In Marokko heb ik kennis gemaakt met de Tajine gerechten en direct behoorde veel Marokkaanse gerechten direct tot mijn lievelingseten. In Marokko heb ik een tajine gekocht om dit thuis ook te kunnen maken. Ik heb inmiddels twee favoriete recepten die ik regelmatig maak en graag met jullie deel. Het smaakt zo anders dan wanneer je het in de oven of in de pan maakt. Je hebt dus echt een tajine nodig maar het is echt een aanrader om er eentje aan te schaffen! Koken met een tajine is overigens ook heel makkelijk :)…
Wanneer je een tajine hebt gekocht, moet je hem vaak wel even klaar maken voor gebruik. Lees even op internet hoe je dit doet. Je moet het namelijk even in water laten weken maar dit is voor verschillende tajines anders. Soms zit er ook een briefje bij als je hem koopt.
♥ Kefte tajine met ei
Tajine gerechten eet je eigenlijk altijd wel met brood. Ik koop hier altijd turks brood voor en dan ook gelijk veel! Je kunt er allerlei salades en bijgerechten bijmaken.
Wat heb je nodig?
– 500 gram gehakt (lam, kip of rund)
– 2 el bladpeterselie
– 1,5 el koriander
– 1 tl komijnpoeder
– 1 tl paprikapoeder
– snufje cayennepeper
– zout en peper
– 2 el zonnebloemolie
– 1 ui
– 1 blik tomatenblokjes
– 2 grote vleestomaten
– 2 teentjes knoflook
– 4 eieren
– turks brood
Hoe maak je het?
Doe de gehakt in een kom en doe hier wat fijngesneden peterselie en koriander bij. Doe hier vervolgens komijnpoeder, paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper bij en kneed het goed door elkaar. Maak vervolgens kleine balletjes. Doe wat olie in de tajine en zet deze op het vuur. Bak de balletjes daar in gaar. Schep ze vervolgens uit de tajine.
Bak de fijngehakte uitjes en knoflook in de tajine. Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg deze toe. Voeg de tomaten in blik ook toe en roer het goed door elkaar. Doe hierbij wat van dezelfde kruiden als die door de balletjes zitten. Laat het even met de deksel 10 minuten sudderen tot een dikke saus en voeg vervolgens de balletjes toe. Laat het nog even sudderen en proef af en toe. Voeg eventueel nog wat kruiden naar smaak toe. Breek als laatste de eieren boven de tajine, waardoor er een spiegelei gaat ontstaan in de saus. Doe de deksel er op en wacht tot de eieren gestold zijn. Laat het ongeveer 10 minuten staan. Serveer het met wat verse peterselie en koriander.
♥ Chicken Lemon Tajine
Dit is mijn all-time favorite! Ik heb een heel lekkere chicken lemon tajine gegeten in Marrakech en deze wilde ik direct thuis ook maken. Dit is gelukt, sterker nog… volgens mij is die nog veel lekkerder. Je hebt best veel nodig, maar het is het waard.
Wat heb je nodig?
– turks brood
– 1 preserved lemon
– 400 gr kipdijfilet
– 1 grote tomaat
– 1 aardappel
– 1 ui
– Bosje koriander
– Platte peterselie
– Paprika poeder
– korianderzaad
– Saffraan
– Gember
– Olijfolie
Hoe maak je het?
Je gaat eerst een chermoula maken. Dat is een soort marinade voor de tajine en de kip. Je hebt best wat nodig van de ingrediënten. Snijd de ui, knoflook en een klein stukje gember in stukjes en doe dit in een schaaltje. Neem ongeveer de helft van een bosje koriander en peterselie (het mag nog best een bosje zijn) en snijd het fijn. Doe dit in het bakje erbij. Doe er vervolgens de kruiden (korianderzaad, paprikapoeder, peper, zout) bij. Niet teveel, niet te weinig. Het is een kwestie van zelf inschatten maar je hoeft niet heel voorzichtig te zijn. Pak tussen duim en wijsvinger een beetje saffraan en doe dit met een el water in een ander kommetje. Laat het even een paar minuten staan en voeg het toe bij de andere ingrediënten. Snijd vervolgens een preserved lemon door de helft en leg de ene helft apart en snijd de ander in stukjes en doe het bij de rest. Meng het goed door elkaar en doe er olijfolie overheen. Het moet een soort papje worden waarbij alles onder de olijfolie zit. Zet het even een half uurtje (of langer, je kunt het ook de dag ervoor al maken) in de koelkast.
Maak de kip schoon, snijd het in stukken en doe het in een kom. Doe hier een paar eetlepels chermoula bij en smeer ze goed in. Dit is je marinade. Zorg er wel voor dat er nog een deel overblijft in het kommetje. Zet de kip even in de koelkast en laat het intrekken. Schil ondertussen de aardappel en snijd deze in plakjes. Snijd ook de tomaat in blokjes. Voeg de tomaat toe aan de chermoula en haal de schijfjes aardappel hier even doorheen.
Zet de tajine klaar en bedek de bodem met een deel van de overgebleven chermoula. Leg hier vervolgens een laag kip overheen, aardappels en nog wat chermoula. Herhaal dit totdat het op is. Snijd het laatste stukje citroen en garneer hiermee de tajine. Doe de deksel op de tajine en zet hem op het vuur. Na ongeveer 45 minuten is het klaar. Zet het vuur niet te hoog, anders kan hij aanbranden. Serveer het gerecht met brood.
Heb jij weleens tajine gerechten gegeten en welke lijkt jou het lekkerste?
Geef een reactie