10 tips om trots op jezelf te zijn

Trots op jezelf zijn – omdat je iets hebt bereikt of ‘gewoon’ om wie je bent – vond ik lang niet altijd makkelijk. Heel moeilijk vond ik het zelfs. Ik vond altijd wel een reden om aan mezelf te twijfelen en was ook bang om door te mand te vallen of arrogant te zijn. Trots? Wie denk ik wel niet dat ik ben? Ze zullen wel denken! Zo zonde, want trots zijn is helemaal niet slecht of verkeerd. En hoeft zeker ook niet te betekenen dat je iets perfect moet doen of dat je je beter voelt dan een ander. Mijn gebrek aan trots gaf me juist een heel onzeker en negatief gevoel. Loop jij hier ook tegenaan? Deze tien tips kunnen helpen!

1. Trots zijn op jezelf is niet slecht, arrogant of egocentrisch

Trots op mezelf zijn, voelde altijd een beetje slecht. Alsof anderen er van alles over zouden denken. Wie denkt ze wel niet dat ze is? Ze vindt zichzelf wel heel wat, hè? Wat een arrogantie! Nee, bescheiden zijn, dat siert je, toch? Ja, ook wel, maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten of te bevestigen. Je kan best bescheiden zijn en toch trots op jezelf. Je kan best trots zijn op jezelf zonder arrogant of egoïstisch te zijn. Trots zijn op jezelf, hoeft helemaal niet te betekenen dat je een ander dus minder goed vindt of dat je niet ergens dankbaar om kan zijn. 


bron foto

2. Kijk terug op wat je al hebt bereikt

Toen ik een eetstoornis had en worstelde met mijn mentale gezondheid, vond ik het lastig om trots op mezelf te zijn. Ik had het gevoel dat alles mislukte en dat ik alles verkeerd deed. Of in ieder geval was het lang niet goed genoeg, vond ik. Waarom was ik zo?! Herstellen van een eetstoornis kost tijd en in het proces maak je voor je gevoel steeds dezelfde fouten. Maar dat hoort erbij en in herhaling zit de kracht! Lees wat dat betreft ook eens de blog ‘Steeds dezelfde fouten maken‘ en vergeet niet om te blijven kijken naar wat wél goed gaat en wat je al hebt bereikt. Mentale problematiek kan soms jaren duren, maar in die jaren sta jij niet stil. Niet op gebied van je herstel, maar ook in andere facetten van je leven. Daar mag je best trots op zijn! 

3. Kijk ook naar de ogenschijnlijk kleine dingen

Wat je hebt bereikt hoeven helemaal geen grootse dingen te zijn als het perfect afronden van een studie of het vinden van een goed betaalde baan. Trots zijn op jezelf kan ook in de ogenschijnlijk kleine dingen zitten. Zoals elke keer weer een nieuwe dag aangaan. Of de moed vinden om iets tegen iemand te zeggen. Ogenschijnlijk kleine dingen, die eigenlijk van een heel grote waarde zijn. Trots zijn hoeft ook helemaal niet te gaan over presteren. Geloof me; als je dat weg zou halen, blijft er genoeg over om trots op te zijn. Lees hierover verder in de blog ‘Ik ben trots zonder te presteren‘.

4. Doe dingen die je leuk vindt en waar je een goed gevoel van krijgt

Trots zijn gaat helemaal niet alleen maar over presteren, maar gaat ook over een gevoel van waardering en zingeving. Dat zit hem ook in andere dingen. In het doen van leuke dingen met je vrienden bijvoorbeeld, of staan achter bepaalde idealen die je hebt. Doe daarom dingen die je leuk vindt en waar je een goed gevoel van krijgt. Dat versterkt een algemeen gevoel van trots, waardering, zelfvertrouwen en zingeving. 

5. Gun jezelf een beloning

Door jezelf ook af en toe te belonen voor dingen waar je trots op bent, kan je die trots net weer iets tastbaarder maken. Wanneer je iets hebt behaald waar je hard voor hebt gewerkt bijvoorbeeld. Of gewoon omdat je zo’n aardig, leuk en uniek persoon bent; ook iets om trots op te mogen zijn! 

6. Vergelijk jezelf niet met anderen

Om trots te mogen zijn op jezelf, hoef je het helemaal niet beter te doen dan iemand anders. Anders was er geen beginnen aan. Er zal altijd wel iemand zijn die iets beter doet, slechter doet of gewoon anders doet. Vergelijk jezelf met jezelf. Bewandel je eigen pad en wees trots op wie jíj bent, wat jij bereikt en wat jou uniek maakt. Dat is immers zo persoonlijk!

7. Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen, draagt bij aan je gevoel van eigenwaarde. Het is een wisselwerking. Want als je niet goed voor jezelf zorgt, kan dat je gevoel van eigenwaarde ook verminderen. En met een verminderd gevoel van eigenwaarde, is het ook weer moeilijker om voor jezelf te zorgen. Terwijl het dan misschien wel des te belangrijker is! Draai de spiraal om naar positief. Het is geen magie en het is niet állesbepalend, maar het draagt zeker bij. Goed voor jezelf zorgen is functioneel, maar ook een waardevol gebaar naar jezelf. 

8. Ga na hoe je tegen jezelf praat

Hoe praat jij eigenlijk tegen jezelf? Soms misschien hardop, maar meestal in je hoofd. Zijn dat aardige en bemoedigende woorden? Zitten een complimentjes tussen? Of ben je vaak heel streng en gemeen tegen jezelf? In de blog ‘Hoe praat jij tegen jezelf‘ schetst oud-redactielid Sandra hier een confronterend, maar verhelderend en belangrijk beeld van. En in de blog ‘Tegen jezelf praten‘ gaat Daphne hier wat dieper op in.

9. Vraag een ander eens om feedback

Het kan zijn dat die kritische en onaardige stem in je hoofd maar moeilijk tegen te spreken is. De aardige en mildere (tegen)gedachten kunnen het niet overstemmen. Voor elk ding dat je ‘wel oké’ vindt aan jezelf, kan je wel tien dingen bedenken die beter moeten. En misschien onderschat je ook wel wat goed, fijn of leuk aan jou is. We zijn vaak veel strenger en kritischer voor onszelf dan voor een ander. Iemand in jouw omgeving kijkt misschien heel anders naar jou en ziet wel vooral jouw kwaliteiten. Daarom kan het heel verhelderend zijn om een ander eens om feedback te vragen.

10. Trots is aanstekelijk, wees ook trots op elkaar!

Ik merk dat ik zelf – en met mijn vrienden – bij kan dragen aan een klimaat waarin trots zijn op jezelf iets is dat de ruimte mag krijgen. Doordat wij het ook uitspreken als wij trots zijn op elkaar en door elkaar complimentjes te geven, voelt iedereen zich beter en komt er ook meer ruimte om trots op jezelf te zijn. 

Waar ben jij trots op?

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2020


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

2 reacties op “10 tips om trots op jezelf te zijn”

  1. Ik ben trots ope zelf dat ik elke dag de angst weer overwin

  2. Ik kan trots zijn op mijn veerkracht en om her altijd de moed erin houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *