Een eetstoornis zie je niet aan de buitenkant. Een ongezond lichaam kan een indicatie geven, maar eigenlijk, bij alle eetstoornissen, is het vooral iets wat zich in iemands hoofd afspeelt. Misschien is dat ook meteen het moeilijkste van alles; het speelt zich af en het groeit in iemand hoofd. In het diepste geheim heeft de eetstoornis alle controle, die zich soms slechts door kleine kenmerken aan de buitenwereld laat zien.
Ook een eetbuistoornis, ook wel binge eating disorder genoemd, kan dit soort tekenen vertonen. Een eetstoornis is complex en laat zich vaak niet afvinken door middel van een checklist, maar deze punten kunnen wel een signaal afgeven. Een signaal van dat het niet goed gaat, dat de relatie met eten en/of iemands lichaam verstoord is en dat er sprake is van een eetstoornis.
1. Alleen eten
Het eten, zowel de eetbuien als de standaard maaltijden, worden meestal alleen thuis of in het geheim gegeten. Uit angst voor opmerkingen of veroordelende blikken, kan alleen eten een stuk veiliger voelen. Vaak is eten niet iets ‘gewoons’ of gezelligs, maar speelt er veel meer mee, waardoor eten in een sociale omgeving voor extra spanning kan zorgen.
2. Vaak moe
Een eetstoornis zit niet vast aan tijd. Eetbuien kunnen zich ook ‘s avonds en ‘s nachts voordoen. Dit kan zorgen voor vermoeidheid overdag en ook slaaptekort op lange termijn. Daarnaast vraagt een eetstoornis veel van je lichaam. Ook een eetbuistoornis kost een hoop energie en is niet gezond voor het lichaam. Dat gaat ten koste van de energie die iemand op een dag nodig heeft voor de dagelijkse dingen.
3. Sociale gelegenheden afzeggen
Een eetbuistoornis kan, net als elke andere eetstoornis, het hele leven in beslag nemen. Vaak is er geen tijd of ruimte voor andere dingen in het leven en is bezig zijn met eten, niet eten of het hebben van eetbuien een dagtaak. Door vermoeidheid, niet kunnen of niet durven, kan het zijn dat iemand veel afspraken afzegt. Uit angst of onzekerheid worden sociale gelegenheden vermeden.
4. Lang niets eten
Het kan zijn dat iemand de hele dag op pad is, met of zonder gezelschap, zonder iets te eten. Er hangt zo veel spanning rondom het eten, dat uitstellen veiliger kan voelen. Het kan immers altijd misgaan en doorslaan in een eetbui, dus elk uur dat dat niet gebeurt is ook weer meegenomen. Hoewel compenseren niet vaak gebeurt bij een eetbuistoornis, kan het minder willen eten overdag wel een rol spelen.
5. Verstopte verpakkingen
Bij een eetbui eet iemand grotere hoeveelheden dan gemiddeld. Wanneer dit gebeurt, zeker als dit regelmatig voorkomt, laat dat ook in huis zijn sporen achter. Verpakkingen die zijn weggestopt, tassen of dozen die in een vuilniszak staan of papiertjes die ergens weggemoffeld zijn. Het kan zijn dat er meer verpakkingen binnenkomen, dan dat er in korte tijd opgeruimd kan worden. Uit schaamte worden deze verpakkingen vaak op tijd verstopt voor anderen.
6. Altijd lijnen
Door de eetbuien die vaak achter gesloten deuren plaats vinden, kan het zijn dat iemand in het dagelijks leven wel altijd aan het lijnen is of de wens heeft om af te vallen. Vaak heerst er ontevredenheid over het gewicht en dat kunnen de eetbuien alsmaar versterken. Elke dag kan als een nieuwe poging voelen om het lijnen weer op te pakken en het anders te doen.
7. Verschillende supermarkten
Er komt veel schaamte bij kijken. Bij de hoeveelheid boodschappen die telkens gedaan moeten worden en ook bij de productkeuze. Iemand kan de angst voelen herkent te worden of opmerkingen te krijgen en zoekt daarom telkens andere supermarkten uit. Om te voorkomen dat de eetstoornis ontdekt wordt kan het veiliger voelen om de boodschappen te verspreiden over meerdere plekken.
8. Geldproblemen
Eten kopen kost geld. Wanneer dit vaker dan gemiddeld is en eten in grote aantallen ingeslagen wordt, kan dat op den duur ook voor geldproblemen zorgen. Er gaat veel geld, soms het meeste, op aan eten. Ook hier kan schaamte en schuldgevoel bij komen kijken. Omdat iets wat ongelukkig maakt en ongezond is, toch erg veel impact heeft en dus ook op andere vlakken problemen veroorzaakt. Het kan lastig zijn om hier open over te zijn, omdat men zich schaamt voor de kosten die hier in gaan zitten. Kosten die eigenlijk opgaan aan een ziekte, waar iemand niet om gevraagd heeft.
9. Stelen
Wanneer er geen geld is of geen mogelijkheid is om het eten op een andere manier te verkrijgen, kan stelen van voedsel ook een gevolg zijn van deze stoornis. Ook wanneer de schaamte te hoog is om het af te rekenen, kan iemand ervoor kiezen om het te stelen. Om zo toch aan het eten te kunnen komen, maar de confrontatie niet aan hoeft te gaan met de omgeving.
10. Geen zelfzorg
Wanneer een eetstoornis alle ruimte inneemt is er vaak geen ruimte en tijd meer over voor die persoon zelf. Zelfzorg, op alle gebieden, kan er dan bij inschieten of voelt op dat moment niet haalbaar. Iemand kan er wat meer verslonst bij lopen of er is simpelweg een verandering merkbaar in de manier hoe iemand voor de dag komt. Ook de dagelijkse maaltijden, als er geen sprake is van een eetbui, kunnen moeilijk zijn om te bereiden. Het kan zijn dat iemand niet meer de moeite kan of wil nemen om voor zichzelf te koken en op andere vlakken moeite voor zichzelf wilt doen.
Dat kan overigens twee kanten op werken. Vaak zie je dat zelfzorg minder wordt, maar dat kan ook op andere vlakken. Iemand kan zich ook extra opdoffen, om zo de schijn op te houden, maar zichzelf op emotioneel vlak te kort te doen.
11. Schaamte rondom eten en lichaam
Of er nu wel of geen sprake is van gewichtschommelingen of gewichtstoename, vaak speelt schaamte een grote rol. Schaamte voor het uiterlijk en schaamte voor eten in het algemeen. Iemand kan zich onzeker voelen en vies, iets wat op andere vlakken ook naar voren kan komen. Dit kan kan leiden tot een meer geïsoleerd leven en een gevoel van falen.
Worstel jij hiermee?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie