Ik was bang om uit mijn comfortzone te stappen, bang voor onzekerheid, niet kunnen voorspellen hoe iets uit zou pakken. Ik vind dit nog steeds af en toe best spannend en hier ligt dan ook direct een uitdaging. Iets waar ik mezelf nog regelmatig wat moed voor inspreek. Want wat kan er eigenlijk gebeuren als je ‘nieuwe’ dingen doet? En bovenal: wat krijg je ervoor terug?
Ik hechtte veel waarde aan alles dat voor mij vertrouwd is – en dat doe ik nog steeds. In principe is hier niets mis mee, maar dit bleek voor mij ook een van de redenen te zijn waarom ik zo vasthield aan mijn eetstoornis. Mijn eetstoornis gaf mij veiligheid juist doordat ik alles zelf in de hand had, zelf mijn comfortzone in kon richten en zo niet voor verrassingen kwam te staan. En dat terwijl verrassingen, nieuwe dingen, ook veel op kunnen leveren. Eetstoornisherstel bijvoorbeeld. Je leven, bijvoorbeeld.
1. Je ontdekt andere kanten van jezelf
In december vertelde een vriendin mij enthousiast over de sportschool die ze had ontdekt. Ik was al een tijdje op zoek naar een fijne, laagdrempelige plek om te sporten dus ik raakte nieuwsgierig. Toch heeft het maar liefst 5 maanden geduurd voordat ik daadwerkelijk de stap zette om een proeflesje mee te draaien. Nieuwe mensen, nieuwe routine… Ik vond het enorm spannend en daardoor stelde ik het steeds een weekje, soms een maandje uit. Inmiddels is er flink wat tijd vertreken en sport ik alweer een halfjaar bij die sportschool waar ze het destijds over had. De mensen zijn niet meer nieuw en ik vind mijn routine heerlijk.
Het is lang geleden dat ik met regelmaat bewoog. Ik heb ook lang gedacht dat mijn ‘sportieve’ kant vooral eetstoornis-gedreven was en het is fijn om te ervaren dat ik ook uit mezelf sport écht leuk kan vinden. Door je eigen grenzen te verleggen, door het oncomfortabele gevoel aan te gaan, leer je jezelf ook op een andere manier kennen. En dat is heel verfrissend.
2. Je relaties met anderen verbeteren
Om bij het voorbeeld van de sportschool te blijven: het geeft me zoveel meer dan een fijne onderbreking van mijn week. Net voordat ik het gesprek had in december, had mijn vriend al eens gezegd dat ik ‘zo vaak thuis was’. Zeker tijdens de corona-tijd was er voor mij niet veel anders dan werken. Ik merkte dat ik veel in mijn hoofd bezig was, veel voelde wat ik geen plek kon geven, waardoor de drempel om iets te ondernemen nog moeilijker werd. Ik zat dus ook veel thuis en na het werken bleef ik achter de computer plakken om te gamen. Daar is niets mis mee, zeker niet, maar ik merk – zeker nu ik erop terugkijk – dat ik zeker een bepaalde drive miste om dingen te doen.
Omdat ik veel thuis was, hing ik – eigenlijk automatisch – veel aan mijn vriend. Hij was mijn grote bron van contact en dat is veel voor één iemand om te dragen. Ik merk dat ik nu, misschien ook wel door het vertrouwen te hebben dat ik zelf dingen kan ondernemen, makkelijker eropuit ga, contact aanga. Dat ik thuis meer te vertellen heb en zelf mijn dingen heb die ik leuk vind om te doen. Onze relatie is hierdoor ook – ten goede – veranderd. Dat bewijst voor mij ook dat de keuzes die je zelf maakt en de manier waarop je hierin jezelf beperkt (of juist vrijlaat) ook weer doorsijpelt en invloed heeft op zoveel andere aspecten van je leven.
3. Het geeft je (meer) zelfvertrouwen
Een beetje een ‘gevaarlijk’ punt, want doordat ik het voorbeeld van de sportschool doorzet, lijkt het net alsof ik hiermee de associatie zelfvertrouwen en sporten wil maken. Dat is een discussie voor een andere keer. Ik wil vooral benoemen dat het je zelfvertrouwen kan geven om iets nieuws te ondernemen. Door die stap te nemen en toch die proefles te doen, nam ik ook een stap in mijn eigen ontwikkeling. Door je eigen grenzen te onderzoeken, op te zoeken en te verleggen. Ik merk dat ik me in ieder geval zekerder voel nu ik een goede ervaring op heb gedaan. Dat geeft namelijk vertrouwen. Het is fijn om te denken ‘Hee, dit kan ik ook!’ en daarmee een nieuwe basis te leggen voor komende plannen en impulsen.
Alle punten die ik hierboven benoemde, slaan op een specifiek voorbeeld, maar dit voorbeeld is natuurlijk breder te trekken. Als ik de grenzen tijdens mijn eetstoornis niet had opgezocht, zat ik nog steeds in die ‘veilige’ bubbel die met de dag gevaarlijker werd. Iets nieuws ondernemen is eng, maar nieuw is niet verkeerd. Nieuw is spannend, soms onzeker, maar nieuw wordt vertrouwd. Als je het de kans geeft.
Durf jij jezelf die kans te geven?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie