Vroeger was ik niet echt een groenten fan en liet ik dat altijd het liefste op mijn bord liggen. Inmiddels ben ik veel meer gaan eten en vind ik de meeste groenten ook lekker. Gelukkig maar, want het hoort nou eenmaal bij een goed, gezond en gevarieerd eetpatroon. Toch is het voor veel mensen – inclusief voor mijzelf – soms nog wel lastig om voldoende groenten binnen te krijgen. Ik denk dat dat ook wel komt omdat veel mensen groenten zien als iets wat bij het avondeten hoort. In deze blog geef ik wat tips over hoe je genoeg groenten eet.
Maak een groenten sapje of smoothie
Sinds anderhalf jaar heb ik een sapcentrifuge en hiermee maak ik vaak groentensapjes. Eigenlijk kun je van bijna alle groenten een lekkere juice maken. Ik doe er bijvoorbeeld vaak komkommer, bleekselderij, boerenkool, wortel en bietjes in en dat terwijl ik bijvoorbeeld bietjes en bleekselderij zo los helemaal niet lekker vind. In een sapje geeft het toch een andere smaak en is het verfrissend. Je kunt ook lekkere smoothies maken met groenten. Dit hebben meer mensen in huis en dat is dan misschien wat simpeler. In een sapje gaan heel veel groenten en het is dus een bron aan goede vitamines en mineralen. Maak dus eens wat vaker een groentensapje en je hebt je dagelijkse dosis aan groenten binnen. Wat ik vaak wel doe is het combineren met fruit, bijvoorbeeld een appel. Dit zorgt voor een lekkere zoete en milde smaak.
Maak chocolademousse van avocado
Misschien klinkt het heel raar, maar met avocado kun je een heerlijk toetje maken. Omdat de avocado zo romig en mild van smaak is, kun je er chocolademousse mee maken. Hiervoor heb je niet alleen een avocado nodig maar ook een grote rijpe banaan, citroensap, 1,5 eetlepel cacaopoeder en een scheutje kokos of amandelmelk. Pureer de banaan en avocado in een blender of met de staafmixer en voeg de andere ingrediënten toe. Doe er eventueel wat honing of agavesiroop bij voor een zoetere smaak. Zo heb je een heerlijk toetje dat naar chocolade smaakt en heb je direct weer wat groente binnen. Je kunt het natuurlijk helemaal afmaken met wat kokosschaafsel, rozijnen, of met wat fruit.
Eet groenten als tussendoortje
Soms heb ik wel trek in iets maar weet ik niet zo goed wat. Ik vind het tijdens het tv kijken of werken namelijk altijd wel fijn om iets te eten maar ik heb ook niet altijd zin in koekjes, chocolade of snoep. Heel gek misschien, maar het is toch echt zo. Sinds kort eet ik steeds vaker van die kleine worteltjes tussendoor (die je geloof ik voor €1,00 euro in een zakje kunt kopen bij de AH). Het is lekker zoet, knapperig en erg lekker. Ook van die snoeptomaatjes en stukjes komkommer kunnen erg lekker zijn tussen de maaltijden door. Op deze manier eet je ook meer verdeeld over de dag groenten.
Gegrilde groenten bij de lunch
Gegrilde groenten krijgen we steeds vaker bij gerechten in restaurants en je kunt het nu zelfs ook op een broodje bestellen. Natuurlijk heb ik dit gedaan en ik ben er echt weg van. De grill smaak maakt de groenten zoveel lekkerder en zo anders. Ik maak het ‘s avonds bij hoofdgerechten maar ik eet het ook regelmatig bij de lunch. Het is bijvoorbeeld ook erg lekker op brood in combinatie met hummus.
Groenten als snack met lekkere dipsaus
In plaats van chips of popcorn bij een leuk filmavondje, kun je ook groenten als snack eten. Eet bijvoorbeeld stukjes wortel, paprika, bleekselderij, komkommer, etc. met een dipsausje van hummus, tzatziki of guacemole.
Maak je sandwich wat specialer
Ik denk dat je alle hartige sandwiches wel kunt aanvullen met groenten. Het kost bijna geen extra moeite, sla is niet zo duur en het is vaak net even wat lekkerder. Ik eet eigenlijk heel vaak een wat luxere sandwich, gewoon omdat ik daar blij van word en het lekker vind. Vroeger at ik vaak een verse witte boterham met salami en sla. Zo lekker en een luxere boterham is snel gemaakt. Doe wat sla en komkommer op een boterham met kipfilet, rucola en bieslook bij eiersalade, avocado bij krabsalade, ui, tomaat en mais bij de tonijnsalade en ga zo maar door. Je kunt eindeloos variëren en combineren.
Lunch met een lekkere (pasta) salade
Je kunt prima variëren in lunch en hierdoor ook wat extra groenten toevoegen. Je hoeft niet altijd een boterham te eten, je kunt ook kiezen voor een goed gevulde salade zoals een caesarsalad of een pasta salade. Ik maak dit weleens ‘s avonds als onderdeel van het avondeten en dan maak ik extra veel zodat ik er de volgende dag mee kan lunchen.
Groente burgers
Zelf heb ik dit nog nooit gedaan maar ik wil het zeker eens proberen. In vlees zitten veel goede en voedzame stoffen, maar je kunt een stukje vlees ook een keer vervangen door bijvoorbeeld groente. Maak een keer een groente burger voor de verandering. Volgens mij kan dat heel lekker zijn.
Verschillende soepen
Met groenten kun je enorm lekkere soep maken. Laatst las ik iets over wortelsoep. Ik heb dat nog nooit gegeten maar ik denk dat het erg lekker is. Daarnaast hebben we natuurlijk de oude vertrouwde tomatensoep die iedereen wel kent, maar ook pompoensoep en bijvoorbeeld pastinaaksoep. De laatste twee heb ik pas geleden nog gemaakt en gegeten en het is echt heerlijk. Je kunt veel maken en het vervolgens invriezen. Handig voor als je weinig tijd hebt of gewoon trek hebt in soep. Op internet zijn talloze recepten te vinden van lekkere soep en hier vindt je ook mijn recept van pompoensoep.
Gevulde groenten als gerecht
Het was alweer een tijd geleden dat ik gevulde groenten had gegeten bij het avondeten, maar laatst heb ik het weer eens gemaakt en het was heerlijk. Zo kun je alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld tomaten, champignons paprika’s of aubergines vullen met gehakt en kaas.
Wat is jouw tip om meer groente te eten?
Geef een reactie