4 schrijfopdrachten voor doemdenken/angsten


Ik was echt een master in vermijden en heel eerlijk? Ik moet nog steeds mijn best doen om het niet te doen. Eigenlijk is dat ook niet zo gek, want waarom zou je bewust door die ongemakkelijke emoties gaan? De emotie ‘angst’ is er om je veilig te houden. Je bewust te maken van eventuele gevaren. Dat is ontzettend belangrijk, maar soms schiet het door.

Hoe kan het ook anders?

Het begint bijvoorbeeld met een angst om afgewezen te worden en het eindigt met een angst voor bepaalde producten. Die producten zijn dan gekoppeld aan je angst om afgewezen te worden. Of je hebt een nare ervaring gehad op een feestje. Dat werd een angst voor groepen mensen, dan de barista in een koffietentje en dan voor voorbijgangers op straat. Dit gaat vaak gepaard met een lading aan overtuigingen waar je je vaak niet eens echt bewust van bent, maar ze zitten allemaal in je hoofd. Ruimte voor de mening of geruststelling van iemand anders is er dan ook vaak niet. Het is ook moeilijk om die te geloven, want jij bent overtuigd van je eigen waarheid. Hoe kan het ook anders als je zo’n sterke emotie voelt?! Je emotie is er echt en die mag er ook zijn, maar dat betekent niet dat die altijd klopt of terecht is. Je bent niet bang voor de handeling of het product, je bent bang voor het mogelijke gevolg.

Schrijfopdrachten hebben mij geholpen om die overtuigingen en angsten in twijfel te trekken. Zo werd het makkelijker om uit het doemdenken te komen en de angsten aan te gaan. In deze blog deel ik daarom vier schrijfopdrachten die je daar hopelijk bij kunnen helpen.

De discussie

  • Angst: Wat is je angst?
  • Overtuiging: Welke overtuiging(en) heb je hierover?
  • Omdat: Waarom denk je dit?
  • En dan: En wat gebeurt er dan?
  • Maar: Tegenargumenten/nuance

Tip! Vraag iemand om hulp als je zelf geen tegenargumenten kunt bedenken.

Maar, wat nou…

De stappen 4 t/m 7 zijn optioneel.

  1. Schrijf je angst/overtuiging tot in detail uit.
  2. Stel jezelf de vraag: maar wat nou als dat niet gebeurt? En het eindigt juist precies zoals ik wil?
  3. Schrijf deze ideale uitkomst tot in detail op.
  4. Zet een timer voor 5 minuten.
  5. Sluit je ogen.
  6. Breng je focus naar je ademhaling; in door je neus, even vasthouden, uit door je mond, even vasthouden.
  7. Visualiseer je ideale uitkomst. Hoe voel je je in je visualisatie? Wat zie je? Wat hoor je?

Op een rij

  1. Schrijf de angsten/overtuigingen op die je dwars zitten.
  2. Laat twee of drie lege regels over tussen elke angst/overtuiging .
  3. Herschrijf de angsten/overtuigingen met nuance, feiten, positiviteit, etc. Het kan zijn dat je je herschreven versies nog niet helemaal geloofd. Het gaat erom dat je erover nadenkt. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt!

Voorbeeld:
Overtuiging/angst: Ik ga me nooit beter voelen.
Herschreven: Op dit moment voel ik me verschrikkelijk en dat gaat ook nog even duren. Maar ook aan dit gevoel komt een einde en als dat moment er is ben ik mezelf dankbaar dat ik nu niet opgegeven heb.

Woordspiraal

Zet een timer voor 5 minuten (of langer) en pak voldoende papier en een pen. Zodra de timer start begin je, zonder pauze, alles op te schrijven wat je denkt. Als de timer afgaat, lees je je woorden terug. Ben je het eens met je woorden? Is het een logisch geheel? Wat vind je ervan?


Ga je ze uitproberen? Of heb je nog andere schrijfopdrachten die jou helpen? Laat het vooral weten in de reacties!


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Rihan

Geschreven door Rihan

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *