Misschien heb je dit allang van jezelf ontdekt. Dat je hooggevoelig of hoogsensitief bent en hoe dit invloed heeft op je dagelijks leven. Het zou ook kunnen dat je soms keihard tegen dezelfde lampen aanloopt of dezelfde situaties meemaakt, maar er nog niet helemaal je vinger op kunt leggen. Eigenlijk voor iedereen kan deze blog een feest van herkenning zijn. Hoogsensitiviteit is niets ernstigs. Het kan een ontzettend mooie kracht zijn en tegelijkertijd soms best een beetje lastig.
1. ALLES komt hard binnen
Even vluchtig het nieuws scannen ‘s ochtends? Zonder blikken of blozen het journaal kijken tijdens het eten? Dat geldt niet voor jou. Als je die gruwelijke dingen leest en hoort, word je er meteen in meegezogen. Je voelt je verdrietig, angstig of voelt zelfs lichamelijke pijn bij bepaald negatief nieuws. Gelukkig werkt dat ook de andere kant op. Bij blij nieuws kun je uren stralen!
Bron: priscilladupreez
2. Eén ding tegelijk, please!
Je bent aan het autorijden, je partner is tegen je aan het praten en ondertussen hoor je de radio op de achtergrond. Dat is echt even te veel! Al die prikkels en impulsen maken dat je een beetje dichtslaat en je niet meer goed kan focussen. Zelfs bij ‘even nadenken’ of inparkeren heb je het liefst rust om je heen. Anders lijkt er geen ruimte voor.
3. Ik zie je over een uur wel weer…
Eigenlijk hetzelfde als bij het kenmerk dat alles veel harder binnen kan komen, geldt dit ook voor ontzettend mooie dingen. Kunst, cultuur en muziek kunnen jou uren bezighouden. Dingen die inspelen op je gevoel – zoals deze dingen kunnen doen – voel je ook intens. Je kunt huilen door mooie muziek die je hoort of ongestoord eindeloos blijven kijken naar een schilderij. Iets wat jij helemaal alleen kan ervaren en waar je in kan verdrinken.
4. Je peilt alles. De hele tijd.
Hoe iemand anders zich voelt. Hoe zijn of haar gezicht staat of wat er doorklinkt in iemands stem. Je bent constant bezig met hoe de ander zich voelt en het vervelende is; je hebt misschien wel steeds het idee je daaraan te moeten aanpassen. Het gevoel van de ander is belangrijk en speelt vaak de hoofdrol. Iets wat je niet makkelijk uit kunt schakelen en wat ook nog eens vermoeiend is.
5. Auw, auw, auw!
“Ik hoef het niet te zien!”; als iemand weer een grappig filmpje onder je neus duwt waarin iemand keihard valt. Of z’n hoofd stoot. Of uitglijdt. Terwijl de rest niet meer bijkomt, kun jij er niet echt om lachen, want jij voelt vooral overal pijn in je lijf. Ernaar kijken brengt al lichamelijk ongemak. Nee bedankt. Ook gewelddadige films zijn eigenlijk geen optie, want dan mis je de halve film. Je bent gevoelig voor fysieke pijnen. Niet alleen die van jezelf dus, ook die van anderen.
6. Dat kan dieper
Voor je het weet ben je verzeild geraakt in een diep gesprek. Het begon over koetjes en kalfjes, maar al heel snel leg je hardop allerlei filosofische verbanden en maak je de link naar een dieper gevoelsleven. Niet omdat je zo graag diepzinnige gesprekken hebt, het gaat gewoon vanzelf! Automatisch. Dat is toch wat bij jou waarschijnlijk altijd speelt en de boventoon voert, dus helemaal niet zo gek dat dat regelmatig naar voren komt. Dan ben je maar zweverig.
7. “Ja, ik begrijp het”
Je kunt je ontzettend goed inleven in iemand anders. Dat is een kracht, maar kan in jouw eigen leven soms ook minder handig zijn. Alles begrijpen is lang niet altijd fijn. Wat er ook gebeurt, wat voor onrecht je ook aangedaan kan worden, uiteindelijk begrijp je de andere kant ook altijd wel. Je kunt je zó goed inleven dat boos worden er niet makkelijker op wordt. Want ja, je begrijpt het ook wel. Zeker als je het vanuit iemand anders’ perspectief bekijkt. Iets wat soms een beetje ten koste kan gaan van je eigen assertiviteit. Maar het mag en kan naast elkaar bestaan, goed om te onthouden!
8. Ze leven nog lang en gelukkig
Het leven is soms net een sprookje. Niet echt natuurlijk, maar je hebt een rijke fantasie. In jouw hoofd hebben dieren gesprekjes met elkaar, kan altijd alles goed komen en zijn er ontelbaar veel mogelijkheden. Voor welk probleem dan ook. Je kunt dingen creëren in je hoofd, soms net wat sterker dan anderen. Laat dat denken en fantaseren maar aan jou over. Het daadwerkelijk uitvoeren is overigens beter aan anderen besteed. Ieder z’n ding natuurlijk!
9. Ik moet helemaal niets!
Moeten is een beetje een naar woord. Wellicht omdat je zo’n ontzettende denker bent en alles in een groter perspectief plaatst. Geen wonder dat dagelijkse ‘moetjes’ dan een beetje in het niet vallen, want wat moet je nou eigenlijk helemaal? Hoe belangrijk is het werkelijk? Volkomen begrijpelijk, maar in het dagelijks leven kan het weleens voor conflicten of problemen zorgen. Omdat anderen daar anders over denken, of omdat de maatschappij wel om bepaalde ‘moetjes’ heen is gebreid.
10. Maar, regels zijn regels.
Anders dan van alles moeten, volg je ook wel graag de kudde. In je hoofd ben je een vrije denker, maar je zult niet snel op de barricade staan of tegen de regels schoppen. In woorden misschien, maar in daden minder. Daar komt natuurlijk bij dat je alles wel begrijpt – ook bepaalde regels – en dat de afkeuring van anderen ook zwaar kan wegen. Meningen van anderen komen harder binnen en wat mensen van je vinden is wel degelijk belangrijk. Je wilt geaccepteerd worden, het liefst echt om wie je bent.
Herken jij je in deze kenmerken?
Geef een reactie