10 x lekkere BBQ tips

Wanneer het zomer is in Nederland, hebben veel mensen al snel zin om te gaan BBQ-en. De geur, sfeer en vaak ook het lekkere eten zorgen voor een hoop gezelligheid en zijn de perfecte ingrediënten voor een gezellige zomeravond. Toch zien we vaak dezelfde dingen die graag op de BBQ gegeten worden. Saté, spiesjes met groente, hamburgers, worstjes en dit eten we het liefste met stokbrood met kruidenboter. Niet voor niks, want blijkbaar is dat wat we lekker vinden. Het leek me leuk om in deze blog een aantal lekkere tips te delen voor op de BBQ.

Want ondanks dat veel mensen toch vaak voor dezelfde dingen kiezen, kunnen er ook verschillen in zitten en daarnaast probeer ik wat originele en andere ingrediënten toe te voegen die het proberen waard zijn. We zijn ook benieuwd naar jouw tips, dus deel ze vooral onder deze blog.

Bron

1. Geroosterde paprika met mozzarella en oregano
Mozzarella in combinatie met groenten als tomaat en paprika is vaak heel lekker alleen is het soms moeilijk om te barbecueën met producten als tomaat en mozzarella. Er zit veel vocht in en de mozzarella smelt snel. Hieronder deel ik een recept waarmee je groente en mozzerella wel kan combineren op de BBQ. Het is belangrijk dat je de mozzarella maar heel even op de BBQ hebt.

Wat heb je nodig?
– paprika
– mozzarella bolletjes
– olijfolie
– oregano
– soja saus
– zwarte olijven
– zout en peper

Bron

Hoe maak je het?
Snijd de paprika door midden en haal de pitjes eruit. Dan dompel je het even in olijfolie en kun je ze op de BBQ leggen. Ze kunnen langzaam garen, dus zet het rooster niet te dicht bij de kolen. Snijd de mozzarella in stukjes en doe er wat olijfolie overheen en bestrooi het met zout en peper. Als de paprika bijna gaar is, kun je de mozzarella erin leggen. Als het licht gesmolten is, kun je wat oregano er overheen strooien. Eet het met wat sojasaus en zwarte olijven.

2. Forel met verse kruiden
Iets wat ik van kinds af aan al heerlijk vind op de BBQ, is verse forel in aluminiumfolie pakketjes of gewoon direct op de BBQ. Hieronder deel ik één van de heerlijke recepten maar je kunt de forel vullen zoals jij dat lekker vindt.

Wat heb je nodig?
– verse forel
– verse peterselie, bieslook, basilicum en evt dille / koriander
– teentje knoflook
– een citroen
– een ui
– zout en peper
– roomboter
– evt aluminiumfolie

Bron

Hoe maak je het?
Meng de roomboter, knoflook en verse kruiden.Snijd de citroen in schuiven en de ui in fijne ringen. Snijd de forel open en vul het met de boter, uienringen en wat citroen. Smeer ook de buitenkant van de forel in met de boter en leg er wat schijfjes citroen op. Wikkel het in aluminiumfolie en laat het ongeveer 20 minuten op de BBQ liggen. Draai ze na ongeveer 10 minuten even om. Je kunt ook de forellen in een speciale houder voor vis op de BBQ doen. Dan heb je geen aluminiumfolie nodig.

3. Banaan met nutella
Heerlijk en super simpel is dit perfecte toetje voor op de barbecue. Snijd een banaan in de lengte door (met schil) en doe daar wat nutella in. Leg het in aluminiumfolie een paar minuten op de BBQ en je hebt een heerlijk zoet, warm toetje!

Bron

4. Dadels met bacon
Wat ook heerlijk is en super simpel, zijn dadels met bacon. Ik zou dadels halen op de markt op bij de Turkse supermarkt. Die zijn vaak wat groter en sappiger. Hier wikkel je bacon omheen en die kun je dan aan een spies rijgen. Leg dit even op de BBQ en draai ze af en toe even om. De combinatie van zoet en hartig is heerlijk!

Bron

5. Kipsate met citroen
Sate is toch wel iets wat vaak onmisbaar is bij een BBQ en wat veel mensen erg lekker vinden. Je kunt het op heel veel verschillende manieren bereiden en je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor verschillende soorten vlees of groenten. Ik deel hier een receptje van frisse sate met citroen.

