Als je net begonnen bent met het uitbreiden van je eetpatroon kan je soms enorme trek krijgen: Extreme Hunger. Als je nog niet te snel mag uitbreiden, dan kan dit best wel lastig zijn. Ook als je overeten of eetbuien wilt voorkomen, kan honger of trek dit best lastig maken. Dit keer daarom een blog met wat tips hoe je meer verzadiging kan krijgen.
Let op: heb je geen last van bovenstaande zaken en ben je nog op een negatieve manier gevoelig voor dit type tips, lees deze blog dan niet.
Tip 1.
Eet regelmatig. Zorg voor minimaal zes eetmomenten op een dag. Op die manier hou je je stofwisseling aan het werk maar zorg je ook dat je honger- en verzadigingssysteem went aan regelmaat. Een ander voordeel is dat je zo om de 2-3 uur iets eet wat voorkomt dat je teveel pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel krijgt. Een lage bloedsuikerspiegel kan namelijk ook het signaal afgeven dat je honger hebt.
Tip 2.
Eet langzaam en kauw goed. We eten meestal veel te snel. Terwijl goed kauwen een signaal geeft aan je honger- en verzadigingssysteem dat je aan het eten bent wat ook helpt om een hongergevoel af te remmen.
Tip 3.
Neem bij iedere maaltijd iets van eiwit. Eiwitten geven verzadiging aan je lichaam. Kies bijvoorbeeld voor eiwitrijk beleg zoals kaas, vleeswaren of een gekookt eitje. Bij een maaltijdsalade kun je dan denken aan een salade waar noten, kip of zalm in zit. Of neem bij je maaltijd een portie zuivel zoals een schaaltje yoghurt.
Tip 4.
Niet drinken tijdens het eten. Drinken zorgt ervoor dat je eten zich vermengd waardoor je minder goed gaat kauwen. Dit heeft een nadelige invloed op je vertering en verzadiging. Je kan als je wat wilt drinken dit beter maximaal een half uur voor het eten doen.
Tip 5.
Eet voldoende vezels. Zorg dat je voldoende vezels in je voeding hebt. Denk aan volkoren graanproducten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst of volkoren pasta. Maar ook groente en fruit leveren vezels. Bij je tussendoortjes kan je denken aan nootjes, gedroogd fruit of muesli.
Tip 6.
Rustig eten. Neem de tijd, eet met aandacht. Lees ook eens de artikelen over mindful eten en een eetstoornis.
Tip 7.
Vaste voeding verzadigd meer dan vloeibare voeding. Kies om die reden eerder voor een stuk fruit wat je kan eten dan een glas sap wat je kan drinken.
Tip 8.
Kies voor langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten geven minder verzadiging dan langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten vind je bijvoorbeeld in volkorenbrood en graanproducten zoals muesli of havermout.
Tip 9.
Kies voor voldoende vetten in je voeding. Vetten geven net als eiwitten ook verzadiging. Denk dan aan boter op je brood, nootjes als tussendoortjes en beleg zoals avocado en kaas. Maar ook het gebruik van vetten bij de bereiding van de warme maaltijd en gerechten die vis of vlees bevatten.
Tip 10.
Kies voor vaker een kleinere porties in plaats van 1 grote portie. Je krijgt dan eerder een verzadigend gevoel. Daarbij eet je met meer aandacht (mindful) wat meewerkt voor een bewustere verzadiging.
Fotografie: Pexels
Geef een reactie