Iemand maakt een opmerking of doet iets wat het bloed onder je nagels vandaan haalt. Het duurt niet lang of je wordt heel boos en je gaat allemaal lelijke en misschien wel onterechte dingen zeggen. Vervolgens ontstaat er een grote ruzie en ja, dat moet dan maar want als je het niet uit, blijf je de hele dag met nare gevoelens en frustraties rondlopen. Iedereen is weleens boos en gefrustreerd en dit kan heel vervelend zijn. In deze blog besteed ik aandacht aan hoe je boosheid kunt beheersen en hoe je om kunt gaan met frustraties.
Ik heb ook weleens van die dagen dat echt alles verkeerd gaat. Het begint dan vaak ‘s morgens al. Ik slaap door mijn wekker heen waardoor ik -waarschijnlijk- veel te laat op mijn afspraak kom. Vervolgens sta ik onder de douche en komt er alleen maar koud water uit en heb ik geen tijd om te wachten op het lekkere warme water. Ik kom beneden en ik zie dat mijn kat heeft gekotst. Nice! Je snapt misschien wel dat ik dan al mega gefrustreerd ben. Vervolgens lukt het mij toch om enigszins op tijd het huis te verlaten. Maar op het moment dat ik dat wil doen, besef ik dat de deur nog op slot zit en ik geen idee heb waar mijn sleutels zijn. Mijn eigen schuld, maar op dat moment is het de schuld van de wereld. Nou, zo ziet een ochtend er dan uit maar dan ben ik nog niet eens het huis uit. Onderweg naar het station staan er dan ook een aantal uitdagingen op mij te wachten…
Op zo’n moment kan ik al super gefrustreerd en boos zijn en dan is er echt een wonder nodig om mijn mood te veranderen. Of niet? Op gegeven moment merkte ik dat ik alleen maar mijzelf tot last was als ik mij zo voelde. Ik zocht op zulke momenten altijd de oorzaken buiten mijzelf. Lekker makkelijk. Maar uiteindelijk ging ik me er niet beter door voelen en ik werd er ook niet echt een leuk persoon van. Mijn vader maakte dan weleens opmerkingen die mij dan even op mijn plek zette. Dingen waardoor ik dacht, ja.. eigenlijk ligt het ook wel bij mijzelf en de manier waarop ik er mee omga maar dit is op zo’n moment soms lastig toe te geven. Inmiddels heb ik een beetje kunnen ontdekken hoe je je boosheid en frustraties kan beheersen. Je kunt namelijk om alles wel boos worden maar het is niet altijd nodig of terecht en je zit jezelf hier zo mee in de weg. Lees hieronder mijn tips.
1. Vraag jezelf af: is dit mijn boosheid en frustratie waard?
Sommige mensen kunnen heel goed omgaan met kleine tegenslagen zoals ik die hierboven heb beschreven. Er zijn mensen die kunnen denken ‘Ja dat ging even allemaal niet zo lekker, maar het is niet het einde van de wereld.’ Ik was daar altijd wel een beetje jaloers op. Die mensen leken er eigenlijk weinig last van te hebben. En ze hebben gelijk. Het is ook niet het einde van de wereld. En juist als je je er op gaat focussen groeit het en zullen er nog veel meer dingen fout gaan. Ik heb op gegeven moment mijzelf steeds de vraag gesteld: “Is dit mijn boosheid en frustratie waard?” In eerste instantie denk ik dan JA! Maar als ik dan wat langer nadenk, kom ik tot de conclusie dat het het eigenlijk niet waard is. Door zoveel boosheid en frustratie te voelen bepaal ik eigenlijk zelf al hoe mijn dag verloopt. Op zo’n moment probeer ik dan te relativeren en te bedenken dat het niet het einde van de wereld is en dat er dingen zijn die zoveel belangrijker zijn.
2. Wees je er bewust van en kies een weg
Eigenlijk kies je op dat punt een kant. Ga ik mee in mijn frustratie en blijf ik mij hier rot over voelen of kies ik er voor om te accepteren dat het even allemaal niet zo lekker gaat en probeer ik wat van mijn dag te maken? Dat is zoveel meer waard. Hierbij helpt het mij vaak om te bedenken dat iedereen weleens zulke dingen meemaakt en dat ik hierin echt niet de enige ben. Daarnaast probeer ik te denken aan dat er nog een hele dag is die wel goed kan verlopen in plaats van een hele dag waarop nog vanalles mis kan gaan.
3. Tel tot 10
Dit is een klassieke tip als het gaat om woedebeheersing. Het werkt ook echt en ik merk ook dat veel mensen dit toepassen. Wanneer je boos bent of iets of iemand, is het goed om heel even te wachten voordat je in woede uitbarst. Dit kun je doen door tot 10 te tellen. Hierdoor reageer je niet direct vanuit je eerste emotie, maar geef je jezelf de kans om even tot rust te komen. Hierdoor kun je vaak rationeler reageren en heb je hier vaak zelf (en de ander ook) meer aan. Soms is dit best moeilijk, maar je kunt het jezelf wel aanleren.
4. Denk aan rust
Klinkt misschien gek, maar rust visualiseren of denken aan rust, kan je kalmeren. Juist op die kritieke momenten van boosheid en frustratie is het goed om even een moment je ogen dicht te doen en aan rust te denken. Dit is misschien best lastig, maar desnoods denk je aan dat woord. Of stel je je een rustig natuurgebied voor. Bijvoorbeeld een weiland waar alleen wat dieren staan te grazen. Neem hier in ieder geval heel even de tijd voor.
5. Neem afstand
Afstand nemen van de situatie waar je op dat moment in zit kan ook goed helpen. Misschien heb je net ruzie gehad met je vriend en word je er wanhopig van. Je weet niet meer wat je moet zeggen om jouw standpunt duidelijk te maken en het frustreert je dat hij niet (genoeg) naar je luistert. Loop even weg en denk bijvoorbeeld aan je lievelingskleur of een dier wat je heel leuk vindt. Het kan ook een mooie vakantie zijn of je lievelingsliedje. Door even afstand te nemen en later weer terug te komen in die frustrerende situatie kun je het vaak op een andere, meer rationele manier bekijken.
6. Verander van omgeving
Als je bijvoorbeeld op je werk zit en iets lukt niet waardoor je gefrustreerd raakt, is het verstandig om even je werkplek te verlaten en bijvoorbeeld een rondje te lopen. Ga koffie halen of maak even een praatje met een collega. Dit geldt natuurlijk ook in andere situaties waarin je boos of gefrustreerd bent. Misschien heeft iemand je een whatsapp berichtje gestuurd met een opmerking die je niet leuk vindt en waar je boos van wordt. Neem even afstand, leg je telefoon weg en ga iets anders doen. Als je weer teruggaat naar die situatie, ziet het er vaak weer anders uit.
7. Stel je iemand voor die je inspirerend vindt
Soms kan het helpen om te denken aan iemand die je inspirerend vindt. Hoe zou hij of zij reageren in deze situatie? Hoe zou hij of zij de woede kunnen beheersen?
8. Uit het op iets onschuldigs
Woede moet soms ook gewoon echt geuit worden. Soms wil je gewoon heel hard gillen, even van je af slaan, iets kapot maken, etc. Dat kan natuurlijk! Maar kies dan iets onschuldigs en dan bedoel ik geen mensen of dieren. Kies voor bijvoorbeeld een kussen waar je even in kan schreeuwen of slaan. Of pak een tijdschrift en scheur het in duizend stukjes.
9. Schrijf van je af
We kennen deze tip allemaal wel maar toch laten we het vaak links liggen. Kost zoveel moeite en tijd. Wel kan het je heel veel opleveren. Schrijf je frustraties en boosheid van je af. Hierdoor verplaats je het vanuit je hoofd op papier. Het maakt je hoofd wat leger en tegelijkertijd kun je meer inzicht krijgen in waarom je nou boos of gefrustreerd bent. Het kan je ook helpen te reflecteren.
10. Reflecteer
Reflecteren op je eigen gevoelens en gedrag is eigenlijk altijd belangrijk. Dit doe je achteraf en je kunt dan vaak met wat meer afstand naar de situatie kijken. Hierdoor kun je er achter komen wat er in jouw hoofd omging en waarom je je op een bepaalde manier gedroeg. Je kunt dan ook inzien of dit bij jou paste, of dit het gedrag was wat jij wilde en wat jou heeft geholpen. Naar aanleiding van deze dingen kun je beslissen wat je de volgende keer hetzelfde of anders wil doen.
Wat is jouw tip om met boosheid en frustratie om te gaan?
Geef een reactie