Wat heb je nodig?
– 500 gram kipfilet
– 2 teentjes knoflook
– 2 sjalotjes
– 2 el ketjap
– 2 el verse citroensap
– rasp van één citroen (alleen gele gedeelte)
– 2 el zonnebloemolie
– 1 tl zeezout
– 1 tl gemberpoeder
– 1 tl komijn
– 1 tl chilipoeder
– 2 tl paprikapoeder
– halve tl cayennepeper

Bron

Hoe maak je het?
Snijd de kip in blokjes en snijd ook de knoflook en ui in kleine stukjes. Rasp de schil van een citroen. Meng alle ingrediënten met elkaar en laat de marinade ongeveer 2 uur intrekken in de kip in de koelkast. Maak de sate stokjes nat en rijg de kip stukjes op de stokjes. Grill ze daarna een aantal minuten aan alle kanten op de BBQ. Je kunt er natuurlijk lekkere pindasaus bij maken.

6. Gepofte aardappel in allerlei soorten
Ondanks dat ik niet zo’n enorme liefhebber ben van aardappels, vind ik gepofte aardappels op de BBQ heerlijk. Zeker met wat verse kruiden en knoflooksaus of een beetje roomboter. Ook heel lekker voor de vegetariërs onder ons. Je kunt een gepofte aardappel overigens op talloze manieren bereiden. Eerder schreef ik een blog hierover met 5 lekkere recepten. Die kun je hier vinden. 

Bron

7. Gegrilde groenten met balsamico
Gegrilde groenten zijn heerlijk op de BBQ en een goede afwisseling als je veel vlees en vis op de BBQ doet. Je kunt het eigenlijk heel makkelijk maken met spiesjes met de groenten die jij lekker vindt zoals bijvoorbeeld paprika, wortel, champignons, etc. Hieronder een lekker receptje met balsamico azijn voor een extra lekkere smaak.

Wat heb je nodig?
– 2 tomaten
– 1 aubergine
– 1 courgette
– 10 gr platte peterselie
– 8 el olijfolie
– 4 el balsamicoazijn
– 1 teentje knoflook

Bron

Hoe maak je het?
Pers de knoflook en meng dit met ¾ van de olie en de balsamicoazijn. Breng het op smaak met zout en peper. Snijd de aubergine en courgette in schuine dikke plakken en halveer de tomaten. Besprenkel het met de dressing. Grill de groenten ongeveer 5 minuten en draai ze na een paar minuten om. Leg de gegrillde groenten erna op een bord, besprenkel ze met de rest van de olie en bestrooi het met peterselie.

8. Gegrilde ananas en appel met kaneel
Ik ben gek op gegrilde ananas en appel op de BBQ. Ik snijd het in blokjes en doe ze vervolgens op een sateprikker. Wat kaneel er overheen en op de BBQ. Je kunt er (tegen het plakken) eventueel ook wat aluminiumfolie onder leggen.

Bron

9. Turkse pizza of wrap
Het klinkt misschien gek, maar je kunt ook lekkere wraps of Turkse pizza op de BBQ doen. Beleg het met ingrediënten die jij lekker vindt zoals stukjes kip (gaar), gehakt, kaas, etc. Zorg voor een lekkere salade waarmee je je warme Turkse pizza of wrap kunt beleggen.

10. Gegrilde gamba’s
Ik ben echt gek op garnalen en zeker garnalen op de BBQ zijn echt een aanrader. Ik gebruik dan meestal grote gamba’s en die kun je dan open snijden (schilletje erop laten en als je het gaat eten pas pellen). Ik maak een mengseltje met olijfolie, citroen, peterselie, een rood pepertje en knoflook en marineer hier de garnalen mee. Daarna even op de BBQ totdat ze gaar zijn. Jammie!

bron

Dit waren een aantal lekkere tips voor op de BBQ. Wij zijn ook benieuwd naar jullie ideeën en wat jij het liefste eet tijdens het barbecueën. Wil je meer lezen over dit onderwerp en sowieso over buiten eten en een eetstoornis? Dan kan je deze blog eens lezen. 

Wat eet jij graag van de BBQ?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

4 reacties op “10 x lekkere BBQ tips”

  1. Super leuke en originele blog!

  2. Ja, echt leuke blog! En bbq-en is zo gezellig 🙂 Echt genieten vind ik het, heerlijk ontspannen.

  3. Ik zie ook best op tegen het BBQ-en maar ik ga er dit jaar wel meer van proberen te genieten.

  4. De tip van mn zusje: marsmalows op een sateprikker, even op de bbq zodat ie een beetje smelt… (ik hou er niet van, maar voor de liefhebber?)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *