15 dingen die je jezelf mag vergeven

Het leven met een eetprobleem is erg ingewikkeld en zwaar. Je bent onzeker, vraagt vanalles van jezelf en je bent misschien wel constant bezig met jezelf nieuwe (ongezonde) uitdagingen op te leggen. Daarnaast ben je jezelf constant vanalles aan het verwijten. Hierdoor maak je jezelf nog verdrietiger en de onzekerheid groeit. Waarom altijd zo streng zijn? In deze blog beschrijf ik 15 dingen die je jezelf mag vergeven.

Bron

Iedereen doet wel eens dingen die hij of zij beter niet had kunnen doen. Iedereen verwijt zichzelf wel eens iets achteraf of krijgt terug van anderen dat het toch niet zo’n hele slimme opmerking was. Hoe je er mee om gaat is een keuze. Je mag het best even stom van jezelf vinden, maar je hoeft echt niet een lange tijd boos op jezelf te zijn. Je hoeft jezelf niet constant vanalles te verwijten en jezelf te straffen voor dingen die je achteraf gezien beter niet had kunnen doen.

Meiden met eetstoornissen zijn vaak heel streng voor zichzelf, maar wat als je kijkt naar een ander? Stel dat je vriendin een keer een fout maakt, zou je dan hetzelfde erover denken als hoe je kijkt naar jezelf als jij het doet? Ben jij net zo streng voor anderen als voor jezelf? en wat levert het op? Ik denk dat je in heel veel gevallen best wel wat aardiger voor jezelf mag zijn.

Dit mag je jezelf echt vergeven ♥

1. Dat je soms een stapje terug moet doen.
Niet alles kan en hoeft in één keer goed te gaan. Een genezingsproces gaat bijvoorbeeld met vallen en opstaan. Je leert ervan en het helpt je bij de volgende stappen. Accepteer dit van jezelf.

2. Dat je wel eens een afspraak afzegt.
Misschien heb je bepaalde afspraken wel eens afgezegd omdat het niet goed voelde. Misschien riep het angst op omdat degene met wie je de afspraak had niets weet van je eetstoornis, of omdat je niet helemaal weet hoe de dag gaat lopen en je dit moeilijk vindt. Soms is het goed om even aan jezelf te denken en te doen waar jij je goed bij voelt.

3. Dat je teveel hebt gegeten.
Ook gezonde mensen eten de ene dag meer dan de andere en komen er ook dagen voor dat ze denken, oeps… iets teveel. Je hoeft je daar niet schuldig over te voelen. Je hoeft niet boos op jezelf te zijn want eigenlijk is het heel normaal. Vergeef jezelf dat dit gebeurd is en pak je normale en gezonde eetpatroon de volgende dag weer op. Compenseren is niet nodig.

4. Dat je gecompenseerd hebt.
Ik wil compenseren absoluut niet goed praten en het is zeker beter als je dit niet doet. Je helpt jezelf er niet mee en je blijft ronddraaien in een cirkel van problemen en negativiteit. Maar jezelf hierop afrekenen is echt niet nodig. Vergeef het jezelf en herpak jezelf. Dat is het belangrijkste.

Bron

5. Dat je je huiswerk voor therapie niet helemaal af hebt.
De bedoeling van therapie is natuurlijk dat je zelf aan de slag gaat en er hard voor werkt. Wanneer je zelf je opdrachten niet af hebt, is dit natuurlijk niet heel handig, maar het is waarschijnlijk niet zomaar gebeurd. Soms kom je er even niet aan toe of staat je hoofd er niet naar. Belangrijk is om hier eerlijk over te zijn en zelf verantwoordelijkheid te nemen.

6. Dat je je doelen niet in één keer hebt gehaald.
Sommige doelen zullen misschien gemakkelijker te behalen zijn dan anderen. Je mag van jezelf verwachten dat je je best doet en je in zet om dit te bereiken, maar als het een keer wat minder gaat of niet helemaal lukt, hoef je dat jezelf niet direct kwalijk te nemen. Waar ligt het aan? Waarom lukt het niet? Wees niet zo streng voor jezelf. Het gaat uiteindelijk wel lukken. Ups en downs horen erbij. En het is een leerproces. Van ‘fouten’ of tegenslagen leer je.

7. Dat je weer hebt gewogen terwijl je van plan was het niet meer te doen.
Misschien heb je met jezelf of anderen afgesproken om de weegschaal uit je leven te bannen. Je bent er zo goed mee bezig en dan ineens kom je bij iemand anders thuis en zie je de weegschaal staan. Ondanks dat je geprobeerd hebt jezelf tegen te houden, kun je jezelf er niet van weerhouden om er op te gaan staan. Misschien raak je van slag van het getal dat je ziet en neem je jezelf kwalijk dat je er op bent gaan staan. Je mag best even balen dat je het hebt gedaan en dat je weer opnieuw moet beginnen met het nastreven van je doel, maar blijf hier niet te lang in hangen. Het is nou eenmaal gebeurd, accepteer dat en begin opnieuw.

8. Dat je een keer hebt gelogen.
Misschien heb je wel eens gelogen tegen je familie of vrienden omdat je bijvoorbeeld bang was om eerlijk te zijn. Hier is dus een reden voor. Liegen is niet oke, maar jezelf daarvoor straffen terwijl je op dat moment het gevoel had dat je niet anders kon, is ook niet goed. Neem jezelf voor om eerlijk te zijn en wees ook eerlijk tegen jezelf. Met liegen schiet je niks op toch?

9. Dat je je ouders tot ‘last’ bent geweest.
Misschien neem je het jezelf kwalijk dat je je ouders of anderen tot last bent of dat je niet altijd even makkelijk bent geweest tijdens je eetstoornis. Ergens wel logisch, want het is voor hen ook een moeilijke tijd (geweest). Je mag dit best wel bespreekbaar maken als je je hier schuldig over voelt. Het is wel zo dat jij ook in een moeilijke periode zat, waarin je met jezelf worstelde. Besef dat ook.

10. Dat het je niet altijd lukt om evenveel te geven als dat je krijgt.
In het leven draait het natuurlijk om geven en nemen. Maar wanneer je je rot voelt en niet lekker in je vel zit, is het niet altijd even makkelijk om evenveel terug te geven aan mensen waar je om geeft. Misschien ben je niet altijd even aardig tegen je vriendinnen of merk je het niet altijd even goed op als ze je nodig hebben. Of kun je ze niet altijd even goed helpen omdat je veel met jezelf en je eigen problemen bezig bent. Het is goed om (achteraf bijvoorbeeld) uit te leggen hoe dit voor jou was en waarom je misschien wat minder tijd had om in hen te investeren. En laat uiteindelijk zien waarom jij wel die goede vriendin bent.

Bron

11. Dat je een dagje thuis blijft.
Soms moet je even aan jezelf denken en dan is de keuze om een dagje thuis te blijven van school soms verstandig. Je hoeft je niet schuldig of zwak te voelen, zolang je maar niet alles aangrijpt om school te ontwijken en een dag lang in je bed te liggen. Besluit bijvoorbeeld om wel iets van huiswerk te doen (tot op een bepaalde hoogte). Het is goed om je eigen grenzen te kennen.

12. Dat je niet altijd even goed kunt presteren.
Het kan voorkomen dat je school even op een laag pitje moet zetten omdat je je moet richten op jouw behandeling. Verwacht niet van jezelf dat je alles tegelijk en in één keer doet. En je kunt niet altijd achten en negens halen. Je hoeft niet altijd even goed te presteren. Eigenlijk mag je dat niet eens van jezelf vragen als je zo in de knoop zit.

13. Dat je soms een smoes bedenkt om niet naar dat etentje te hoeven.
Je ziet heel erg op tegen dat ene etentje. Je ziet er al tegenop sinds je de afspraak hebt gemaakt en hoe dichterbij het komt, hoe slechter je je gaat voelen. Vergeef jezelf als je het niet trekt om de afspraak na te komen. Misschien ben je er nog niet aan toe. Er komt echt wel een ander moment wanneer je weer de kans krijgt om deze uitdaging aan te gaan.

14. Dat je soms een dag helemaal niets doet.
Dit mag. En ieder mens heeft wel eens zo’n dag. Zelf heb ik ook wel dagen waarop ik heel erg uitslaap en vervolgens in mijn joggingbroek films of series ga kijken. En het liefste bestel ik dan ‘s avonds ook nog eten zodat ik niet naar de supermarkt hoef om boodschappen te gaan doen. Wanneer ik het heel druk heb, kijk ik ook enorm uit naar dit soort dagen. Je hoeft niet iedere dag actief en productief te zijn. Alleen moet natuurlijk niet iedere dag er zo uit zien.

15. Dat je het soms allemaal even niet meer weet.
Misschien verwacht je van jezelf dat je altijd keihard vecht tegen je eetstoornis, dat je iedere dag weer een nieuwe uitdaging aangaat, dat je er altijd voor moet zorgen dat je je beter gaat voelen, en ga zo maar door. Vergeef jezelf dat je het soms even niet meer weet en dat dat mag.

Eigenlijk mag je jezelf alles vergeven. Mensen maken nou eenmaal fouten… doen nou eenmaal dingen waar je achteraf spijt van hebt. Maar je hoeft er niet constant mee bezig te zijn en jezelf te straffen. Bovenstaande dingen moeten geen vrijbrief of excuses / smoesjes gaan worden, maar ik denk wel dat het een uitdaging is voor veel meiden, om wat liever te zijn voor zichzelf. 

Wat vind jij dat je jezelf mag vergeven?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

18 reacties op “15 dingen die je jezelf mag vergeven”

  1. mooie blog.

  2. het is moeilijk.. van mezelf is alles fout..

  3. Mooi geschreven alleen het is verdomd moeilijk, want wat ook Carleen zegt, alles is fout bij mezelf.

  4. dat je wel eens een afspraak afzegT

    typfoutje 😉

  5. Goed geschreven. Van de helft van deze dingen heb ik totaal geen last, en de andere helft kan ik mezelf echt niet vergeven haha

  6. Goeie blog! Het is eens iets anders dan altijd maar te wijzen op wat moet! 🙂

  7. Ik sluit me aan bij carleen en leonie

  8. Fijne blog, maar bij de kliniek moest alles wel in één keer goed, anders kreeg je straf. Ze waren daar niet van het vallen en opstaan, maar meer van: grote stappen, snel thuis. En geen stapjes terug.

  9. Goede blog!
    Ik heb daar ook vaak moeite mee. Heb bijvoorbeeld afgelopen semester minder punten gevolgd dan normaal is, om even op adem te komen. Het heeft wat huilbuien gekost, maar nu ben ik heel erg tevreden met die beslissing!

  10. super motiverend!

  11. Mooie blog, mooie woorden. En nog waar ook, alleen zo ingewikkeld soms. Bedankt…

  12. Heel mooie blog en iets waar ik veel mee bezig ben. Liever zijn voor mezelf. Vertrouwen op mezelf ook al gaat niet alles meteen goed. En het geeft me veel rust. Veel minder stress en druk. Ik word hier veel gelukkiger van dan steeds maar boos op mezelf te zijn voor de dingen die niet goed gaan. Ik merk dat ik veel meer naar de positieve dingen ga kijken. En dit voelt zo fijn! 😀
    Ik wens dit ook voor iedereen die hier schrijft dat die het er zo moeilijk mee heeft.
    Het zelfs oke om het hier moeilijk mee te hebben. Dat is ook lief zijn voor jezelf. Als je het moeilijk hebt om lief te zijn voor jezelf en daar dan ook nog eens kwaad om wordt omdat je weer eens faalt in iets dan zit je eigenlijk dubbel met de peren.
    Laat het jezelf er maar moeilijk mee hebben. Dat is oke 🙂
    Veeeeel liefs voor iedereen!

  13. Ik herkende maar twee punten niet bij mezelf… Gelukkig gaat het nu een stuk beter met me, dus deze punten zijn wat lichter geworden 🙂 Het lucht op.
    Mooi opgeschreven en heel herkenbaar!!! 🙂

  14. En ik wil iedereen inderdaad ook aanmoedigen om door te gaan met van jezelf te houden. 🙂 Je mag het er moeilijk mee hebben, je hoeft niet boos te zijn op jezelf, probeer het te accepteren, dat lucht zoveel op. 🙂 . Geloof in jullie zelf en het komt allemaal goed. 🙂 Jullie kunnen het!!! 🙂 xxx

  15. wauw, echt zo mooi!

  16. @L GA NIET WIJS DOEN MET:

    dat je wel eens een afspraak afzegT

    typfoutje 😉

  17. @carleen
    je doet niet alles fout meis,
    je hielp mij goed in moeilijke periodes.
    en je hebt genoeg goede eigenschappen, vergeet deze niet.
    en ik weet dat als jij jezelf accepteert dat je ook dingen vind die jij goed doet.

    xxx renske

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *