10 tips voor herstel van een eetstoornis

Herstellen van een eetstoornis of andere psychische stoornis is niet makkelijk, maar kan wel. Er zijn een aantal dingen die je hierbij goed kunnen helpen. Jules Evans schreef tien tips op die positief kunnen bijdragen in jouw overwinning op jouw eetstoornis. Wij van Proud2Bme vertaalden deze tips en delen ze graag met jullie!

1) Ken je vijanden
Weet waartegen je moet vechten. Lees over jouw eetstoornis en voor welke (negatieve) gedragingen je moet oppassen. Ken je valkuilen en pas er voor op. Herken de gedragingen en irrationele gedachtes die onderdeel zijn van de eetstoornis. Laat je niet controleren of voorliegen door je eetstoornis. Leer hoe jij controle kan krijgen over de eetstoornis. Zoek steun op support sites als Proud2Bme en ga op zoek naar vor jou passende hulp.

2) Jij bent niet jouw gedachtes
Als je lijdt aan een eetstoornis, kunnen de gedachtes die in je hoofd spoken je veel pijn en verdriet doen. Misschien schaam je je wel enorm voor de vreemde gedachtes die je allemaal in je hoofd hebt. Je voelt je hierdoor een slecht en zwak persoon. Onthoud dan: het zijn slechts gedachtes. Je kan ervoor kiezen om er niet naar te luisteren. Wanneer je stopt te geloven in die negatieve gedachtes, haal je direct de kracht van die gedachtes weg. Kies ervoor niet langer te geloven in die negatieve gedachtes en bevrijd jezelf uit de negatieve gevangenis die je anders zelf in stand houdt.

3) Gedragsverandering kost tijd
Onze persoonlijkheden veranderen gedurende ons hele leven. De gewoontes waarmee we zijn opgegroeid zijn dus niet permanent, we kunnen ze veranderen. Maar om dit te doen, moet je heel hard werken. Het veranderen van oude, vertrouwde gewoontes, veilig gedrag, kost veel tijd en energie en kan gepaard gaan met allerlei emoties waaronder angst en verdriet. Wees geduldig, geef jezelf veel tijd en verwacht niet binnen een week verandering. Soms heb je pas een jaar na therapie door dat er dingen veranderen. Focus je dus niet op kleine, dagelijkse veranderingen, focus je op lange termijn veranderingen. Tijdens je gevecht zal je een paar veldslagen verliezen, maar win je het uiteindelijke gevecht…? Dat is waar het om draait. Houd je ontwikkeling bij in een dagboek. Zo kan je op de lange termijn zien hoe ver je bent gekomen.

4) Focus je op wat je wel kunt veranderen.
Gebruik je energie voor de juiste zaken. Focus je op wat je kunt veranderen, niet op waar je geen invloed op hebt of wat je niet meer kunt veranderen. Er zullen veel dingen in je leven gebeuren of gebeurd zijn waar je zelf geen invloed op hebt/ had. Je kunt jouw kindertijd niet meer veranderen, maar je hebt nu wel de kracht en verantwoordelijkheid om je eigen leven positief te veranderen. Je kunt niet iedere (nare) situatie veranderen, maar je kunt de wijze waarop je er zelf op reageert wel veranderen. Als je je voortdurend focust op zaken die buiten je controle liggen, dan zal je je hulpeloos, boos en zwak voelen:

‘The best years of your life are the ones in which you decide your problems are your own. You do not blame them on your mother, the ecology, or the president. You realize that you control your own destiny.’

5) Vraag steun
Hoe graag je dat ook zou willen, je kan het niet allemaal alleen doen. Je hebt steun en hulp nodig bij je gevecht. Vertel aan de mensen die om je geven wat er allemaal door jou heen gaat, wat er allemaal in jouw hoofd speelt. Kijk of er zelfhulpgroepen of steunende websites zijn en ga op zoek naar een fijne therapeut waarmee het klikt. Lees verhalen van mensen die het gevecht hebben gewonnen en laat je inspireren.

6) Zet de schaamte opzij
Een psychische ziekte is niet anders dan fysieke ziekte. Je schaamt je toch ook niet voor een gebroken been of een griepje? Waarom zou je je dan moeten schamen voor een eetstoornis of depressie? Volgens statistieken lijdt 1 op de 4 mensen in zijn leven een periode aan een psychische ziekte. Het is dus helemaal niet raar of schaamtevol! Zet de schaamte opzij en praat erover.

7) Denk aan anderen en vecht voor anderen
het overwinnen van je eetstoornis, is niet alleen voor jou belangrijk. Het is ook belangrijk voor al die andere mensen die vechten tegen een eetstoornis. Wanneer je lijdt aan een eetstoornis ben je in de positie om een expert te worden op dit gebied, om ervaring en kennis te delen tijdens en na het gevecht.

‘Among other things, you’ll find that you’re not the first person who was ever confused and frightened and even sickened by human behavior. You’re by no means alone on that score, you’ll be excited and stimulated to know. Many, many men have been just as troubled morally and spiritually as you are right now. Happily, some of them kept records of their troubles. You’ll learn from them–if you want to. Just as someday, if you have something to offer, someone will learn something from you. It’s a beautiful reciprocal arrangement. And it isn’t education. It’s history. It’s poetry.’ JD Salinger’s Catcher in the Rye.

8) Zorg voor je lichaam en geest
Een belangrijk onderdeel van herstellen van een psychische ziekte is leren voor jezelf en voor jouw lichaam te zorgen. Beweging (niet overmatig) kan van groot belang zijn, maar ook op tijd naar bed gaan en op tijd opstaan. Met respect omgaan met je lichaam door het goed te verzorgen en te voeden, het hoort er allemaal bij. Je hebt veel energie en kracht nodig voor het gevecht, zorg dat je lichaam die kracht heeft.

9) Romantiseer of intellectualiseer je ziekte niet
Dit bedoelen we niet onaardig of in de trend van ‘stel je niet aan’, nee zeker niet! Wat we bedoelen is: laat het idee los dat jij die ene unieke persoon bent waarvan de problemen buitengewoon complex en interessant zijn. Je lijdt onnodig lang aan de eetstoornis, doordat je er als het ware dol op bent. Veelal zijn onze complexe, buitengewone problemen, heel basic en lijden miljoenen mensen aan deze problemen. Maak jezelf niet bijzonder door je eetstoornis, maak jezelf bijzonder door jouw unieke persoonlijkheid!

10) Geniet van de kleine momenten
Hoe slecht het ook met je gaat, er zijn bijna altijd nog wel een paar kleine fijne momentjes. Geniet hiervan, want je bent al genoeg bezig met al die negatieve gedachtes. Ontdek wat jou plezier en energie geeft – ookal zijn dit hele kleine dingen – en plan deze dingetjes in. Het is ‘makkelijker’ om hele dagen in negativiteit door te brengen, maar het is een stuk fijner om dit zelf af te wisselen met wat fijne momentjes. Kies hier zelf voor.

If you’re going through hell, keep going. Don’t give up. You’re in this fight for all of us. And we’re in it too, shoulder-to-shoulder with you.
Winston Churchill

Bron: huffingtonpost.co.uk

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

14 reacties op “10 tips voor herstel van een eetstoornis”

  1. Goede tips!

  2. Fijn om te lezen 🙂

  3. Nuttige tips!

  4. goede blog weer, mooi!

  5. Mooie tips, ook goed toepaspaar op andere psychiatrische stoornissen:)
    Ik vraag me alleen bij tip 9 af hoe het intellectualiseren van je eetstoornis eruit zou zien. Ik snap het romantiseren wel, maar dit niet helemaal. Weet iemand misschien een voorbeeld?

  6. Hele goede tips! 🙂

  7. Laatste twee vind ik persoonlijk best hard, miss omdat ik een hsp’er ben, vind ‘t toch redelijk lastig, wel waar. Derest echt handig!

  8. Er zitten een paar hele sterke tussen ja!

  9. Tip 9 vind ik echt heel sterk. @Chananja; Ik denk dat daarmee bedoelt wordt dat je een es niet iets is voor “slimme complexe mensen” die hun eigen ellende verijdelen. Hoewel het nooit voor 100% is aangetoond, zijn het meestal niet per definitie de meest simpele zielen die aan een es lijden. Maar als je het simpel bekijkt; het is gewoon een ziekte die alles kapot inclusief brein (concentratie, etc) en sociale leven. Het is niet “interessant” om bij de ziekelijke paar procent van de bevolking te horen. Behalve hulpverleners (en misschien fam+best friends) is echt niet iedereen geïnteresseerd in jouw complexe moeilijke es. Of ze hebben een vooroordeel en kijken niet eens meer verder naar jou (wie jij werkelijk bent naast een es) en zijn uit op verhalen.

  10. Goede en bruikbare tips!!!!

  11. Kan ik nu heel goed gebruiken, thx!

  12. 9 is wel een grote valkuil bij mij. Steun kan ik ook wel gebruiken (maar voelt als controle uit handen geven en daarom lukt het niet)

  13. dit is echt fijn.

  14. Laatst had ik een artikel in de krant gelezen over het boek van Jules Evans, lijkt me interessant. Leuk hoe jullie het hebben toegepast op het hebben van een es.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *