2012 is net voorbij en dat betekent dat er een heel nieuw jaar voor je klaar staat. Een jaar met nieuwe kansen en uitdagingen. Vandaag is de eerste pagina van een 365 bladzijdes dik boek dat jij nog volledig mag volschrijven. Om je nou een beetje te helpen bij het schrijven van dit dikke boek, hebben we wat tips voor je opgesteld om ervoor te zorgen dat jouw boek een positief boek wordt wat je over 12 maanden met trots terug kunt lezen.
1. Verleg je grenzen
Door steeds maar dingen te doen die je altijd doet, verandert er niets in je leven. Ga dus eens niet naar dezelfde kroeg, dezelfde supermarkt of dezelfde vakantiebestemming en doe eens iets anders dan je altijd deed. Ga vrijwilligerswerk doen, eet dingen die je nog nooit gegeten hebt, bezoek de bibliotheek als je dat al jaren niet gedaan hebt en maak eens een praatje met iemand die je niet kent. & Doe dit natuurlijk ook op eetgebied.. Op die manier vergroot je je wereld en doe je nieuwe ervaringen op. Soms super eng, maar meestal valt het achteraf reuze mee en dan ben je alleen maar heel trots.
2. Stop ermee jezelf af te kraken
Negatief praten over jezelf heeft 0,0% zin. Je gaat je er enkel vervelender, lelijker en meer onzeker door voelen. Iets wat je niet wilt, neem ik aan. Probeer op te merken wanneer je negatief over jezelf praat of denkt en dit te stoppen of hiervoor iets neutraals, en na verloop van tijd, iets positiefs voor in de plaats te noemen. Probeer eens positief naar jezelf en je lichaam te kijken. Dat heb je nodig om je weer lekker in je vel te gaan voelen!
3. Beperk de tijd die je doorbrengt achter een beeldscherm
Natuurlijk is een iPhone, iPad en een laptop super interessant en leuk, maar vaak besteden we er onnodig en vooral zinloos veel tijd aan. Tijd waarin we ook andere dingen zouden kunnen doen, zoals mensen ontmoeten, schrijven, creatief zijn of een goed gesprek kunnen hebben. Let bijvoorbeeld eens op wat je doet als je thuis komt of wakker wordt. Bekijk je dan eerst wat je vrienden doen op Facebook, of zeg je je lief goedemorgen? Plof je uit school meteen neer achter je laptop of drink je eerst een kop thee aan de keukentafel met je moeder?
4. Kijk vooruit
Veel mensen zijn geneigd achteruit te kijken naar alles wat is fout gegaan of alles wat hen is overkomen. Natuurlijk moet je van fouten leren, maar dat doe je alleen maar door vooruit te kijken en te blijven dromen. Dromen van betere tijden, zelfs ook al geloof je daar soms niet meer zo heel erg in. Blijf positief, blijf hopen.
5. Ga de natuur in
De natuur heeft ons meer de bieden dan we denken. Zo is er bewezen dat een wandeling in de natuur of gewoon veel in de natuur zijn, pijn verlaagt, stress vermindert en goed werkt tegen somberheid of depressie. Ga dus wekelijks de natuur in en maak een mooie wandeling langs het strand, door de duinen of in het bos. Zelf heb ik daar van te voren maar weinig zin in, maar als ik terug kom voel ik weer een hoop nieuwe energie!
6. Zorg dat je voldoende slaapt
Soms helpt het om een avondritueel te bedenken. Ga bijvoorbeeld om half tien naar boven als je om half elf wilt slapen. Maak je klaar door je te wassen, tanden te poetsen, je tas voor de volgende dag in te pakken en je kleding klaar te leggen. Steek een geurkaars aan en ga lekker in bed nog even iets lezen of maak een handwerkje. Al deze dingen zijn heel Mindfull en kunnen je helpen beter in slaap te komen. Beter slapen betekent dat je niet te lang en niet te kort slaapt. Zo’n 7 tot 9 uur per nacht is voldoende. Ga elke dag ongeveer rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook rond hetzelfde tijdstip op. Dit zorgt voor ritme, wat enorm goed helpt om meer energie te krijgen!
7. Maak meer foto’s of hou een dagboek bij
Meestal bewaren mensen foto’s van momenten die ze leuk vonden. Tegenwoordig vergeten we die foto’s echter vaak uit te printen of te laten afdrukken. Zo raken ze een beetje verloren in onze laptops of op USB sticks. Laat eens per jaar eens een leuk fotoboek drukken, of hou een dagboek bij waarin je foto’s, bonnetjes, briefjes en plaatjes bewaart. Herinneringen aan leuke dingen zorgen er voor dat je die leuke dingen in het leven niet vergeet!
8. Accepteer
Dit is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar acceptatie is heel belangrijk als het gaat om gelukkig kunnen leven. Pas wanneer je meer dingen leert accepteren, kun je door de bomen het bos weer zien. Je ziet niet alleen alle narigheid, maar gaat verder. Je durft over problemen heen te stappen, zonder ze te ontkennen. Accepteer dingen die misgaan, dingen die je nog niet kunt of dingen die tijd nodig hebben. Accepteer ook wie je bent, met al je mankementen en talenten.
9. Wees lief
Lief zijn is niet alleen iets wat je kunt doen voor andere mensen. Liefde werkt namelijk twee kanten op. Als je lief bent voor jezelf, kun je ook oprecht lief zijn voor anderen. Liefde geven aan jezelf, is belangrijk om liefde te kunnen geven aan anderen. Zorg dus goed voor jezelf, heb geduld met jezelf en geef jezelf eens een complimentje. Het liefst natuurlijk elke dag.
10. Eet gezond
Dit is natuurlijk voor mensen met een eetstoornis een flinke uitdaging, maar blijf er toch naar streven. Een gezond eetpatroon, zonder eetbuien of strenge periodes van lijnen, minder braken of stoppen ermee. Een eetschema volgen en meer variatie aanbrengen. Allemaal dingen die enorm belangrijk zijn om je lichamelijk en geestelijk sterk te kunnen voelen. Ook in het nieuwe jaar krijg je weer kansen om hier aan te werken! En geloof ons, het kan!
Geef een reactie