10 tips voor een sombere dag

Ieder mens is weleens somber. En af en toe zijn we geneigd om daarin te blijven hangen. Het is goed om manieren te vinden – die bij je passen – om eruit te klimmen. Soms is het gewoon echt een keuze om niet te blijven hangen in je negatieve gedachten, hoe moeilijk en verleidelijk dat ook is. Daarom wil ik hier wat tips voor je neerzetten die mij hierbij helpen. En ik hoop jou ook. De ene keer zullen ze beter werken dan de andere keer. Betekent het dat je nooit meer somber hoeft te zijn of mag zijn? Nee, dat wil ik niet zeggen. Maar deze tips kunnen je wel helpen je mindset te veranderen.

Ik heb het grotendeels vanuit mijn eigen ervaring geschreven zodat je kan zien hoe makkelijk je het in de praktijk kunt brengen. Van je hoofd naar je handen is niet altijd makkelijk, maar daarom juist deze blog om je aan te moedigen het wel te doen!

Tip 1: zoek afleiding

Het is zo ontzettend cliché. Vaak hebben we er ook helemaal geen zin in. Toch is het wel heel goed om te doen. Ik probeer iets te zoeken waar ik anders ook veel plezier aan beleef en juist mijn zinnen te verzetten door iets waar ik mijn aandacht bij moet hebben. Bij mij is dat bijvoorbeeld: diamond painten, een luisterboek luisteren of (kinder)boeken schrijven. Misschien zijn het bij jou wel heel andere dingen, zoals motorrijden, mooie plaatjes schieten met je camera of een muziekinstrument bespelen.

Tip 2: niet-nadenk-klusje

Soms kom je letterlijk tot niets, omdat je veel te veel aan het piekeren bent. Je lijkt bijna verlamd. Dan kan het fijn zijn om een ‘niet-nadenk-klusje’ te doen. Dit kan zijn: een was opvouwen, karton pletten of scheuren of onkruid wieden. Gewoon even fysiek bezig zijn. Iets wat lekker opruimt en waarbij je achteraf ziet dat je wat gedaan hebt.

Tip 3: iets nieuws leren

Misschien vraagt deze wat meer voorbereiding omdat je wat attributen nodig hebt. Daag jezelf uit om iets nieuws te leren. Waarin wil jij je ontwikkelen? Dat hoeft echt niet iets heel belangrijks te zijn. Dat kan ook jongleren zijn. Wat lijkt je leuk om te kunnen? Waar haal jij plezier uit? Zo heb ik bij mijn huis een schaduwplekje en bedacht ik: daar wil ik een zithoekje. Maar ik had niet zoveel geld, dus ik heb gewacht op wat pallets die voorbijkwamen op Facebook. Die ga ik nu opschuren, verven en er een bankje van maken. Ik heb nog nooit geklust en ik heb echt twee linkerhanden, maar ik ga het gewoon proberen. Ik zie het als een mooie uitdaging waar ik uiteindelijk trots op hoop te zijn. Bij dit punt komen ook tips één en twee terug; afleiding zoeken en uit je hoofd gaan.

Tip 4: ga eropuit

Ik merk vaak dat ik van al dat binnenzitten ook wel wat hangerig word. Dat kan me somber maken. Een lekkere wandeling, fietstocht of even een boodschap halen, doet het dan ook altijd wel goed (zolang het niet obsessief wordt natuurlijk).

Tip 5: een activiteiten-lijst

Soms kan de leegte me ook zo overvallen. Dan kijk ik op een van te voren geschreven lijstje met activiteiten die ik mogelijk zou kunnen gaan doen. Als je er ook met dat lijstje niet uit komt, kun je ook altijd mensen een berichtje sturen of zij nog ideeën hebben. Lees anders ook eens de blog ‘75 dingen om te doen als je je rot voelt.’

Tip 6: zoek contact (met positieve mensen)

Soms kan je je best wel eenzaam voelen als je je somber voelt en denken: waarom komt er niemand naar me toe? Maar ik heb juist geleerd dat het dan goed is om naar de ander te stappen. App of bel of spreek met de ander af. Je kan hierover ook de blog ‘De oplossing voor eenzaamheid‘ lezen. Zoek dan wel het contact met positieve mensen. Er zijn mensen die vaak negatief over anderen praten. Of als je iets vertelt steeds “Ja maar…” zeggen en alles tot het negatieve keren. Dit kost bakken vol met energie. Dus omring je liever met positieve mensen die je goed laten voelen. 

Tip 7: mooie herinneringen

Ik vind het altijd leuk om vakantiefoto’s terug te kijken of foto’s van andere leuke momenten of mensen die belangrijk voor me zijn. Dat kan me echt een glimlach op mijn gezicht geven. Gelukkig slaat Google alles op en hebben we genoeg ruimte om veel foto’s te maken. Nu nog zorgen dat we ze niet vergeten te maken op die mooie en gezellige momenten. Dan kan je er later weer vreugde en energie uithalen.

Tip 8: bedenk positieve dingen

Hoe rot het moment of de dag ook is, probeer toch minimaal één ding te bedenken dat positief is. Er is altijd wel íets positiefs. Dit kun je trainen door het bij te houden in een witboek. Hierin schrijf je over wat er goed gaat, waar je trots op bent en wat je gelukkig maakt. Daarover is op Proud2Bme deze blog geschreven. 

Tip 9: kijk een comedy

Zet een leuke lachfilm op. Het voelt een beetje gemaakt, maar vaak merk je dat als de film eenmaal opstaat, je uiteindelijk meegenomen wordt in het verhaal en de lachspieren het van je overnemen.

Tip 10: maak een ontwikkelingsboekje

Een jaar geleden heb ik het ontwikkelingsboekje bedacht. Al jaren zet ik allerlei stappen in mijn proces, maar doordat het een langzaam proces is, heb je eigenlijk niet altijd door hoeveel stappen je door de jaren heen zet. Terwijl het juist zulke mooie stappen zijn. Daarom besloot ik dit een jaar geleden bij te gaan houden. Regelmatig schrijf ik het op als ik een stap zet en zo af en toe kijk ik hierin terug. Je kunt elke stap erin zetten, van groot tot klein. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb een pizza gegeten’ of ‘Ik kan beter mijn grenzen aangeven’. Op de mindere dagen pak ik dit boekje erbij en dan zie ik weer wat een stappen ik heb gezet. Dat maakt me trots en geeft me een goed gevoel.

 

Hopelijk worden jullie een beetje blij van deze blog.
Aanvullingen zijn altijd welkom.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

3 reacties op “10 tips voor een sombere dag”

  1. Zeker! Fijne en inspirerende blog!

  2. goeie blog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *