3 lekkere en gezonde crumble recepten

Maanden geleden maakte ik voor het eerst de blueberry crumble uit het kookboek van Rens Kroes. Het is een soort Engelse specialiteit en de traditionele bestaat uit vruchten onder een laag kruimelig deeg. Dit komt uit de oven waardoor de vruchten warm zijn en de crumble lekker knapperig. Een heerlijke combinatie. Er zijn heel wat recepten van op internet te vinden en er zijn ook veel gezonde varianten. Die kun je prima eten als ontbijt, als tussendoortje of als een toetje (met een beetje slagroom er op). Ik deel hieronder een aantal lekkere receptjes.

1. Blueberry crumble van Rens Kroes
Op Instagram heb ik eerder een foto van de blueberry crumble geplaatst en hierop kwamen reacties met de vraag naar het recept. Die zal ik hier plaatsen. Het is een recept van Rens Kroes en het staat in een van haar kookboeken en op haar website. Het is de moeite waard om eens te proberen. Je kan er ook mee variëren. Zo heb ik bijvoorbeeld gewone bakpoeder gebruikt en volkorenmeel. Dit had ik nog in huis en het smaakte heel goed.

Wat heb je nodig?

Voor de vulling:
– 400 gram blauwe bessen
– 2 el boekweitmeel (of ander meel)
– 1 citroen
– ½ tl kaneelpoeder

Voor de crumble:
– 100 gram walnoten
– 40 gram zonnebloempitten
– 50 gr boekweitmeel (of ander meel)
– 40 gr havermout
– 2 el kokosolie, gesmolten
– 2 tl (wijnsteen)bakpoeder
– 3 el honing
– snufje zout

Hoe maak je het?
Om de blueberry crumble te maken, heb je een kleine ovenschaal nodig. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de blauwe bessen goed en doe ze erna in de ovenschaal. Rasp de schil van een citroen en voeg een theelepel citroenrasp toe aan de blauwe bessen. Knijp een halve citroen uit en voeg de twee eetlepels meel en het kaneel toe. Roer het goed door elkaar. Hak voor de topping de noten fijn (niet te fijn, er mogen nog wel stukjes overblijven), smelt de kokosolie in een steelpannetje en doe dit samen met het meel, zout, de zonnebloempitten, het bakpoeder, de havermout en de honing bij de noten. Meng alles goed door elkaar en strooi het daarna over de bosbessen. Zet de schaal dan voor ongeveer 35 minuten in de oven en laat het daarna even afkoelen. Het is wel lekker om een beetje warm te eten.

2. Appel peren crumble
Het doet me een beetje denken aan appelkruimel taart en qua smaak lijkt het er ook wel op. Het is alleen vaak een stuk gezonder en je kunt het zelfs als ontbijt eten.

Wat heb je nodig?
– 250 gram havermout
– 3 appels
– 2 peren
– 30 gram rozijnen
– 50 gr honing
– 50 gr kokosolie
– 2 el kaneel
– 1 eitje

Hoe maak je het?
Schil de appels en peren en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in een kom en meng het met de rozijnen en kaneel. Meng de havermout, honing, gesmolten kokosolie en het ei in een kom en meng het goed door elkaar. Doe het appels en peren mengsel in een ovenschaal (of gebruik kleine ovenschaaltjes) en verdeel het havermoutmengsel er overheen. Bak ze ongeveer 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden.

Bron

3. Dadel vijgen crumble
Ik ben gek op dadels en vijgen en het is ook nog eens een perfecte combinatie. Ook hier kun je lekkere crumble van maken. Heerlijk om bij de thee te eten of om te serveren als je bezoek is. Hieronder vindt je een receptje.

Wat heb je nodig?
– 50 gram gehakte pecannoten
– 150 gram speltmeel
– 50 gram havermout
– 3 el agavesiroop of honing
– beetje kaneel
– snufje zout
– 4 el kokosolie
– 1 ei

Voor de vulling:
– 4 vijgen
– 4 grote dadels
– 1 el limoensap
– 1 el agavesiroop of honing

Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 180 graden. Meng de havermout en het speltmeel. Smelt de kokosolie en roer het erna erdoorheen. Kluts het ei in een apart bakje en roer dit dan door het mengsel samen met het zout, de kaneel, honing en noten. Roer het goed door elkaar totdat het een kruimelig deeg is geworden. Gebruik een kleine bakvorm en bede het voor ¾ met het havermout-notenmengsel en druk het goed aan met de bolle kant van de lepel. Maal de vijgen en dadels, agavesiroop of honing en de limoensap in de keukenmachine en leg het op het havermout noten mengsel. Verdeel de rest van de deegkruimels er overheen en bak de dadel-vijgencrumble ongeveer 35 minuten in de oven.

Bron

Dit waren een aantal lekkere crumble receptjes die de moeite waard zijn om eens te proberen. Heb jij weleens crumble gemaakt en wat is jouw favoriete recept? We horen het graag!

Wat lijkt jou een lekkere crumble?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

4 reacties op “3 lekkere en gezonde crumble recepten”

  1. Voor hoeveel personen is dat

  2. Jeaaah blij met vooral het eerste recept, hier was ik zoo benieuwd n.a. v. al je eetvideo’s .

    Ik ben bakken (en genieten van eten uberhaupt) opnieuw aan te ontdekken. En ik wil dit graag snel gaan maken!

  3. Superleuk! Ik ga deze opslaan met als doel sws de bosbesvariant eens te proberen. De andere 2 lijken me trouwens ook erg lekker.

  4. @RosieV: dat verschilt. Het eerste recept eten mijn vriend en ik altijd met z’n tweeën en allebei twee keer.. dus het kan voor 4 personen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *