10x waarom jij therapie wel verdient

Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat zij bepaalde dingen niet verdienen. Het gaat hierbij om dingen als hulp, steun en therapie. Zij zijn het niet waard om geholpen te worden, ze moeten het zelf doen of dealen met de situatie zoals die is. Ik vraag mij dan weleens af waarom zij iets niet verdienen wat eigenlijk gewoon een recht voor alle mensen is. Een recht op een gelukkig leven. Waarom zijn er dan mensen die die steun niet verdienen? Wat heb je gedaan waarom je dat recht verliest? Heb je vreselijke dingen gedaan en dan nog.. betekent dat dat je geen steun verdient? Ontzettend veel mensen in onze samenleving gunnen het zichzelf niet meer om gelukkig te zijn.. terwijl je goed voelen, gezond zijn en gelukkige momentjes meemaken misschien wel het belangrijkste is in het leven.

Ook zie ik dit veel terug op het forum. Ik hoor van veel meiden die worstelen met een eetstoornis, onzekerheid, problemen met het zelfbeeld of andere psychische problemen, dat zij het niet verdienen. Soms is het moeilijk te begrijpen hoe dit zo ver heeft kunnen komen. Het is vreselijk als je jezelf niet gunt gelukkig te zijn. Iedereen heeft recht op geluk, toch? Ik word er verdrietig van om te lezen dat zo veel mensen ontzettend streng zijn voor zichzelf en hierdoor ook vast blijven zitten in bepaalde patronen, zichzelf straffen, een hekel hebben aan zichzelf, etc. Door bepaalde ervaringen in het verleden, door steeds maar te horen dat je niks waard bent en dat je dingen niet verdient, kun je hier zelf in gaan geloven. Het is in dat geval heel lastig om dit om te buigen en ergens anders in te geloven. Zeker wanneer dat al heel lange tijd speelt.

Bron

Het is niet alleen heel vervelend om met deze gevoelens rond te lopen, maar hierdoor kun je ook vast blijven zitten in een ongezonde situatie. Het kan vicieuze cirkels in stand houden en er voor zorgen dat je bijvoorbeeld niet de stap zet naar therapie. Je wilt geen ruimte innemen, anderen niet tot last zijn, jouw problemen zijn niet erg genoeg en dat moet je zelf oplossen en je verdient geen hulp. Dit zijn niet helpende gedachten en ze zijn ook niet waar. In deze blog kun je redenen lezen waarom jij therapie wel verdient.

1. Iedereen verdient hulp en steun
Jij bent net zoveel waard als ieder ander en jij hebt dus ook evenveel recht op hulp en steun als je dit nodig hebt. Dit is misschien moeilijk om te geloven als jij jezelf altijd hebt voorgehouden dat dit niet zo is. Het is wel zo. Bedenk bijvoorbeeld eens hoe het eruit ziet als er allemaal baby’s naast elkaar liggen die net geboren zijn. Hoe denk je er dan over? Verdienen ze allemaal hetzelfde of heeft de ene persoon andere rechten dan de ander? Jij was ook zo’n baby en bent niet meer of minder waard dan alle anderen.

2. Je verdient het om gelukkig te zijn
Misschien vind je dat je therapie niet verdient om welke reden dan ook, maar je verdient het wel om gelukkig te zijn. Therapie kan een manier zijn om je te helpen gelukkig te worden en het is toch juist goed als je alle mogelijkheden aangrijpt?

3. Het kan je helpen een leuker persoon te worden
Veel mensen die zichzelf bepaalde dingen niet gunnen, gunnen dit een ander wel. Een vriendin die jouw problemen zou hebben, zou je misschien zelf nog wel aanraden om in therapie te gaan. Als je dan bedenkt waarom dat niet geldt als jij het bent, komen er misschien wel allerlei gedachten in je hoofd als ‘nee maar dat is anders!’ Dat is het niet, maar goed.. als je het niet voor jezelf wilt doen, doe het dan voor anderen. Je kunt anderen er namelijk ook mee helpen om jezelf die therapie te gunnen. Denk bijvoorbeeld aan je ouders of andere familieleden, je partner of vriendinnen. Je kunt een leuker persoon worden als je werkt aan jezelf en je problemen. Het kan je helpen om beter in je vel te zitten en dit werkt automatisch door naar je omgeving. Je wordt leuker om mee om te gaan, bent misschien minder snel gefrustreerd of boos en je kan anderen beter helpen als zij jou nodig hebben.

4. Het idee het niet te verdienen kan juist onderdeel zijn van het probleem
Wanneer je psychische problemen hebt, zit je hier vaak zo in vast dat je gaat luisteren naar een negatief stemmetje en je eigen overtuigingen die meestal niet overeenkomen me de realiteit. Het stemmetje dat jij therapie en steun niet verdient, vertelt niet de waarheid. Het klopt gewoon niet. Het stemmetje dat zegt dat jij dit niet verdient en dat je geen recht hebt op een fijn en goed leven en om je beter te voelen, is vaak juist een symptoom van de problemen die je hebt. Door hier naar te luisteren ga je er veel te diep in mee terwijl therapie je hier juist tegen laat vechten.

Bron

5. Bij lichamelijke problemen mag je ook naar de dokter
Hoe zou de wereld er uit zien als niemand met welke problemen dan ook om hulp vroeg en iedereen zichzelf elke vorm van hulp zou ontzeggen? Bedenk je eens of je met een gebroken been of andere lichamelijke problemen en ziektes naar de dokter zou gaan. Ja? Waarom verdien je het dan niet als het om psychische problemen gaat?

6. Je hoeft niet aan de meest ernstige klachten te voldoen om hulp te vragen
Wij zijn ontzettend goed in onszelf vergelijken met anderen. Veel mensen en voornamelijk vrouwen doen dit op zoveel verschillende gebieden en soms hebben we het niet eens door. Vergelijken heeft geen zin en is niet nodig. Daarnaast verliezen we eigenlijk altijd, want als het gaat om psychische klachten waar je therapie voor nodig hebt, is er altijd wel iemand beter of slechter aan toe. Het is veel beter om je te focussen op hoe het met jou gaat, wat je voelt en wat je nodig hebt om je beter te voelen. Dit kan overigens ook heel anders zijn met wat een ander nodig heeft om zich beter te voelen.

7. Vertrouwen en hoop kan groeien
Wanneer je weinig vertrouwen hebt in jezelf en jouw situatie en er eigenlijk al vanuit gaat dat het toch niet meer goed komt, kan je ook het gevoel hebben dat je geen hulp verdient. Waarom zou je dit verdienen en hierdoor plek innemen (waardoor een ander moet wachten) terwijl je toch geen hoop hebt op een betere toekomst. Misschien ben je hierdoor ook niet echt gemotiveerd omdat je er vanuit gaat dat het toch niet helpt. Waarom zou je dan een plekje voor iemand anders bezet houden? Ook in dit geval verdien jij hulp! Je kan dan denk ik juist de hulp goed gebruiken om je motivatie weer een beetje op te bouwen en weer vertrouwen te krijgen in dat het anders kan en dat je manieren kunt aanleren om anders met je problemen om te gaan. Wel snap ik dat je het gevoel hebt dat je de plek voor iemand anders bezet houdt wanneer je zelf niet gemotiveerd bent en eigenlijk geen hulp wilt. Het gaat dan niet om wie het meer verdient, maar wel om het willen. Als jij regelmatig je afspraak afzegt, je niet inzet voor therapie en alleen maar liegt waardoor het eigenlijk niet zoveel zin heeft, dan is dat inderdaad zonde en heb je er zelf niks aan.

8. Therapie gaat niet over verdienen
Eigenlijk gaat therapie helemaal niet over het wel of niet verdienen. Het is een keuze die je maakt om hard te werken aan en voor jezelf en om gezond en gelukkig te zijn.

9. Het levert niks op om niets te doen
Als je verder wilt komen, gelukkig wilt zijn en ervoor wil zorgen dat je van je problemen af komt of dat je een manier aanleert om hier mee om te gaan, kun je hier zelf heel hard aan werken. Toch is het zo dat we soms gewoon hulp nodig hebben. Hier ben je geen uitzondering in. Ik denk dat niemand alles alleen kan. Wij hebben elkaar nou eenmaal nodig. Soms kun je op een punt komen dat het alleen zelf doen niet werkt en dat je andere stappen moet ondernemen. Niks doen verandert de situatie niet.

10. Psychologen krijgen gewoon betaald
Psychologen hebben werk omdat er nou eenmaal veel mensen zijn die therapie nodig hebben. Mensen zoals jij. Je hoeft dus met andere woorden je niet bezwaard te voelen om hier hulp te vragen, zij krijgen gewoon betaald en het is hun werk om anderen te helpen. Je verdient het.

Waarom vind jij dat je wel of geen hulp verdient?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

7 reacties op “10x waarom jij therapie wel verdient”

  1. Bedankt voor deze blog! Ik heb weinig ondergewicht en daardoor ziet het eruit alsof ik gewoon gezond ben, maar in m’n koppie is het Ć©Ć©n grote warboel. Ik ben dan weleens bang dat anderen mij een aansteller vinden als ik vertel dat ik op de wachtlijst sta voor een eetstoornisbehandeling.

  2. Mooie blog! Ook mooi voorbeeld van die baby’s.. Ik vind soms dat ik geen hulp verdien, omdat ik anderen ‘pijn’ heb gedaan in het verleden. Ook al zegt mijn psych dat ik niet anders kon.. ik voel me er nog steeds schuldig over..

  3. @ Anoniem: in jouw berichtje herken ik mezelf. Ik voel extra druk om nog ‘zieker’ te worden zodat anderen echt kunnen zien dat het niet goed gaat, psychisch..

  4. Ik dacht er eerst zo over na een lange tijd dat ik ook hulp verdien. Na meerdere behandelingen denk ik er alleen niet meer zo over.
    Maar ook omdat het toch nutteloos lijkt te zijn om mij te helpen. Ik heb me echt suoer erg ingezet op de behandelingen en zo hard gewerkt.. maar ik kan gewoon niet winnen van mijn hoofd.

  5. Vroeger dacht ik dat therapie echt iets speciaals was.. nu geldt voor mij vooral dat laatste šŸ˜‰ het is hun baan en je moet maar net geluk hebben die ene persoon te treffen die haar werk wel echt serieus neemt en die meer kan dan de rijtjes uit de boeken opsommen. Alleen bij die laatste voel ik me nu nog schuldig en heb ik snel het idee dat ik het niet verdien šŸ˜‰

  6. Tjaaa blijft een lastig puntje voor mij

  7. Helemaal met Mxxx eens! Als psychotherapeuten hun werk serieus hadden genomen, was ik 10 jaar geleden van mijn eetstoornis afgekomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *