Als je een eetstoornis hebt, ben je waarschijnlijk veel bezig met eten. Wellicht stel je allerlei regeltjes voor jezelf op met wat je wel en niet mag eten en hoeveel. Misschien tel je calorieën en hou je je strikt aan eetlijsten. Mensen zonder eetstoornis zijn hier veel minder mee bezig en maken zich niet zo druk over wat ze eten, wanneer en hoeveel. Maar ook ‘gezonde mensen’ hebben eetprobleempjes.
Een aantal hiervan zullen misschien heel herkenbaar zijn voor studenten en jongeren die net uit huis gaan en dus echt voor zichzelf moeten gaan zorgen, anderen weer voor jong volwassenen die aan het werk zijn of voor moeders met kinderen.
1. Je gaat naar de supermarkt voor een specifiek product dat je nodig hebt voor het avondeten en eenmaal thuis merk je dat je dat product bent vergeten en dat je met veel andere dingen thuis komt. Ik heb dit zelf afgelopen week nog meegemaakt. Frustrerend!!
2. Onderweg naar huis heb je je heel erg verheugd op de pruimen die je laatst hebt gekocht op de markt en wanneer je thuis komt merk je dat ze allemaal beschimmeld zijn.
3. Je hebt ham en kaas maar vaak niet tegelijkertijd. Daar gaat je lekkere ham-kaas tosti idee!
4. Je komt thuis, doet de koelkast open en er staat alleen een potje jam en een pakje met worst dat over datum is.
5. Je hebt alles in huis om die lekkere eierkoeken te bakken alleen je mist de suiker. Hierdoor kun je net die eierkoeken niet bakken.
6. Wanneer je nog niet zo lang op jezelf woont, mis je misschien een aantal producten die je eigenlijk gewoon nodig hebt zoals zout, peper, meel, boter, suiker, lekkere kruiden, etc. Je hebt wellicht nog niet direct alles in huis waardoor je steeds weer bij de buren moet gaan lenen omdat de winkels gesloten zijn.
7. Deze is voor de moeders onder ons. Ik herken dit wel van toen ik zelf nog jong was. Je hebt net een uur in de keuken gestaan om een lekkere maaltijd te maken en dan komen je kinderen thuis en die trekken een vies gezicht als ze horen bij wat jullie gaan eten. De ene zegt: “Je weet toch dat ik dat niet lekker vind?” en de ander zegt: “Je had beloofd dat we pannenkoeken zouden eten!”
8. Je hebt nog een pakje salami in de koelkast en de ‘tenminste houdbaar tot..’ datum is van gisteren. Eet je het wel of eet je het niet? Veel producten kun je namelijk nog prima eten als het een dag over datum is.. maar wat dan?
9. Je hebt je voorgenomen om eens voor een hele week boodschappen te halen zodat je in die drukke studie of werkweek niet naar de supermarkt hoeft. Aan het eind van de week kom je er achter dat je toch een ander plan hebt getrokken en dat je de helft kunt weggooien.
10. In een huis met huisgenoten heb je vaak een eigen plankje, maar hoe doe je dit met dingen als boter, drinken, etc.? Daarnaast wordt er nog weleens een fout gemaakt en ligt er iets te bederven omdat jij denkt dat het van je huisgenoot is en andersom.
11. Je hebt ‘s avonds gekookt en je wilt de rest in de koelkast bewaren. Na twee dagen denk je er weer aan en weet je eigenlijk niet of het nog wel goed is.
12. Een soortgelijke als de bovenstaande. Ik heb ook weleens iets gekookt en dat ik het bewaar omdat er nog zoveel over is. Ik denk er dan de volgende dag vaak nog wel aan maar dan heb ik andere plannen voor het eten. Daarna vergeet ik het en kom ik na twee weken een bakje met beschimmeld avondeten tegen. Bah!
13. Na het eten ga je even lekker uitbuiken op de bank en vlak voordat je gaat slapen kom je er achter dat je de afwas nog moet doen. Nadat je jezelf bij elkaar geraapt hebt, besluit je toch om het meer even te doen voordat je naar bed gaat. ‘s Morgens word je wakker gemaakt door een vieze lucht. Blijkt dat je de broccoli die over was en nog in de pan lag bent vergeten. Broccoli ruikt vaak niet zo lekker als je het te lang laat staan.
14. Je krijgt visite en bent verse koffie aan het zetten. Je klopt zelf de melk op in het pannetje en tijdens een gesprek vergeet je even dat de melk nog op staat. Het kookt over en je hele gasfornuis is vies.
15. Je eet ‘s morgens de restjes pizza van de vorige avond op omdat je te lui bent om ontbijt te maken.
16. Je laat je boterham met jam of pindakaas vallen en natuurlijk valt het met de besmeerde kant naar beneden. Dat gebeurt natuurlijk altijd!
17. Als je weer eens bij je ouders gaat eten, krijg je een uitgebreid bereide maaltijd van allerlei verse producten terwijl je thuis het liefste even snel een magnetronmaaltijd opwarmt.
18. Je hebt ontzettend honger en je gaat lekker uiteten met je vrienden. Je besluit om meerdere dingen te bestellen en je bent er van overtuigd dat je alles op krijgt. Tijdens het eten merk je dat je eigenlijk veel te veel hebt besteld omdat je ogen groter waren dan je maag en je eigenlijk altijd ongeveer dezelfde hoeveelheid op kunt. Hallo rekening!
19. Je eet dagenlang geen groente of fruit omdat je niks hebt liggen thuis en omdat je geen zin hebt om hiervoor naar de supermarkt te gaan.
20. Je ontbijt met chocola, koekjes of soms zelfs chips omdat je geen brood of yoghurt in huis hebt.
21. Het vlees of beleg wat je koopt is over datum op het moment dat je het wil gaan eten.
22. Je vriest delen van een maaltijd in of andere (gekke) dingen en je maakt jezelf wijs dat je dit nog wel gaat eten. Na een jaar kom je het nog steeds tegen in de vriezer.
23. Je ziet een nieuw product in de supermarkt en je wilt er wat nieuws mee gaan proberen. Vervolgens heb je het in huis en doe je er niks mee.
24. Elke dag neem je jezelf voor om lunch mee te nemen om geld te besparen maar om een of andere reden lukt dit nooit.
25. Je neemt jezelf voor om uitgebreid te gaan koken vanavond om jezelf te verwennen maar uiteindelijk beland je weer met een afbakpizza of magnetronmaaltijd op de bank.
Kun jij dit aanvullen?
Geef een reactie