2020 – Recent zijn we begonnen met de interviewserie ‘BED babbels‘. Hierin laten we mensen aan het woord die BED – Binge Eating Disorder, ook wel eetbuistoornis – hebben of hadden. Er is nog steeds te weinig over deze eetstoornis bekend. Zo lijden er naar schattig 180.000 mensen aan deze eetstoornis en hiermee is dit de meest voorkomende eetstoornis in Nederland (bron). Veel van hen hebben dit zelf niet door, wat de stap naar hulp erg groot maakt. Daarom deel ik vandaag een aantal signalen die erop kunnen duiden dat je Binge Eating Disorder hebt. Ik hoop dat dit bij kan dragen aan het creëren van meer bekendheid van en openheid over deze eetstoornis.
1. Terugkerende eetbuien zonder compenseren
Wat BED typeert, is het hebben van eetbuien die niet gecompenseerd worden. Deze eetbuien zijn niet geen subjectieve, maar objectieve eetbuien. In de blog ‘Wat is een eetbui?‘ wordt het verschil tussen deze twee beschreven.
De DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) beschrijft: “Bij BED is er sprake van herhaalde episoden van eetbuien. Een eetbui-episode wordt gekenmerkt door beide volgende kenmerken. Het eten in een bepaalde tijd (bijvoorbeeld twee uur) van een hoeveelheid voedsel die beduidend groter is dan de meeste mensen in zo’n periode zouden eten onder gelijke omstandigheden. Het gevoel tijdens de periode geen beheersing over het eten te hebben (bijvoorbeeld het gevoel niet te kunnen stoppen of geen invloed te hebben over wat en hoeveel hij of zij eet).” (Bron)
“Een eetbuistoornis. Je hebt eetbuien waarin je in korte tijd heel veel achter elkaar eet. Eigenlijk heb je geen honger, maar toch heb je het gevoel dat je moet eten. Je bent volledig de controle kwijt. Je eet sneller dan normaal en stopt niet wanneer je vol zit.” – Denise in ‘BED babbels: eetbuistoornis is echt een ziekte‘
Tijdens het hebben van deze eetbuien gaat het dus veelal over het gevoel de controle te verliezen en eten tot je misselijk bent.
“Je bent pas ‘klaar’ als je misselijk bent en alles op hebt gegeten en soms voelt het alsof je nooit klaar bent.” – Cas in de blog ‘BED babbels: niemand durft te vragen‘
2. Schaamte
Schaamte is een signaal dat bijna universeel is voor de meeste eetstoornissen. Het is geen onbekend gegeven dat iemand met een eetstoornis, welke eetstoornis dit ook mag zijn, vaak wel aan kan voelen dat het (eetgestoorde) gedrag ‘abnormaal’ is of afwijkt van de norm, diens omgeving. Of dit nu gaat over restricties of eetbuien…
“Mijn ervaring – en één van de dingen die bij een Binge Eating Disorder komt kijken – is dat er veel schaamtegevoelens zijn. Schaamte om het (vele) eten, schaamte om gewichtstoename, schaamte om naar buiten te gaan, enzovoorts. Het is dus belangrijk om mensen met een Binge Eating Disorder niet te veroordelen op hun gedrag. Dit kan schadelijk zijn en zal als erg vervelend worden ervaren door de persoon in kwestie.” – Rosalynn in ‘BED babbels: veroordeel me niet‘
Nu heb ik zelf het idee dat er meer schaamte hangt rondom eetbuistoornis. In mijn ogen komt dat voornamelijk voort uit onbegrip. Opmerkingen als ‘Ga toch sporten’ of ‘Eet eens iets gezonder’ slaan de plank volledig mis en kunnen bijdragen aan het in stand houden van die schaamte.
3. Isolatie
“Ik isoleerde mezelf steeds vaker van mijn omgeving, omdat ik niet wilde dat zij erachter zouden komen dat ik eetbuien had.” – Evelien in ‘BED babbels: alleen, verdrietig en boos‘
Jezelf afzonderen is een signaal dat ook toepasbaar kan zijn op meerdere eetstoornissen, maar vooral ook bij BED vaak voorkomt. Of dat nu zijn oorsprong vindt in de schaamte die ik eerder al benoemde, het onbegrip (vanuit je omgeving) waar je tegenaanloopt of de eetstoornis die meer macht krijgt; isolatie is vaak een duidelijk teken dat er iets ‘mis’ is.
“Ik merkte dat ik steeds vaker sociale gelegenheden wilde vermijden omdat ik me niet prettig meer voelde door mijn omvang. Dit was ook erg lastig in mijn werk, waar ik eigenlijk altijd onder mensen ben en ik als het ware mijn masker opzette zodat niemand iets merkte. Dit kost erg veel energie.” – Michael in ‘BED babbels: meerdere eetbuien per dag‘
Andere signalen kunnen zijn:
- Je komt financieel in de problemen. Irene schreef daar al eens de blog ‘Geen geld door mijn eetstoornis‘ over.
- Je komt aan. Daphne schreef eerder de blog ‘Je bent dik en het is jouw schuld.‘ Hierin bespreekt ze het stigma dat rust op het hebben van overgewicht. Ook de blog ‘Dikke mensen zijn ongezond‘ van Irene, sluit hier mooi op aan.
- Je kunt je depressief, neerslachtig voelen. Wil je daar meer over lezen? Dat kan hier.
- Je kunt last hebben van dwang(gedachtes). Herken jij dit? Hier lees je daar meer over.
Wanneer je veel van de bovenstaande tekst bij jezelf herkent, dan is het verstandig om bij jezelf na te gaan of je dit gedrag nog wel kunt stoppen en of het misschien verstandig is om hulp te vragen, bijvoorbeeld via een afspraak bij de huisarts.
“Ik zou het fijn vinden als meer mensen weten wat het inhoudt. Waardoor ze het bijvoorbeeld meer kunnen herkennen en er interesse in kunnen tonen. En eventueel een ander kunnen ondersteunen bij herstel en bij een terugval hier bewust van zijn.” – Charlotte in ‘BED babbels: ik durfde niet te knuffelen
Wil je meer lezen over deze eetstoornis? Lees dan de blog ‘Alles over Binge Eating Disorder‘.
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2020.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie