Voor veel mensen geldt dat zij de zomer een fijn seizoen vinden. Het is langer licht dus de dagen worden langer, de temperatuur is aangenamer en mensen zijn over het algemeen vrolijker. Toch kan de zomer ook wat nadelen met zich meebrengen. In deze blog zal ik een aantal veel voorkomende klachten opnoemen waar je vooral in de zomer last van hebt.
1. Hooikoorts
Voor mensen met hooikoorts kan het heel vervelend zijn als het voorjaar begint. Een verstopte neus, niesbuien, tranende en jeukende ogen, benauwdheid en hoesten zijn veel voorkomende klachten bij hooikoorts. Hooikoorts is een alledaagse term die wordt gebruikt om allergische klachten te beschrijven die ontstaan door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel. In het voorjaar vormen bomen, planten, bloemen en gras stuifmeel. Deze pollen worden door de wind verspreid. Per jaar kunnen de klachten verschillen. Het ene seizoen zijn er veel pollen in de lucht. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. Gelukkig bestaan er veel middeltjes tegen hooikoorts. Ga hiervoor langs de huisarts of apotheek.
2. Muggenbulten
Misschien zijn muggenbulten wel de meest irritante klachten van de zomer. Muggen zijn vervelend als je wil slapen, want je hoort ze dan bij je oor zoemen en je weet dat je geprikt gaat worden. De bulten jeuken en je bent geneigd om er telkens aan te krabben.
Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de jeuk van de muggenbulten te verminderen. Zo helpt het bijvoorbeeld om wat ijsklontjes of een koelelement op de bult te houden. Kou helpt namelijk tegen de jeuk en zwelling. De plek wordt even licht verdoofd en de jeuk zal wegblijven. Ook helpt het om een dun laagje tandpasta op de bult te smeren. Je zou ook pure alcohol op een watje kunnen doen om deze vervolgens op de muggenbult te leggen. Pure alcohol kan je kopen bij een drogist of apotheek. Je zal merken dat de jeuk een stuk minder wordt. Tot slot schijnt appelciderazijn te helpen. Appelciderazijn helpt goed tegen een verbrande huid, maar ook tegen jeuk. Je kan ook hier een beetje van op een watje doen en deze vervolgens op de bult deppen.
3. Zwemmerseczeem
Zwemmerseczeem is een besmettelijke schimmelinfectie van de huid tussen de tenen. Het bestaat uit kleine, witte schilfertjes tussen de tenen. De huid is droog en rood en er kunnen kleine blaasjes of bultjes ontstaan.
In onze leefomgeving zijn veel schimmels aanwezig en we komen er dus allemaal mee in aanraking. Meestal hebben we er geen last van, omdat het bovenste laagje van de huid dik genoeg is om de schimmel buiten te houden. Maar onze huid kan natuurlijk beschadigen of langdurig vochtig zijn (als je gaat zwemmen bijvoorbeeld) waardoor de kwaliteit van het bovenste laagje huid vermindert. De schimmel kan dan de huid binnenkomen. Alle factoren die de voeten warm en vochtig maken, verhogen de kans op zwemmerseczeem. Besmetting vindt het meest plaats in doucheruimtes, zwembaden en kleedkamers waar mensen op blote voeten lopen. In de meeste gevallen geneest het eczeem na enige tijd vanzelf. Het is wel raadzaam om even langs de huisarts te gaan als het eczeem zich verspreidt naar de rest van het lichaam of als het gaat ontsteken.
4. Verbranden
Verbranden van de zon is ook een vervelende zomerse klacht. Je gezicht is helemaal rood en je kan ‘s avonds niet slapen, omdat je huid zo’n pijn doet. Onder invloed van de zon maakt je huid pigment aan en wordt deze wat dikker. Daardoor word je bruin en dit beschermt je tegen verbranding. Maar als je te lang in de zon zit, dan krijgt de huid niet de tijd om een beschermende werking op te bouwen en verbrand je.
Verbranden versnelt de huidveroudering en vergroot het risico op het ontwikkelen van huidkanker. Het is daarom goed om te voorkomen dat je verbrandt. Het allerbelangrijkste is dat je jezelf insmeert als je in de zon gaat en als de zon het meest fel is in de schaduw te nlijven. Drink daarnaast veel water om dehydratatie tegen te gaan en smeer jezelf na het zonnen in met aftersun.
5. Zonneallergie
Zonneallergie is een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht. De huid die wordt blootgesteld aan de zon, wordt rood. Kenmerkend is dat de delen van het gezicht die zich in de schaduw bevinden niet zijn aangedaan, zoals het bovenste gedeelte van de kin. Er ontstaan blaasjes of bultje die jeuken. De huid voelt droog aan en er kunnen schilfertjes ontstaan.
Zonneallergie komt het meest voor bij jonge vrouwen. De verschijnselen zijn het heftigst aan het eind van de lente en begin van de zomer. Gedurende de zomer treedt gewenning op en verminderen de verschijnselen. Het is verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan. De huisarts kan dan onderzoeken of je echt allergisch bent en advies geven wat je het beste kan doen.
