Goed voor je gebit zorgen is heel belangrijk. Als je een eetstoornis hebt of hebt gehad, dan kan het zijn dat je tanden beschadigd zijn. Zelfopgewekt braken kan bijvoorbeeld het tandglazuur blijvend beschadigen en onder andere eetbuien kunnen voor veel gaatjes zorgen. Niet alleen een eetstoornis kan schadelijk zijn voor je gebit. Er zijn nog meer dingen die we in het dagelijks leven vaak ongemerkt doen terwijl deze niet zo goed zijn voor onze tanden.
Natuurlijk betekent dit niet dat je dit nooit meer mag doen. Sommige dingen horen nu eenmaal bij het gewone leven en zijn ook helemaal niet zo’n drama, als je het maar niet te veel en te vaak doet. Het belangrijkste is dat je je gebit goed verzorgt.
1. Kauwen op ijsklontjes
De extreem koude temperatuur en kwetsbare structuur van ijsklontjes kan er daadwerkelijk voor zorgen dat je tanden breken als je veelvuldig op ijsklontjes kauwt. Als je dus ijsklontjes in je drinken hebt, kun je die beter gewoon laten smelten. Dit is anders bij ijs dat al ”gecrusht” is, omdat dit als het ware al gebroken is en daarom niet meer keihard is.
2. Gedroogd fruit eten
Gedroogd fruit zoals rozijnen, mango, appel en cranberries zijn erg lekker maar vrij zuur. Daarnaast is gedroogd fruit vaak erg plakkerig waardoor het aan je tanden blijft zitten en hierdoor extra schade aan kan brengen. Dit betekent niet dat je nooit meer gedroogd fruit mag of kan eten, maar het is wel goed om je hier van bewust te zijn als je wat meer op je gebit wil letten.
3. Wijn door je mond spoelen
Aangezien wijn van druiven komt, is het vaak ook behoorlijk zuur waardoor het je tanden opnieuw kan beschadigen. Mensen die graag wijn proeven nemen vaak een slok en ”spoelen” dit als het ware door hun hele mond om de smaak goed te kunnen proeven. Hierdoor komt de wijn (en dus het zuur) echter in aanraking met al je tanden en dat kan best schadelijk zijn, als je dit regelmatig doet.
4. Koffie en thee
Het is bekend dat cafeïne niet zo goed is voor de tanden. Het kan op lange termijn zorgen voor een bruine aanslag en daarom is het goed om hier niet te veel van te drinken. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken om een bepaald aantal kopjes koffie of thee per dag te mogen drinken.
5. Zwemmen
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat zwemmen in een zwembad kan leiden tot verhoogde kans op tanderosie. Dit zou komen door de grote hoeveelheid chloor. Met zwemmen komt er immers vrijwel altijd water in je mond, dit kun je bijna niet voorkomen. Tanderosie kan leiden tot extra gevoelige tanden. Als je van jezelf weet dat je veel met je mond open zwemt, zou je kunnen proberen om te oefenen met je mond dicht zwemmen.
6. Harde tandenborstel
Veel mensen denken dat een harde tandenborstel automatisch beter is, maar dat is niet zo. Naarmate we ouder worden trekt het tandvlees zich wat meer terug en worden de tanden gevoeliger. Een zachte tandenborstel is daarom erg belangrijk, omdat je anders alleen maar je tandvlees irriteert en er ontstekingen kunnen ontstaan.
7. Te veel je tanden poetsen
Ook te veel poetsen is helemaal niet zo goed. Aangeraden wordt om twee keer per dag je tanden te poetsen. Vaker poetsen of direct na een maaltijd poetsen kan het tandglazuur beschadigen wat, net als bij de harde tandenborstel, kan leiden tot irritaties en extra gevoeligheid.
8. Te veel fruit eten
Fruit is natuurlijk gezond en belangrijk om te eten, dus dit is een lastige kwestie. Fruit is tegelijkertijd namelijk zuur en daarom niet altijd even goed voor de tanden. Wellicht is het daarom goed om wel gewoon de normale, aanbevolen hoeveelheid fruit te eten, maar dit niet te verdelen over heel veel verschillende momenten, maar bijvoorbeeld gewoon over twee of drie keer, zodat je tanden hier niet te vaak aan worden blootgesteld. Daarnaast kan water helpen om het zuur weer wat te neutraliseren, dus drink bijvoorbeeld een glas water erbij als je een appel eet.
9. Tong- en lippiercings
Bij deze piercings kan het gebeuren dat je er per ongeluk op bijt waardoor je je tanden stuk bijt omdat ze zo hard zijn. Daarnaast speel je er in je mond vaak mee waardoor het telkens je tanden raakt en je ongemerkt je tanden kunt beschadigen. Mocht je toch graag de piercings willen houden, dan kun je kiezen voor een plastic alternatief, dit beschadigt je tanden niet.
10. Je tanden als gereedschap gebruiken
Een flesje openmaken, een prijskaartje ergens vanaf trekken of een touwtje kapot maken, we proberen het allemaal weleens met onze tanden als we even geen schaar of iets dergelijks bij de hand hebben. Het gaat vrijwel altijd goed, maar de tanden kunnen er wel, ongemerkt, door beschadigen. Tanden zijn heel kwetsbaar en het glazuur is al snel aangetast.
Geef een reactie