Voel jij je wel eens onzeker? Dan weet je dat dit veel invloed kan hebben op je dagelijkse leven. Met weinig zelfvertrouwen naar school, gaan winkelen, met vrienden afspreken, werken of uitgaan is een hele opgave. Je hebt voortdurend last van allerlei negatieve gedachten en gevoelens. ‘Iedereen vindt mij raar’, ‘Ze vinden me vast saai’, ‘Die kleren staan mij toch niet’, ‘Ze zullen wel blij zijn als ik weg ben’, ‘Ik bak er toch niks van’. Dergelijke overtuigingen kunnen je dag behoorlijk verpesten en beperken je op verschillende manieren.
Maar je zelfvertrouwen kan groeien. Denk maar aan de eerste keer dat je je veters zelf strikte, je eerste schooldag of de eerste keer dat je alleen met de trein ging. Waarschijnlijk vond je het spannend, voelde je je onzeker en ging het wat onhandig. Maar hoe meer veters je strikte, hoe meer schooldagen je meemaakte en hoe vaker je met je trein ging, hoe gemakkelijker het je afging. Je hebt steeds meer vertrouwen gekregen in jezelf.
1 Stop met vergelijken. Iedereen heeft kwaliteiten. Waardeer en bewonder jezelf en anderen voor individuele eigenschappen, kwaliteiten en vermogens. Appels met peren vergelijken heeft geen zin.
2 Verander wat je kan veranderen & accepteer wat je niet kunt veranderen. Je kunt wel wensen dat je langer bent of een andere huidskleur hebt, maar het zit er gewoon niet in. Steek je energie in dingen die je wel kunt veranderen en ontwikkelen.
3 Omring jezelf met lieve mensen. Ga om met mensen die je een positief gevoel geven over jezelf. Mensen die jou waarderen om wie jij bent, je bevestigen, motiveren, stimuleren en behandelen met liefde en respect. Jaloerze meiden, arrogante typetjes, dominante figuren en mensen die je het gevoel geven dat je niks waard bent, horen niet in jouw support system.
4 Draag kleren waar jij je comfortabel, zelfverzekerd en mooi in voelt. Gun jezelf af en toe een nieuwe outfit. Soms mag je best een beetje zelfvertrouwen kopen, in de vorm van een mooie pump of een goede jeans!
5 Creeër schoonheid om je heen. Besteed aandacht aan de spullen om je heen. Behandel ze met zorg en liefde. Richt je huis of kamer gezellig in. Zorg dat je een fijne werkplek hebt. Ga regelmatig de natuur in.
6 Zorg goed voor jezelf. Als je jezelf behandelt als waardevol, ga je je ook waardevoller voelen. Houd van je lijf en zorg goed voor jezelf.
7 Behandel jezelf, zoals je anderen zou behandelen. Oefen er eens een dagje mee. Je zorgt een hele dag voor jezelf, alsof je voor iemand zorgt van wie je heel veel houdt – een goede vriendin of een familielid. Bij gedachten die je over jezelf hebt, vraag je je af of je dit tegen een ander zou zeggen. Als het een dag lukt, lukt het ook een week. Als je het een week kunt, kan het ook best een maand.
8 Ga vrijwilligerswerk doen. Door anderen te helpen zal je je zelf beter gaan voelen. Je vangt twee vliegen in één klap: jij voelt je goed omdat je wat voor andere mensen doet en zij voelen zich goed omdat ze hulp krijgen.
9 Volg je hart. Als je dingen doet waar je je gepassioneerd over voelt, ga je stralen. Je voelt je goed, hebt minder last van faalangst en doet gewoon, in plaats van je suf te piekeren over ‘goed en fout’. Zoek uit wat je wilt, waar je warm voor loopt en ga het doen!
10 Je bent meer dan alleen een lichaam. Als je je onzeker voelt over je lijf of je uiterlijk, bedenk dan dat je niet alleen een buitenkant bent.
11 Werk aan een project. Start een fotoproject, houd een blog bij of leg een moestuintje aan. Als je projectmatig werkt, bouw je iets op: je hebt een idee, je voert het in delen uit en hebt een waardevol eindproduct. Creativiteit geeft een enorme confidence boost.
12 Blijf lachen. Als je lacht is de wereld een stukje minder zwaar. Als je lacht, voel je je vrij, onbezonnen, licht en luchtig. Zoek dingen die jou aan het lachen maken: een grappig tv programma, een cabaretvoorstelling, lachyoga, een spelletjesavond met vrienden of een melig dagje met vriendinnen. Keep smiling!
13 Denk je sterk. Schrijf positieve zinnetjes over jezelf op kleine briefjes en plak deze op je spiegel, in je agenda, bij de voordeur, in de keukenkastjes en boven je bed. Verander je zelfbeeld, door je gedachten over jezelf te veranderen.
14 Wees dankbaar. Het is verleidelijk om te focussen op wat er allemaal niet goed is. Maar verleg die focus eens naar de dingen die wél goed zijn. Wees dankbaar voor de dingen die je hebt, de mensen in je leven, je gezondheid, de dingen die je hebt bereikt, de ervaringen die je hebt opgedaan en de natuur om je heen. Oefen met dankbaarheid voor het leven.
15 Beloon jezelf. Als je een doel hebt gehaald, een project hebt afgerond, een werkstuk af hebt, een klus hebt geklaard, een uitdaging bent aangegaan of een angst hebt overwonnen: beloon jezelf. Kies een beloning die haalbaar is en bij jou past. Het hoeven geen gigantische cadeau’s te zijn: een leuk tijdschrift, een verwenavond met maskertjes en series of een lekker ijsje in de stad.
16 Ga voor een gezond eetpatroon. Een stabiel eetpatroon met voldoende variatie en een gezonde belans tussen genieten & gezond, is een belangrijke sleutel tot zelfvertrouwen. Als je lichamelijk gezond bent, voel je je mentaal ook een stuk beter. Als je gezond eet, zit je lekkerder in je vel. Onderzoek jouw relatie met eten. Wat moet jij aanpakken of veranderen, om een gezond eetpatroon te krijgen?
17 Investeer in je ontwikkeling. Sommige dingen doe je niet omdat het teveel werk is, teveel geld kost of omdat je vindt dat je het niet waard bent. Bijvoorbeeld een cusus, workshop, opleiding of vakantie. Als je het ziet als een investering in jezelf, waar je dus ook iets voor terug krijgt, wordt de drempel lager. Wat je terugkrijgt is onder andere (zelf)kennis, zelfvertrouwen, levenservaring en specifieke vaardigheden
18 Leer jezelf begrijpen. Lees boeken over persoonlijke ontwikkeling en psychologie, ga coachingsgesprekken aan of investeer in therapie. Confronterend, lastig en vaak pijnlijk, maar als je jezelf beter begrijpt, kun je ook meer liefde voor jezelf opbrengen.
19 Relativeer. Soms kunnen dingen heel zwaar voelen. Je kunt helemaal wegzakken in een bepaald gevoel of een negatieve gedachte. Bekijk je gedachten eens van een afstandje en daag ze uit: kloppen ze wel? Onderzoek je gevoelens: wat vertellen ze eigenlijk? Trek jezelf uit de onzekerheid en geef je zelfvertrouwen een boost met een simpele ‘Hup! Kom op! Je kunt het!’.
20 Oefening baart kunst. Denk aan het veter strikken: hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt, hoe minder moeite het je kost, hoe meer vertouwen je hebt in je vaardigheid. Een gezonde dosis ‘Fake it till you make it‘ is soms nodig bij het opbouwen van je zelfvertrouwen.
Geef een reactie