Ongeveer 40% van de vrouwen hebben last van PMS-klachten. Deze klachten kunnen 1 à 2 weken voor de menstruatie starten en kunnen mild tot ernstig zijn. Veelvoorkomende symptomen zijn vermoeidheid, stemmingswisselingen, buikpijn, rugpijn en gevoelige borsten. Gelukkig kunnen we deze klachten met wat middelen wat verlichten. In deze blog zal ik 10 eenvoudig tips geven.
1. Gebruik calcium, vitamine D en magnesiumsupplementen
Deze supplementen helpen om PMS tegen te gaan. Vitamine D en calcium ontspannen namelijk je spieren. In de laatste twee weken van je menstruatiecyclus daalt het magnesiumniveau in je lichaam. Die daling kan bijdragen aan de krampen en hoofdpijn. Het kan daarom helpen om ook magnesiumsupplementen te slikken. 320 milligram per dag kan helpen om deze problemen tegen te gaan.
2. Wandelen
Lichte oefeningen zoals wandelen kunnen ook helpen om de pijnlijke krampen wat te verminderen. Je lichaam maakt dan endorfine aan en endorfine kan helpen bij lichamelijke pijn.
3. Yoga
Doe een paar dagen voordat je ongesteld moet worden de ‘Bow Pose’. Dit is een yogapose waarbij je op de grond ligt. De druk van het lichaam op de buik stimuleert je organen en het zorgt voor minder pijn bij verkramping. Bovendien is deze pose ook goed om vermoeidheid, stress en angst te verlichten. Vermijd deze pose echter als je een hernia, operatie of hoge bloeddruk hebt gehad.
4. Gebruik een kruik
Een oude, vertrouwde tip, maar eentje die wel werkt: een warme kruik! Vul een kruik met warm water en leg deze op je onderrug of buik. De warmte van de kruik zal zorgen voor verlichting van de pijn.
5. Slapen
Slapen zal er ook voor zorgen dat je lichaam kan ontspannen en dat je eventjes geen pijn hebt. Als je niet in slaap kan komen door de pijn kan het helpen om een mok warme melk met nootmuskaat te drinken. Dit werkt namelijk rustgevend en verzachtend bij menstruatiepijn waardoor je lekkerder kan slapen.
6. Eet bepaalde voedingsmiddelen
Sommige voedingsmiddelen zullen helpen als je last hebt van menstruatiepijn. Een banaan geeft je bijvoorbeeld energie, bevat veel vitamine B en kalium. Kalium helpt om krampen in je lichaam tegen te gaan. Ook helpt kalium bij een opgezette buik.
Je kan je in deze periode slap en futloos voelen. Het is daarom goed als je kiest voor producten die vol met calcium zitten. Calcium zit in melk, yoghurt, maar ook in groene bladgroentes zoals boerenkool en spinazie. Calcium verlicht de pijn. Tot slot helpt het als je kiest voor producten die vol zitten met magnesium en zink. Een voorbeeld hiervan is havermout. Deze mineralen verkleinen namelijk de kans op buikkrampen.
Vermijd producten die vol met zout zitten. Zoute voedingsmiddelen kunnen er namelijk voor zorgen dat je je wat opgeblazen kan voelen en dat zorgt weer voor extra buikpijn.
Als je een eetstoornis hebt, kunnen deze tips over eten lastig zijn. Deze tips zijn goed bedoeld en slechts een advies over hoe je pijn kan verminderen, maar het is vooral belangrijk dat je eet waar jij je goed bij voelt. Ik vind het zelf heerlijk om chips en chocola te eten tijdens deze periode, omdat ik vind dat ik het dan verdien. Het maakt mij dan echt niet uit dat er bijvoorbeeld zout in chips zit.
7. Warme douche of bad
Een warme douche of een lekker bad kunnen ook fijn zijn als je last hebt van buikpijn. Veel vrouwen doen dit om op die manier de menstruatieklachten wat te verminderen. Het is al helemaal lekker als je er kamille, duizendblad, peterselie of rozemarijn in doet. Het warme water kalmeert de pijn en het is een goede manier om je spieren te ontspannen.
8. Vermijd cafeïne en blijf gehydrateerd
Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine. Dit zorgt er namelijk voor dat de krampen erger kunnen worden. Drink in plaats daarvan warm water, kokoswater of ananassap. Warm water is meestal beter voor de krampen, omdat dit ervoor zorgt dat de bloedstroom naar de huid verhoogt en je hierdoor makkelijker kan ontspannen als je krampen hebt. Kokoswater zit vol met calcium en dat helpt ook goed tegen krampen. Tot slot bevat ananas het enzym bromelaïne. Dit enzym helpt je lichaam eiwitten af te breken zonder dat hierbij gassen worden gevormd. Dat helpt dus ook tegen buikpijn!
9. Intimiteit
Vrijen helpt ook om de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen. Sommige mensen vinden het niet prettig om seks te hebben tijdens de menstruatie. In dat geval moet je het ook zeker niet doen. Mocht je er nou geen moeite mee hebben, dan kan dit dus een fijne manier zijn om de pijn wat te verlichten!
10. Massage
Een massage is altijd goed en al helemaal als je menstruatiepijn hebt. Het helpt namelijk de pijn behoorlijk te verminderen. Vooral als je de baarmoeder en eierstokken masseert. Leg beide duimen op de navel en vorm een driehoek. Waar je pinken ongeveer zitten, bevinden zich de eierstokken en tussen de andere vingers bevindt zich de baarmoeder. Smeer je buik in met verwarmende olie, druk zachtjes en wrijf cirkeltjes over je buik.
Heb jij nog meer tips?
Geef een reactie