Wanneer je een eetstoornis of andere problemen hebt, kan dit ook samen gaan met gevoelens van paniek, angst, nervositeit en dwang. Dit maakt het allemaal niet makkelijker en soms is het heel moeilijk om jezelf te kalmeren. Wellicht heb je al wat technieken geleerd of heb je iets gevonden waardoor je rustig kan worden, maar het kan ook zijn dat dit nog een lastig punt is en dat je eigenlijk niet zo goed weet wat je moet doen om weer rustig te worden en je wat beter te voelen.
Ik ken de gevoelens van angst en paniek. Je voelt je machteloos en het liefste wil je dat het direct stopt. Soms heb je ook het gevoel dat je er niet meer uit gaat komen. Je zoekt afleiding in alles wat je tegenkomt en probeert (misschien soms op een dwangmatige manier) van die nare gevoelens af te komen. Wanneer dit niet lijkt te lukken, raak je nog meer in paniek en versterk je je eigen gevoelens. Gelukkig zijn er verschillende manieren om weer wat rustiger te worden. Sommige zullen vanzelfsprekend zijn en zal je misschien ook wel al doen, maar andere dingen zijn misschien wel wat verrassender.
1. Schrijf een brief
Van je afschrijven kan heel goed helpen om rustiger te worden. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld een brief te schrijven naar jezelf of naar iemand anders (of je het ook daadwerkelijk laat lezen, kun je altijd nog bepalen). Het kan helpen om gevoelens van je af te schrijven en de pijn en emoties die je hebt te verplaatsen naar papier, maar je kunt er ook voor kiezen om juist over iets anders te schrijven. Je kunt een brief schrijven naar je ouders waarin je zegt dat je ze waardeert en bedankt, je kunt een brief schrijven naar een vriendin over jullie vriendschap. Dit kan er voor zorgen dat je met iets anders, iets positiefs bezig bent waardoor je rustiger wordt.
2. Ga terug naar je roots
“Thuis zijn” gaf mij altijd een veilig gevoel. Ik begrijp dat dit lang niet voor iedereen geldt, maar als dit wel zo is, is het goed om – wanneer je bang, nerveus of in paniek bent – terug te gaan naar waar je vandaan komt. Dit kun je doen door even met je moeder of vader een gesprekje te hebben, door fotoboeken van vroeger te bekijken, spullen op te zoeken die je doen denken aan vroeger, etc. Het kan een gevoel van veiligheid en rust geven. Wanneer herinneringen aan je jeugd, je thuis of familie minder veilig aanvoelen, kun je dit ook op een andere manier doen. Bedenk je bij wie of op welke plek je je goed voelt. Misschien is dit op je slaapkamer, of in de bibliotheek of in een parkje. Je kunt ook denken aan herinneringen van vroeger die wel fijn zijn.
3. Luister naar klassieke muziek
Dit is een muziekgenre waar ik eigenlijk niet zoveel naar luister. Ik vind het soms best mooi, maar ik heb er denk ik geen geduld voor ofzo. Ik doe er ook niet zoveel moeite voor om het te begrijpen. Toch merk ik dat er rustig van wordt op het moment dat ik chaos in mijn hoofd heb of in paniek ben. Eigenlijk best gek, want aan de ene kant heb ik er geen geduld voor, maar als het er op aan komt, kan ik er heel rustig van worden. Ik hoor van meer mensen dat dit een positieve uitwerking op hen heeft.
4. Ga naar de kinderboerderij
Waarschijnlijk is dit niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om rustig worden, maar het kan heel goed helpen. Je komt op een plek waar je waarschijnlijk niet zo vaak komt, waar kinderen onbezorgd aan het genieten zijn van de dieren die zij zien. De rust die de kinderen uitstralen kan een positieve uitwerking hebben op jou. Daarnaast kan dit ook een goede afleiding zijn.
5. Maak een lange wandeling
De natuur heeft een positief en rustgevend effect op mensen. Het is sowieso heel gezond om buiten te zijn. Daarnaast kan wandelen ervoor zorgen dat je je hoofd leegmaakt en dat je wat meer tot rust komt. Soms is het ook fijn om dit samen met iemand te doen.
6. Stomp of gil in een kussen
Paniek en angst kan ook samen gaan met het willen gillen, slaan en schoppen en het liefste alles kapot maken wat er in de buurt is. Dit is in de meeste gevallen niet een heel goed idee. Wat goed kan helpen is het gillen of stompen in een kussen of het verscheuren van een tijdschrift. Het kan enorm opluchten.
7. Pluk een mooie bos bloemen
Zoals ik al beschreef bij het maken van een wandeling, is het goed om de natuur in te gaan. Misschien helpt wandelen niet zo voor jou, omdat je dan juist de ruimte hebt om na te denken. Wat dan een goed alternatief is, is om een doel te hebben om naar buiten te gaan. Ga bijvoorbeeld op zoek naar mooie bloemen die je mag plukken, en zorg ervoor dat je thuis komt met een mooie bos.
8. Stel jezelf een simpel doel
Naast het plukken van een mooie bos bloemen, kun je jezelf ook een ander doel stellen. Het is van belang dat dit doel klein en simpel is. Vraag niet enorm veel van jezelf op zo’n moment. Misschien moet je al de hele tijd je band plakken, je verjaardagskalender bijwerken, de oven schoonmaken, etc. Wat je ook kunt doen, is jezelf bijvoorbeeld voornemen dat je op zoek gaat naar een mooi notitieboekje. Stel dat als doel en ga in de stad op zoek naar het mooiste notitieboekje dat je kunt vinden.
9. Doe aan mindfulness
Mindfulness is helemaal van deze tijd en gelukkig maar! Hierdoor zijn er enorm veel middelen beschikbaar om dit zelf te kunnen doen. Natuurlijk kun je ook een cursus volgen, maar juist omdat die paniek en angstmomenten vaak uit het niets komen, is het handig dat je het zelf kunt. Er zijn op verschillende sites veel tips te vinden en daarnaast kun je ook via youtube en apps op je telefoon begeleidende meditaties en mindfulnessdoen.
10. Visualiseer jezelf en jouw situatie in de kleur blauw
De kleur blauw staat bekend om de rust die het geeft. Ga naar een rustige plek; een plek waar je even alleen kan zijn. Visualiseer jouw situatie in de kleur blauw. Het kan best lastig zijn om hier in te komen maar blijf het proberen. Het kan echt werken!
11. Ga naar een totaal andere plek
Wanneer je nerveus, bang of in paniek bent is het soms goed om even weg te gaan uit de omgeving waar je je steeds in bevindt. Ga bijvoorbeeld even naar de bibliotheek, een cafetje, een park of gewoon naar een andere ruimte in huis als het niet anders kan. Een andere plek kan je andere gevoelens geven en er voor zorgen dat je rustiger wordt.
12. Praat!
Praten lucht vaak op en dit kan er ook voor zorgen dat je rustiger wordt. Paniek en angst kunnen in een gesprek met iemand gerelativeerd worden maar ook als je praat zonder dat iemand je hoort kan het helpen. Misschien wil je even niet met iemand anders praten, heb je geen behoefte aan advies en wil je gewoon even alleen zijn. Praten tegen je huisdier of gewoon hardop zeggen wat je voelt kan je ook rust geven en dingen helder maken.
13. Ruim op
Opruimen zorgt ervoor dat je je hoofd leegmaakt. Je kunt je frustraties en angst een beetje kwijt en een leger hoofd zorgt ervoor dat je wat logischer en rationeler kunt nadenken. Minder chaos in je hoofd betekent meer rust. Daarnaast werkt het ook als goede afleiding.
14. Verander je interieur
Wanneer je onrustig bent, kan het zijn dat je iets wilt doen. Misschien ben je in je hoofd heel druk aan het nadenken over vanalles en is het een enorme chaos. Verander bijvoorbeeld de indeling van je woon- of slaapkamer. Schuif een beetje met meubels en kijk wat je leuk vindt en wat jou een goed gevoel geeft. Het kan je rust geven.
15. “When nothing goes right, go left”
Soms lijkt het alsof niks goed kan gaan. Je probeert de technieken die je in therapie leert zo goed mogelijk toe te passen, je neemt adviezen van anderen aan en doet er wat mee, maar soms lijkt het alsof niks werkt en zit alles tegen. Balen! Je kan je alleen, machteloos en onzeker voelen. Juist op deze momenten is het belangrijk om jezelf te herpakken. De quote ‘when nothings goes right, go left’ bestaat niet voor niks. Het is echt waar. Stap uit je veilige wereldje, uit je comfortzone, en denk ‘out of the box’. Er zijn vaak nog veel meer mogelijkheden. Het kan ook helpen om hier met iemand anders over te praten en inzichten te delen. Samen kom je vaak verder dan alleen.
Wat is jouw tip om rustig te worden?
Geef een reactie