De feestdagen kunnen een extra grote uitdaging zijn wanneer je een eetstoornis hebt. Van moeilijke eetmomenten tot het gevoel niet goed genoeg te zijn. De feestdagen worden zo groots gemaakt, dat het voelt alsof het allemaal perfect moet gaan en je het niet mag verpesten. Al vanaf november lees ik op het forum en in de chats dat er erg tegen de decembermaand en feestdagen wordt opgezien. Daarom deel ik in deze blog 20 tips die je door de kerstdagen heen kunnen helpen wanneer je een eetstoornis hebt.
1. Erken en accepteer dat het moeilijk is
Erkennen en accepteren dat je iets moeilijk vindt is de eerste stap, zo ook met een eetstoornis en de feestdagen. Je hebt misschien het gevoel dat je niet moet zeuren of ‘gewoon’ gezellig mee moet doen, maar dat is onzin. Iets moeilijk vinden staat niet gelijk aan zeuren en gezellig doen is voor jou helemaal niet zo gewoon. Dat ontkennen maakt het alleen maar een groter gevecht met jezelf.
2. Je hoeft je niet aan te passen voor kerstmis
Je hoeft je met kerst dan ook echt niet anders voor te doen. Het zijn misschien feestdagen die heel groots en belangrijk kunnen aanvoelen, maar niets is belangrijker dan jouw welzijn. Dat je je niet hoeft aan te passen betekent ook niet direct dat je dwarsligt of een last bent. Het betekent dat je dezelfde dingen mag blijven inzetten die jou normaal gesproken ook door de dag en het eten heen helpen.
3. Stel grenzen en wees niet bang die aan te geven
Ook met kerst mag je grenzen stellen en aangeven. Bijvoorbeeld wanneer er over diëten wordt gesproken, als ‘goede voornemens’ voor het nieuwe jaar of voor na het kerstdiner. Wanneer jij weet dat je genoeg hebt gegeten en meer eten een eetbui kan uitlokken, maar iemand je toch maar extra blijft aanbieden, want ‘het is toch kerst’. Of wanneer je even wat tijd en ruimte voor jezelf nodig hebt om bij te komen.
4. Pas op met alcohol en weet dat je niet verplicht bent
Voor mij persoonlijk was het ook verstandig om een grens te stellen voor de hoeveelheid alcohol die ik wilde drinken. Wanneer ik wat meer gedronken had, was de kans ook veel groter om een eetbui te krijgen. Je kan soms best wat sociale druk voelen als je minder of niet wil drinken. ‘Doe niet zo ongezellig!’ Maar dat slaat echt nergens op. Je bent helemaal niemand iets verplicht en je bent net zo gezellig met een wijnglas gevuld met appelsap!
5. Blijf goed voor jezelf zorgen tijdens deze periode
Misschien lijkt het vanzelfsprekend, maar blijf ook goed voor jezelf zorgen deze dagen. Dat kan hem zitten in volwaardig en gestructureerd blijven eten, maar ook in zo veel meer. Het zit al in hele basic dingen, van op tijd opstaan tot je tanden poetsen of een frisse neus halen en ontspannen. Wie goed voor zichzelf zorgt, is over het algemeen een stuk weerbaarder. Juist wanneer je het moeilijk vindt om goed voor jezelf te zorgen, heb je het extra hard nodig. Goede zelfzorg laat je uiteindelijk ook sterker en weerbaarder voelen. Ook tegen de eetstoornis.
6. Zorg voor routine en maak een plan voor het eten
De meeste mensen zijn vrij met kerst of misschien heb je wel twee weken vakantie. Voor de een is het heerlijk, die vrije dagen, maar toen ik een eetstoornis had vond ik het mega-lastig. Ik had juist veel behoefte aan structuur. Sowieso doet dat mijn mentale gezondheid goed, precies zoals ook in het kopje hierboven is beschreven. Zorg voor een goede routine in je dagen en maak ook een plan voor het eten. Dat hoeft allemaal niet rotsvast te zijn, wees ook weer niet te streng of rigide, maar een richting om aan vast te kunnen houden, kan best prettig zijn!
7. Vertrouw op je lichaam
I know, dit is precies wat er mist wanneer je een eetstoornis hebt, maar toch: vertrouw op je lichaam, dat kan echt! Je gaat niet ineens heel veel meer wegen na een kerstdiner. Misschien weeg je na het kerstdiner of de feestdagen iets meer, omdat je wat meer hebt gegeten, je darmen vol zitten, je vochthuishouding anders is, maar als de feestdagen weer voorbij zijn en je je normale eetpatroon weer oppakt, zal je lichaam dat ook weer uitbalanceren. En wat je ook eet of wat je gewicht ook is, je bent niet ineens minder waard en de mensen om je heen zullen niet ineens anders naar je kijken.
8. Draag kleding waar je je goed in voelt
Toch kan het behoorlijk lastig zijn om anders te eten of om je misschien opgelaten te voelen in sociale situaties. Wat mij altijd heel erg helpt, in bijna alle situaties, is in ieder geval om kleding te dragen waarin ik me goed voel. Dat kan betekenen dat ik kleding draag die heel comfortabel zit of juist kleding waarin ik me mooi voel. Het kan voor iedereen anders zijn waar je je goed in voelt. Van een glitterjurk tot een kersttrui. Van een pyjamabroek tot jeans. En mijn persoonlijke favoriet: een nette outfit die stiekem toch super zacht en elastisch is. Hmm!
9. Focus op wat je wel fijn vindt aan kerst
Hoewel kerst met een eetstoornis begrijpelijkerwijs heel lastig kan zijn, zullen er vast ook dingen zijn die je fijn vindt aan kerst. Bijvoorbeeld de kerstversieringen op straat of in huis. De warme dranken op donkere ochtenden en avonden. Cadeautjes geven en krijgen. Een kerstwandeling door het bos, een kerstfilm op tv of naar een kerstviering in de kerk gaan. Je vrienden en familie zien of misschien gewoon wel die extra vrije dag of vakantie! Het hoeft niet eens direct met het kerstfeest te maken te hebben. Misschien zijn er ook wel dingen die je gewoon fijn vindt aan de winterdagen.
10. Plan activiteiten die niet over eten gaan
Al lijkt het misschien zo, kerst gaat niet enkel over eten. Kerst is enorm gecommercialiseerd, maar het is van oorsprong een christelijk feest. Al ben ik zelf niet gelovig, mijn vader zingt in een kerstkoor met kerst en ik vind dat altijd prachtig om te zien en horen. Als ik vroeger familie opzocht rond kerst, maakten we altijd een wandeling met de honden van m’n tante. Ook dat is iets dat me heel erg is bijgebleven aan deze tijd en wat helemaal niets met eten te maken heeft. Stel dus ook niet enkel eetdoelen deze kerst, maar maak ook doelen om te genieten en contact te maken met mensen. Verleg de focus een beetje. Het leven is zo veel meer!
11. Je mag genieten, dat maakt je eetstoornis niet minder erg
Wanneer je een eetstoornis hebt, kan het soms voelen alsof je niet mag genieten van leuke dingen en al helemaal niet van eten. Want hoe kan je nou genieten met een eetstoornis? Dan is het vast allemaal niet zo erg en stel je je waarschijnlijk aan. Dan zullen mensen je ook niet meer serieus nemen of je niet willen helpen. Onzin! Ook als je een eetstoornis hebt mag je genieten van eten of andere dingen. Dat maakt je eetstoornis niet minder erg. Je geniet wel, maar je kent ook moeilijke momenten. En zelfs als het op die momenten even wat makkelijker is, wil dat niets zeggen dat je daarna nooit meer iets moeilijk zal vinden of dat de eetstoornis ineens weg is.
12. Maar je hóeft het echt niet fijn te vinden
Aan de andere kant hoef je het ook echt niet fijn te vinden. De druk kan best hoog zijn om het gezellig te hebben met kerst en te doen alsof je plezier hebt, zelfs al is dit niet zo. Zelfs al voel je je bang, verdrietig en speelt die eetstoornis enorm op in je gedachten. Je zet een masker op, waarmee je je grenzen totaal voorbijloopt of je enorm eenzaam gaat voelen. Het is oké om je verdrietig, bang of eenzaam te voelen rond de kerst en ook om dit te uiten. Ook hiervoor geldt: de feestdagen zijn niet belangrijker dan jouw welzijn. En is elkaar helpen en steunen niet juist een mooie kerstgedachte?
13. Stel je verwachtingen bij, het hoeft niet perfect te gaan
De kerstdagen, kerstbrunch of het kerstdiner hoeven dan ook niet perfect te gaan. Ja, het is goed om doelen te stellen en er voor jezelf het beste van te maken. Maar het is ook oké als het moeilijk is. Dat is ook helemaal niet zo gek als je met een eetstoornis of psychische problematiek worstelt. Zet doelen, maar stel geen eisen.
14. Wees lief voor jezelf en laat lief voor je zijn
Wees dan ook een beetje lief voor jezelf. Wanneer je iets moeilijk vindt of het lastig hebt, kan je geneigd zijn om jezelf te straffen of enorm van jezelf te balen. Maar dat je het lastig hebt, betekent juist dat je wel wat extra zorg en liefde kan gebruiken. Van jezelf, maar ook van anderen, mag je dat juist toestaan.
15. Vraag om hulp bij je omgeving en hulpverleners
Vraag wanneer je het lastig vindt dan ook steun bij je hulpverleners en omgeving. Maak van tevoren een plan hoe je deze dagen in wilt vullen en waar je op terug kunt vallen als dat nodig is. Vraag om hulp en steun op de lastige momenten. Soms is het al genoeg als iemand aan tafel weet dat je het moeilijk hebt en af en toe even oogcontact kan maken. Soms is het fijn als iemand vraagt of het gaat, of dat je het zelf aan kan geven.
16. Schrijf een kerstkaart of kerstwens aan iemand
Een van de grootste vijanden van een eetstoornis is denk ik wel het contact met mensen om je heen. Het contact dat je met anderen hebt, laat je welkom, geliefd en gewaardeerd voelen. Ook helpt het om relativerende woorden van anderen te horen, niet enkel over eetstoorniszaken, maar over van alles. Terwijl in je eigen hoofd je gedachten maar rond en rond blijven draaien, in een spiraal naar beneden. Kerst kan best eenzaam voelen, en misschien voelt het naar wanneer een ander niet een stap richting jou zet. Maar jij kan ook die eerste stap zetten, waar een ander misschien ook stiekem op hoopte. Schrijf een kerstkaart of kerstwens naar iemand en zie wat voor moois daaruit kan voortbloeien. Je zet een stapje richting verbinding. En zo’n verbinding kan echt magisch zijn.
Blogtip: Alleen met kerst
17. Maak ook een mooie kerstwens voor jezelf
Veel mensen met een eetstoornis hebben ook de eigenschap het vooral voor een ander goed te willen doen, te veel voor een ander te willen zorgen of zichzelf weg te cijferen, dus hey, vergeet jezelf niet! Vergeet jezelf niet en maak een mooie kerstwens voor jezelf. Die kan een brief zijn of een post-it note op de spiegel. Misschien een mooie tekening of lieve kaart. Misschien gewoon een steunende gedachte die je deze dagen meeneemt. Je bent het waard.
18. Je bent welkom op Proud2Bme
Op Proud2Bme zijn we ook tijdens de kerstdagen bereikbaar. We zullen reageren op berichten op het forum en onze chats zijn als altijd geopend. Ook hebben we speciale kerstchats waarin je welkom bent om advies te vragen, waar je je ei kunt of gewoon een gezellig babbeltje kan komen maken. We weten hoe moeilijk de kerstdagen kunnen zijn en we staan voor je klaar!
19. Je hebt het al eerder overleefd!
Hoe oud ben je nu? Zo vaak heb je kerst al overleefd en dit jaar zal je het ook wel weer overleven! Hopelijk maak je fijne momenten mee, maar als dat niet zo is, dan is het ook oké. Je komt hier doorheen.
20. Het gaat ook weer voorbij
Ook deze kerst ga je weer overleven. Ook deze kerst gaat weer voorbij. Als je er als een berg tegenop ziet, helpt dat ook om het te relativeren. Het is maar een paar dagen en dan is het weer voorbij. Je mag je rot voelen, je mag voor jezelf blijven zorgen, je mag overal aan meedoen, maar het hoeft allemaal niet. Zorg goed voor jezelf. Hoe groots of klein je het ook viert. Ik wil je fijne dagen wensen, kerst of niet.
♥
Geef een reactie