6. Oorontsteking
Een oorontsteking kunnen we onderscheiden in twee soorten: gehoorgangontsteking en middenoorontsteking. Bij volwassenen komt het meest de gehoorgangontsteking voor. Deze ontsteking wordt ook wel ‘zwemmersoor’ genoemd. Deze naam komt doordat een hoge luchtvochtigheidsgraad meestal de oorzaak is bij deze vorm. Zo’n hoge luchtvochtigheidsgraad vinden we meestal in het zwembad en het zorgt ervoor dat ons oorsmeer minder zuur wordt. Oorsmeer beschermt de gehoorgang en als het minder zuur wordt, kan er een ontsteking ontstaan. In de zomer zwemmen we natuurlijk meer, dus loop je meer risico op een oorontsteking. Ik heb dit zelf vaak gehad als ik op vakantie was en dit is natuurlijk super vervelend. Je hebt oorpijn, voelt je ziek en kan koorts krijgen. Ga altijd naar de huisarts als je veel last hebt van de oorontsteking. Oordruppels of antibiotica kunnen helpen om de ontsteking te genezen.
7. Geïrriteerde huid door schurende bovenbenen
In de zomer dragen veel vrouwen korte broekjes, jurkjes of rokjes. In de zomer draag je daar over het algemeen geen legging of panty onder waardoor de huid kan gaan irriteren als je bovenbenen tegen elkaar aan schuren tijdens het lopen.
De oorzaak hiervan ligt bij zweten. Als het warm is ga je namelijk zweten om je lichaamstemperatuur op peil te houden en dan met name op plekken waar weinig lucht bij kan komen (waaronder dus tussen je benen). Bovendien zwelt je huid op bij warm weer. Als je bovenbenen tegen elkaar aan schuren, kunnen de zweetklieren het zweet niet meer naar buiten afvoeren waardoor de zweetkliertjes verstopt raken. Hierdoor kan er een rode, pijnlijke huid ontstaan tussen je bovenbenen. Het heeft niks te maken met of je dik of dun bent; het ligt vooral aan je bouw of je last hebt van schurende bovenbenen.
Wat je hiertegen kan doen is dat je een broekje of afgeknipte panty draagt onder je rokje om het schuren t voorkomen. Ook helpt het om talkpoeder aan te brengen op de huid, omdat het vochtabsorberend werkt. Ook vaseline helpt, omdat het ervoor zorgt dat je benen soepeler tegen elkaar wrijven en er dus minder frictie is.
8. Zonnesteek
Te lang zonnen kan niet alleen leiden tot verbranding, maar ook tot een zonnesteek. Van een zonnesteek is sprake als je lichaamstemperatuur ernstig ontregeld is als gevolg van zonlicht en te weinig drinken. Klachten van een zonnesteek zijn onder andere misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en een snelle hartslag. Als je last hebt van een milde zonnesteek kan het al voldoende zijn om op een koele plek te zitten en voldoende te drinken. Bij een ernstige zonnesteek heb je naast misselijkheid en duizeligheid ook last van een snelle hartslag en ademhaling. Naast dat je een koele ruimte zoekt en veel drinkt, is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.
9. Verstopping tijdens vakantie
Tijdens je vakantie kan de stoelgang flink verstoord raken. Dit heeft te maken met psychische oorzaken zoals reisstress en een ander eetpatroon. Het komt vooral veel voor bij vrouwen. Als je een eetstoornis hebt, kan dit al helemaal lastig en vervelend zijn. Ik voelde me zelf bijvoorbeeld vaak extra dik als ik hier last van had en had daardoor nog meer moeite met eten in het buitenland.
Er zijn een aantal tips die je kan gebruiken om de verstopping te verminderen. Probeer bijvoorbeeld vezelrijk voedsel eten en veel water te drinken. Beperk daarnaast cafeïne en alcohol, omdat deze dranken overmatig vochtverlies in de hand werken waardoor ontstopping kan ontstaan. Probeer ook te luisteren naar je lichaam. Soms komt het bijvoorbeeld op vakantie niet handig uit om naar de wc te gaan. Je bezoekt net een bezienswaardigheid en je voelt je niet op je gemak om daar naar de wc te gaan. Heel begrijpelijk, maar niet naar de wc gaan terwijl je wel moet kan ook leiden tot obstipatie. Luister daarom echt naar je lichaam en wacht niet te lang.
10. Niet kunnen slapen van de hitte
Dat de tempratuur stijgt in de zomer is overdag heel fijn, maar in de nacht kan je hier toch behoorlijk last van hebben. Je zweet, de dekens zijn klam en je ligt alleen maar te woelen. Ik weet zelf vaak niet of ik nou met of zonder deken moet slapen. Zonder deken slaap ik niet fijn, maar met deken is het weer te warm.
Er zijn een aantal tips die jou kunnen helpen om een warme nacht door te komen. Zet overdag niet de ramen open, maar laat alles gesloten en doe de gordijnen dicht. Op die manier houd je de warmte buiten en blijft het binnen wat koeler. Als het in de avond weer afkoelt, kan je juist wel alles opendoen. Ook helpt het om voordat je gaat slapen een lauwe douche te nemen. Zet de kraan niet te koud, want anders gaat je lichaam proberen zichzelf op te warmen en dat is niet fijn als het al zo warm is. Probeer verder je hoofd koel te houden door een natte lap op je hoofd te leggen. De meeste warmte verlies je namelijk via je hoofd en dit kan dus helpen voor wat verkoeling.
Van welke zomerse klachten heb jij last?
Fotografie: Sergey Norin & Porsche Brosseau
Geef een reactie