We zijn allemaal weleens geïrriteerd. Door iemand die onhandig voor je rijdt in het verkeer of door een klasgenoot die steeds over een bepaald onderwerp praat. Irritaties horen erbij, tenzij het er te veel worden. Sommige mensen hebben zo veel last van irritaties dat ze bijna de hele dag door geïrriteerd zijn. Dat is niet alleen voor die mensen zelf heel vervelend, maar ook voor hun omgeving. Het zorgt vaak voor een onprettige, gespannen en negatieve sfeer. Irritaties komen vaak voort uit stress, maar het kan ook het gevolg zijn van andere dingen.
Als je snel en vaak geïrriteerd bent is het goed om bij jezelf na te gaan wat de oorzaak hiervan kan zijn. Ikzelf merk bijvoorbeeld dat wanneer ik veel stress heb, ik ook heel lichtgeraakt ben en dus snel geïrriteerd. In het begin had ik niet door waardoor dit kwam, totdat ik merkte dat het altijd op hetzelfde moment in de week gebeurde. Dat was ook exact het moment waarop ik me druk ging maken over wat ik allemaal nog moest doen… Kortom: Stress zorgt er bij mij voor dat ik snel geïrriteerd ben. Nu ik dit weet kan ik er iets aan doen. Ik kan me nu op momenten van stress meer bewust worden van mijn gevoel en alert worden op hoe ik hierop reageer. Tenslotte kan ik beter en vooraf plannen, waardoor ik minder stress heb en dus ook minder geïrriteerd zal zijn. Ik heb een keuze.
Ik ben vast niet de enige die momenten kent van snel geïrriteerd zijn en daarom heb ik 10 tips verzameld met die je kunnen helpen om minder geïrriteerd te zijn.
1. Van een afstandje kijken
Het is soms goed om eens even van een afstandje te kijken naar hetgeen je geïrriteerd over bent. Stel, je bent geïrriteerd over het feit dat je moeder telkens jouw broek in de was gooit, terwijl jij die nog aan had willen doen. Kijk eens van een afstandje naar dit voorval. Is dit werkelijk iets om je heel druk over te maken? Is dat de negatieve energie waard? Wil je jouw dag negatief laten beïnvloeden door het niet aan kunnen trekken van een eenvoudige broek en het met goede bedoelingen in de was doen van de broek door je moeder? Nee toch?
2. Wat levert het je op?
Vraag jezelf eens af wat het jou nou werkelijk oplevert om geïrriteerd over iets te zijn. Zorgt dit ervoor dat je krijgt wat je wilt krijgen? Stel, ik wil dat mijn vriendin iets doet, maar ze doet dit steeds niet. Levert het dan wat op als ik hier heel geïrriteerd over ga lopen doen? Of kan ik beter normaal met haar praten en aangeven waarom het voor mij zo belangrijk is dat ze dit wel doet? Geïrriteerd doen levert in de meeste gevallen niets op, enkel negativiteit en met een beetje pech nog meer geïrriteerde mensen. Andere mensen kunnen immers heel goed weer geïrriteerd raken door het feit dat jij zo geïrriteerd loopt te doen.
3. Meer geduld
Geduld is heel belangrijk. Vroeger had ik echt ZERO geduld. Dingen moesten snel gebeuren en liefst direct. Gebeurde dit niet, dan raakte ik geïrriteerd. Inmiddels heb ik gelukkig een stuk meer geduld. Geduld hebben kan ook een stukje te maken hebben met rust in jezelf hebben. Hoe meer rust je in jezelf hebt, hoe meer je ook kunt accepteren van je omgeving en van wat je overkomt. Vind je het lastig om geduld te hebben, probeer dan eens te oefenen met tellen. Soms denk je dat je al een half uur op iemand staat te wachten, terwijl als je gaat tellen dit nog geen 5 minuten blijkt te zijn. Hoe meer geduld je weet op te brengen, hoe minder snel geïrriteerd je zult zijn.
4. Wees dankbaar
‘Wees dankbaar’ klinkt misschien een beetje zeikerig, maar het is zeker helpend om je meer bewust te zijn van hetgeen je dankbaar voor mag zijn. Stel, je bent snel geïrriteerd door een vriendin. Bedenk je dan eens wat er wel allemaal leuk aan haar is op het moment dat je je weer wilt gaan irriteren. Wat zijn haar positieve punten? Waarom is het fijn om bevriend met haar te zijn? Meer naar de positieve punten van de ander kijken, naar de dingen waar je dankbaar voor mag zijn, kan je helpen om minder snel geïrriteerd te zijn.
5. Kijk met liefde naar…
Deze tip sluit een beetje aan bij de voorgaande tip. Het is soms makkelijk om al iemand zijn tekortkomingen te zien, maar is dat ook eerlijk en helpend? Kan je niet veel beter met liefde naar de wereld om je heen kijken? Als je met liefde, met positieve gevoelens naar de wereld om je heen kijkt, zal de wereld ook direct een stuk leuker zijn. De manier waarop jij naar de wereld kijkt, beïnvloedt hoe jij je voelt, hoe lekker jij in je vel zit. Wees hier eens alert op als je de dag begint.
6. Wil jij zo iemand zijn?
Een andere goede vraag die je jezelf zou kunnen stellen is: Wil jij zo iemand zijn? Wil jij iemand zijn die er bekend om staat snel geïrriteerd te zijn en geïrriteerd te reageren? Iemand die weinig geduld heeft en waarvoor anderen een beetje moeten oppassen. “Blijf maar een beetje uit de buurt van haar hoor, want ze is vet snel geïrriteerd!” …of wil je liever een geduldig persoon zijn waar mensen een positief gevoel bij hebben en waar mensen positief over praten? Hoe wil jij ooit herinnerd worden…..?
7. Minder oordelen
Een ander belangrijk leerpuntje is minder oordelen. Heel veel mensen oordelen (te) snel. Ze hebben binnen no-time een mening klaar over een situatie of over een persoon. Veelal is dit bij snel oordelen niet de meest positieve mening. Dit zorgt dus weer voor meer negatieve gevoelens en sneller geïrriteerd zijn. Als je positiever en met meer rust in het leven wilt staan, kan het enorm helpen om minder te oordelen. Probeer dingen er gewoon eens te laten zijn, zonder er direct een mening over te hebben. Sta open voor nieuwe dingen en nieuwe mensen en probeer er iets van te leren in plaats van het direct af te wijzen. Van alles en iedereen kan je wel iets kleins leren, ookal ligt de persoon je helemaal niet.
8. Je hoeft niet te reageren
Vergeet niet dat je niet overal op hoeft te reageren. Worden er op school of op je werk bepaalde dingen gezegd die jou niet zo aanstaan, dan kan je hierop reageren, maar het hoeft niet. Soms is het goed, alleen al voor je eigen innerlijke rust, om niet te reageren op bepaalde dingen. Soms kan je het ook gewoon zeggen: ‘Ik heb hierover even geen mening’. Dat mag.
9. Richt je op één ding tegelijk
Zoals ik in de inleiding van deze blog al schreef kan stress veel irritatie veroorzaken. Om stress te voorkomen kan het heel helpend zijn om je op niet te veel dingen tegelijk te richten. Ikzelf vind het vaak prettig om meerdere dingen tegelijk te doen, maar dit kan ook voor stress en irritatie zorgen. Als je je aandacht meer richt, krijg je meer rust in je hoofd en heb je minder kans op irritatie. Bovendien zorgt het meer richten van je aandacht op 1 ding tegelijk soms ook weer voor betere kwaliteit.
10. Gelijk is geen geluk
Eentje die mij erg heeft geholpen is de zin ‘Gelijk is geen geluk’. Ik wilde vroeger altijd erg graag mijn gelijk halen, wat zorgde voor de nodige spanning, irritatie en soms zelfs conflicten. Door de jaren heen ben ik er wel achtergekomen dat je gelijk halen, je niet altijd geluk oplevert. Vraag jezelf daarom regelmatig bij dit soort zaken af wat het nut is van je gelijk halen. Is het echt zo belangrijk voor je om bij dit of dat je gelijk te halen of kan je er ook wel mee leven als de ander een keertje gelijk krijgt of de waarheid in het midden blijft liggen? Het loslaten, de waarheid in het midden laten of de ander zo nu en dan gelijk geven zal je rust opleveren en onnodige irritaties voorkomen.
Ben jij snel geïrriteerd?
Geef een reactie