10 weetjes over boulimia

Mensen met boulimia nervosa hebben ontzettend veel vreetbuien en kotsen die vervolgens weer uit. Dat is toch wel wat het beeld is dat heerst over deze eetstoornis. Mijn ervaring is echter dat boulimia veel meer is dan dat. Het is een behoorlijk complexe eetstoornis die er bovendien voor iedereen anders uit kan zien. In deze blog deel ik tien weetjes over boulimia die je misschien nog niet wist. Dit kunnen ook handige dingen zijn om bijvoorbeeld aan je ouders, een vriend of vriendin of aan een mentor op school te laten lezen als je iets wil uitleggen over je eetstoornis.

Laat in de reacties onder deze blog gerust achter wat je herkent en of jij misschien nog andere weetjes hebt die in dit rijtje thuis horen. Ik ben benieuwd naar je reactie!

1. Eén op de tien jonge vrouwen lijdt aan boulimia
Boulimia is nog vrij onbekend, de meeste mensen weten niet hoeveel, met name jonge vrouwen hieraan lijden. Ongeveer één op de tien jonge vrouwen lijdt aan boulimia. Grote kans dus dat er sowieso wel iemand in jouw omgeving is die hier ook last van heeft.

2. Mensen met boulimia kunnen ook overmatig sporten
Het is niet zo dat iedereen met boulimia enkel overgeeft. Er zijn ook genoeg mensen met boulimia die overmatig veel sporten. Dit kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben zoals uitputting, uitdroging en blessures.

3. Boulimia kan veel lichamelijke gevolgen hebben
De meeste zaken zijn wel bekend, zoals schade aan het gebit of de slokdarm, maar dingen die minder bekend zijn, zijn bijvoorbeeld een klaplong of longontsteking. De gezondheidsrisico’s worden nogal eens onderschat.

4. Mensen met boulimia kunnen niet ”gewoon stoppen”
Als je kampt met een eetstoornis dan is er niet zomaar een knop die je om kunt zetten. Het overwinnen van een eetstoornis is een enorm gevecht waarbij het leren weer normaal te eten maar ook jezelf accepteren belangrijke onderdelen zijn. Dit gaat niet vanzelf en hier kan heel veel tijd overheen gaan.

5. Boulimia is vaak onzichtbaar
Sowieso hebben veel mensen met boulimia een gezond gewicht maar daarnaast wordt nog weleens gedacht dat er dan andere symptomen zijn waaraan je zou kunnen zien dat iemand een eetstoornis heeft. Denk bijvoorbeeld aan kapotte knokkels, gele tanden of een slechte huid. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Genoeg mensen kampen met boulimia zonder dat dit aan de buitenkant zichtbaar is. Deze eetstoornis is wat dat betreft heel goed te verbergen. Dat er aan de buitenkant dus niets te zien is, betekent niet dat er niets is of dat de eetstoornis niet ernstig is.

6. Boulimia gaat vaak samen met andere psychische problematiek
Natuurlijk is dit niet altijd het geval, maar bekend is wel dat mensen die lijden aan boulimia in veel gevallen verslavingsgevoelig zijn, kampen met automutilatie, een laag zelfbeeld en/of depressie.

7. Niet iedereen met boulimia braakt
Mensen met boulimia compenseren de eetbuien die zij hebben, maar dit doen zij niet allemaal door zelfopgewekt te braken. Er zijn ook mensen die compenseren door heel streng te gaan lijnen, veel sporten of allerlei laxeermiddelen en dieetpillen gaan gebruiken.

8. Ook boulimia kan op lange termijn leiden tot onvruchtbaarheid.
Vaak wordt gedacht dat dit alleen voorkomt bij anorexia en/of bij ernstig ondergewicht, maar ook lange tijd streng lijnen, het hebben van eetbuien en braken kan dusdanig veel schade aan het lichaam aanbrengen dat de menstruatie uitblijft. Dit kan uiteraard herstellen maar leidt soms ook tot onvruchtbaarheid.

9. Ook jongens kunnen lijden aan boulimia
Over het algemeen wordt een eetstoornis sowieso een beetje gezien als een meisjesziekte, maar als een jongen dan een eetstoornis heeft, dan denkt men het eerste aan anorexia. Toch zijn er ook jongens met boulimia. Hoeveel precies is niet bekend. Geschat wordt dat ongeveer vijf tot procent van de mensen die lijden aan boulimia, man is. Het exacte aantal is niet bekend omdat jongens en mannen niet zo snel hulp zoeken. Daarnaast is boulimia nu eenmaal veel minder zichtbaar dan een andere eetstoornis.

10. Boulimia kan in sommige gevallen leiden tot geldproblemen.
Het kopen van eten voor eetbuien kan erg oplopen qua kosten waardoor sommige mensen schulden kunnen krijgen of bijvoorbeeld gaan stelen om aan eten te kunnen komen. Dit kan weer leiden tot andere bijkomende problemen.

Heb jij nog aanvullingen?

Bron plaatjes

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

17 reacties op “10 weetjes over boulimia”

  1. Hahha punt 5:

    Sowieso hebben veel mensen met boulimia een gezond gezicht… of gewicht??

  2. Goed stukje! Waardoor kan je een klaplong of longontsteking krijgwn?

  3. Klopt, ik heb de eerste jaren niet eens gebraakt, zelf was ik vooral van het extreme laxeren of “dieten”.
    Pas toen ik van anderen hoorde en las dat braken bij boulimia “hoorde” ben ik het uit gaan proberen.
    Raar hoe dat gaat.

    Punt 10 inderdaad, al mijn geld ging op naar eten of laxeermiddelen.
    Ook het verstoppen van gekocht voedsel was een moeilijk punt voor mij, omdat ik in een groot gezin ben opgegroied.

  4. Punt 1 Ik ben 50+ en heb al vanaf mijn tienerjaren boulimia met braken ( eten braken eten braken de hele dag door) Periodes met binge eating disorder kwamen ook voor met flinke gewichttoename. Er waren ook periodes waarin het beter ging.
    Mijn lichaam is nu letterlijk op hierdoor heb ik niet meer dagelijks (vr)eetbuien waarna ik compenseer maar het komt nog wel voor. Mijn psycholoog en alle anderen van de ggz zeggen dat ik ben uitbehandeld.

  5. Oh ja ik stal en steel soms nog steeds voedsel uit de supermarkt omdat ik soms wel 50 euro per dag uitgaf.

  6. Het gaat ook gepaard met heel veel angst; het klinkt alsof iedereen het goed kán verbergen maar besef wel hoeveel energie en moeite daarin zit. Niet enkel het braken en de eetbuien, maar ook de veranderingen in humeur, hobbies en interesses kunnen opgemerkt worden. En het terugtrekken van iedereen. En de verandering in gewicht (die er niet bij iedereen is.)

  7. Bij mij wisselde het van het ene extreme tot het andere; ik had als het ware anorexia maanden en bulimia maanden.. juist die afwisseling tussen de twee ziektebeelden maakte het moeilijk om te herstellen, ik kende gewoon geen middenweg. Wanneer ik probeerde ‘meer’ te gaan eten dan werden het al snel vreetbuien, en wanneer ik probeerde die vreetbuien te stoppen dan begon ik weer te vasten.

  8. 😔😔😔😔

  9. Heb vaak wisselende buien. Soms niet kunnen stoppen met eten en de andere keer eet ik niks meer. Veel braken en laxeren en veel eetbuien en ook veel sporten

  10. @10neke
    Heb ook boulimia gehad. Soms gaat het nog mis als mensen over mijn eten zeuren en het is sowieso nog een gevoelig punt. Heb wel gemerkt dat de juiste voeding plus wat supplementen kan schelen. Zo min mogelijk geraffineerde suiker, bijvoorbeeld. Ook de serotoninehuishouding kan in de war zijn. Gebruik zelf Griffonia, wat helpt om de serotonine op te krikken en de eetlust te reguleren. Als je roofbouw op je lichaam hebt gepleegd kan je dat vaak wel wat bijsturen.

  11. Maria, Bedankt voor de tip!
    Ik heb nooit van griffonia gehoord maar ik ga het zeker proberen. Het is een hardnekkige verslavende ziekte, die je het liefst voorgoed wil kwijt wil.
    Ik wens jou ook veel succes en sterkte toe tijdens de moeilijkere momenten!

  12. Wow 1 op de 10?! Dat is echt nog veel meer dan ik dacht.. Mag ik weten waar je dat getal vandaan hebt? (ik geloof het wel hoor, ik ben oprecht benieuwd)

  13. Ik merk heel veel onbegrip over boulimia. Ik ben zelf inmiddels bijna 3 jaar geleden als ‘genezen’ verklaard maar heb er nog steeds last van. Ik schaam me er vooral heel erg voor en ik weet ook nooit zo goed met wie ik het er over moet hebben. Ik heb wel het idee dat ik het beter in de hand heb dan vroeger maar ik hoop dat het ooit eens over gaat.

  14. Ik ben ook best benieuwd naar de bron van de cijfers van punt 1! Naar mijn weten liggen de aantallen, gelukkig, een heel stuk lager.

  15. Het verdriet, eenzaamheid en de energie die hier inderdaad mee gepaard gaat om alles te verbergen. Dat je de hele dag er last van hebt in je hoofd, niet alleen bij eetmomenten m, maar ook bv met aankleden en je moet splitsen qua dagelijks leven gedachten met boulimia gedachten. Het is jammer dat boulimia altijd als minder ernstig wordt afgedaan/bekend staat bij velen, alleen omdat het niet zo zichtbaar is:(

  16. Merk dat buitenstaanders het toch niet begrijpen. Iemand die dacht dat ik geen boulimia kon hebben omdat ik dun ben. Boulimia lijkt synoniem te staan voor dik zijn want van veel eten word je dik. Misschien zit het hem ook een beetje in de klank, boul, bol.
    Of andere mensen die dichter bij me stonden maar die er niks van wilden weten, het ontkenden, die toch een beeld hadden dat ik weinig at, zoals een alternatief therapeute die me toesnauwde dat ik meer moest eten.
    Geldproblemen had ik niet direct maar wel dat mijn uitkering, toen ik bij mijn vader woonde, opging aan eten, terwijl ik had kunnen sparen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *