We schrijven vaak over motivatie. Over hoe je het vasthoudt, vergroot, maar ook over het ontbreken ervan. Want ook dat hoort bij herstel; even geen motivatie hebben. Je kunt niet altijd de kracht en inspiratie overal vandaan halen. Het blijft die lange en hobbelige weg. Met pieken en dalen. Voor de momenten dat het jou aan motivatie ontbreekt, is deze blog. Met tien tips waarmee je misschien vandaag al aan de slag kunt.
1. Schrijf een brief naar jezelf
In welke vorm dan ook. Richt je even op papier tot jezelf. Misschien wil je een brief schrijven naar je jongere ik, vanuit waar je nu bent en hoe je nu naar dat kind kijkt. Maar je kunt ook een brief schrijven naar je toekomstige zelf. Gewoon beginnen werkt vaak het best, zonder dat het perfect moet. Zonder dat er een rode draad in hoeft te zitten.
Misschien kom je er gaandeweg achter wat je die persoon wenst en wat je eigenlijk allemaal tegen die persoon te zeggen hebt. Dat kan soms luchtig zijn, maar soms ook een hart onder de riem. Jij kan haar of hem het beste advies geven. Wie weet wat het met je doet om dat van de belangrijkste persoon uit je leven te horen.
Bron: esteejanssens
2. Maak een moodboard
Je kan natuurlijk tal van creatieve dingen gaan doen. Maar een moodboard is bij uitstek zoiets waarbij je gedwongen wordt om een beeld te maken van dingen die jou inspireren. Bedenk een thema of ga volledig thema-loos scheuren in tijdschriften. Waar word je blij van? En vooral; wat zie je als je naar het eindresultaat kijkt? Wat zegt dat over jou?
3. Doe een wens
Dit klinkt misschien wat suf. Geen enkele wens heeft misschien iets veranderd. Maar neem bijvoorbeeld eens een moment waarop je vrijuit mag fantaseren over jouw toekomst. Dat kan je misschien in eerste instantie wat onzeker en verdrietig maken, omdat het zo ver af staat van het hier en nu. Maar sta jezelf toe om te visualiseren hoe jij dat voor je ziet. Als alles mogelijk is, hoe zou je je leven over een tijdje willen leven? En vervolgens; sta jezelf toe om dat te geloven! Hoe eng en onrealistisch dat ook voelt. Vaak zijn het je eigen ongeloof en obstakels die een bepaalde droom in de weg zitten. Als jij het mag geloven van jezelf, wat verandert er dan?
4. Kijk een feelgood-film
Even in een andere wereld zijn, dat was soms alles wat ik nodig had. Als ik somber was en geen motivatie had voor die dag, kon ik ook kijken naar een wereld waarin wél even alles goed was. Die feelgood sfeer werkte soms aanstekelijk. Het was een vorm van afleiding. De vrolijke beelden uit een film en de mooie muziek zorgden toch écht voor een ander gevoel. Het kan net iets bij je prikkelen – een blijer gevoel – dat je misschien even niet uit jezelf kan halen.
5. Stel een doel en bedenk een beloning
Stel één haalbaar doel en bedenk ook één cadeau voor jezelf als je het hebt gehaald. Een doel dat haalbaar is en dat jou verder kan helpen, maar daarbij hoort natuurlijk een beloning. Iets wat je graag wilt hebben en jezelf cadeau kan doen. Of misschien wil je wel heel graag een dagje schaatsen of naar de Efteling, ook een leuke activiteit kun je eraan koppelen! Je geniet extra als je iets hebt gehaald waar je hard voor hebt gewerkt. En die succesmomentjes geven vaak extra motivatie. Je voelt weer even wat je in je mars hebt. Als je ergens je zinnen op zet, lukt het je!
6. Wat wil je niet?
Als je even niet weet wat je wél wilt, weet je misschien wel wat je niét wilt? Als ik niet meer wist wat ik moest doen en niet wist waar ik heen wilde, wist ik vaak nog wel te benoemen wat ik absoluut niet wilde. Je bent misschien even op een dood punt beland, maar je komt ook ergens vandaan en misschien wil je daar onder geen voorwaarde meer naar terug. Dat is ook wat waard, dat is ook iets! Dat is soms net zo belangrijk om te voelen. En hoe beter je weet wat je niet wilt; hoe beter je straks weer voor ogen hebt wat je wél wilt.
7. Doe iets wat je leuk vindt
Maakt niet uit wat het is, als je het maar leuk vindt en je er energie van krijgt. Een rondje lopen in het bos, koffie drinken met een vriendin, dansen in de kamer, een middagje tekenen… Gewoon iets dat je leuk vindt om te doen, zonder dat het ‘goed’ hoeft en zonder dat het dé oplossing hoeft te zijn voor al je problemen. Je mag, ook als het even minder gaat, iets doen wat je leuk vindt. Het kan voor afleiding zorgen, het kan je energie geven en dat kan allemaal een positief effect op je hebben.
8. Spreek met iemand af
Zodat je het erover kunt hebben als je dat wilt. Je mag ook best even zeuren en van je afpraten, dat is heel menselijk en kan enorm opluchten. Maar in je eentje zitten, zonder motivatie, daar wordt het vaak ook niet beter van… Spreek met iemand af. Afleiding kan helpen en zelfs klagen kan dus helpen. Maar ook als je het er niet over wilt hebben, kan het fijn om niet alleen te zijn. Het is een moeilijke dag, dat is al moeilijk genoeg en gun jezelf wat luchtigheid en steun daarbij.
9. Zorg voor een gezonde omgeving
Haal iets weg wat je terughoudt of juist stil laat staan op dit moment. Of het nu mensen zijn die je niet op een positieve manier stimuleren of het stapeltje te kleine kleding in je kast. Een gezonde omgeving is nodig om je ook beter te kunnen voelen. In een ongezonde omgeving, die je triggert of je niet omhoog helpt, ga je vaak ook niet de stappen zetten die je uiteindelijk wilt.
10. Wees geduldig
Herstel gebeurt niet in een dag. Het is een grote verandering, van een eetstoornis naar een eetstoornis-vrij leven. Dat kost tijd en in die tijd voel je je niet altijd even gemotiveerd. Dat hoort erbij. Geduld hebben betekent niet dat je in een hoekje afwacht tot er een wonder gebeurt. Geduld hebben gaat vaak over je tijd nemen, doelen stellen en actief durven kijken naar wat je nodig hebt om verder te komen. Het zijn vaak de meest saaie, passieve middagen, die het meest belangrijk kunnen zijn op de lange termijn. Want als je ook zonder motivatie stabiel kunt blijven, heb je al zoveel meer gewonnen dan je denkt.
Wat zijn jouw tips voor extra motivatie?
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2020.
Geef een reactie