4 tips die kunnen helpen bij omgaan met depressie

Een quick fix tegen depressie is er niet. Als je hiermee struggled is het goed om professionele hulp te zoeken, maar deze 4 tips kunnen misschien een beetje helpen om om te gaan met de depressie. Laat het gerust weten als jij ook nog tips hebt!

Zelfzorg versimpelen

Wanneer je een depressie hebt, kan het poetsen van je tanden al als een enorme taak voelen. ‘Simpele’, dagelijkse dingen, lukken gewoon niet, waardoor je je nog rotter over jezelf gaat voelen. Probeer het jezelf daarom zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Probeer maaltijden op voorraad te maken wanneer het even wel lukt, heb wegwerpwashandjes liggen voor wanneer douchen niet lukt, droogshampoo als je haren wassen een te grote opgave is of mondwater wanneer tandenpoetsen niet lukt. Dan voel je je toch even wat frisser.

Als naar buiten gaan niet lukt, zet dan toch even een raam open om wat frisse lucht te krijgen, dat is ook fijn voor in de slaapkamer. Ook las ik op het internet de tip om wanneer je energie hebt je hoeslakens te verschonen, meteen een dubbele erop te doen. Als het dan nodig is je bed te verschonen, maar het lukt je even niet, kan je altijd het bovenste laken eraf trekken, zodat je toch een schoner bed hebt.

Alcohol, drugs en doomscrollen vermijden

Het is zo verleidelijk om op social media te gaan scrollen wanneer je op de bank of in bed ligt, maar waar doomscrollen kleine dopamine-shotjes lijkt te geven, voel je je uiteindelijk alleen maar rotter en leger na een tijdje. Even op je telefoon is oké, maar wees er mindful over hoe lang het duurt. Misschien is het fijner om wat langere content te bekijken, een boek te lezen, te puzzelen, tekenen of een podcast te luisteren.

Ook alcohol en drugs kunnen wat verdoven of leuk lijken, maar de comeback daarvan trekt je er elke keer weer onder. Vaak ook al je dacht even gezellig met vrienden een drankje te doen, is het echt goed om daar op te passen met een depressie en het beter even niet te doen. Ik merk zelfs dat 1 glas alcohol als invloed kan hebben op mijn gemoedstoestand.

Vrienden die geen energie kosten

Sociaal contact onderhouden wanneer je last hebt van een depressie, kan heel moeilijk zijn. Je voelt je ongezellig of bezwaard en je kan het gewoon niet opbrengen om leuk mee te doen. Toch hebben we allemaal behoefte aan sociaal contact.

Een vorm van sociaal contact is in het Engels ook mooi omschreven als: friend that you don’t need a social battery for. Iemand die bij jou kan zijn, zonder dat je je verplicht voelt om je op een bepaalde manier te gedragen of voelt dat je een gastvrouw of gastheer voor iemand moet zijn. Iemand die gewoon zichzelf kan zijn en z’n eigen ding kan doen bij jou. Zo heb ik een vriendin bij wie ik gewoon kan gaan zitten tekenen, en ondertussen is zij bezig met haar eigen ding en soms kletsen we wat.

Misschien kan je niet 1 2 3 bedenken wie in jouw omgeving zo’n vriend kan zijn, maar wellicht is dit ook iets dat je kan communiceren met een van je vrienden bij wie je je vertrouwd voelt. Zodat diegene ook weet wat hij of zij voor jou kan betekenen. Dat je ook samen stil kan zijn, tv kan kijken of even je eigen ding kan doen. Het is gewoon fijn om iemand om je heen te hebben, zonder dat er te veel druk op ligt.

Dingen die je vroeger leuk vond

“Ga gewoon iets doen dat je leuk vindt!” Tja, lekker advies, maar wat als je niks leuk vindt, omdat de depressie gewoon alles overschaduwd? Het is een dikke, zwarte, zware deken.

Het kan helpen om dan terug te vallen om dingen waarvan je weet dat je ze vroeger leuk vond, lokaal voel je je op dit moment niet. Misschien vond je paardrijden vroeger wel heel leuk als kind. Of heb je altijd graag buiten foto’s gemaakt van de natuurlijk. Misschien was er een andere sport of hobby, die je leuk vond om te doen.

Het kan helpen om toch weer te beginnen aan activiteiten die je ooit fijn vond. Het is goed om in ieder geval ergens te beginnen, ook al voel je hem (nog) niet. Dat geeft wel een kans om weer een beetje structuur en ritme terug te vinden. En wie weet wat er opbloeit.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

3 reacties op “4 tips die kunnen helpen bij omgaan met depressie”

  1. Mooie tips bedankt!

  2. “Depressie” is een simpel woord voor een groot dynamisch oppervlak. Daar is natuurlijk niets mis mee, want zulke woorden/begrippen hebben we nodig om te communiceren, maar het kan er ook toe leiden dat mensen die op tegenovergestelde uitersten van dat begrip zitten denken dat ze het over “hetzelfde” hebben, en vervolgens niet begrijpen waarom ze elkaar niet kunnen vinden/zo ver van elkaar af staan wanneer dit onderwerp/begrip (en de beleving/ervaring) besproken wordt. En dat kan er vervolgens toe leiden dat mensen zich nog eenzamer/onbegrepen voelen.

    Mijn tip (handig voor alle stadia van “depressie”, maar vooral voor de zwaardere kant):

    Zoek een doel (religie, filosofie/visie/levensovertuiging/passie) om aan vast te houden en perspectief te vinden op de donkerste momenten.
    Ik begrijp dat het zo een beetje simpel klinkt, en om het kort te houden zal ik hier niet te ver op ingaan, maar het is belangrijk om iets te hebben wat je hoop, focus/directie/richting geeft, iets wat je bewust kan maken dat wanneer je je in een neerwaartse spiraal begeeft, er ook andere opties zijn.

    De optie om je op dat moment meteen niet slecht te voelen is er misschien niet altijd (en zoals Irene hier ook schrijft; zitten daar vaak gevolgen aan -denk aan alcohol/drugs, of zelfs “eetbuien”- die het op de langere termijn alleen maar erger maken), maar er zijn wel opties om aan vast te houden wanneer je geen hoop meer ziet, en dingen (waar je je mee bezig kunt houden, al is het alleen maar afleiding) om naar toe te werken die bijdragen aan een positieve richting/uitkomst.

    Perspectief is het belangrijkste (en helaas ook het moeilijkste, zeker op momenten van depressie); begrijpen dat je niet alles weet en dat er altijd meer te leren (ontdekken/naar toe te werken) valt dan je op dit moment misschien voor zou kunnen stellen.

    Sterkte.
    En weet dat ook al ben je eenzaam; je bent niet alleen.
    Misschien heb je (in je directe omgeving) geen toegang tot mensen waarmee je een verwantschap voelt, er is wel veel kunst-en-cultuur (muziek, films, boeken, visuele-kunst, etc.) beschikbaar (en met hedendaagse technologie meer dan ooit) om je in essentie toch verbonden te voelen met iets groters dan jezelf en de problemen die je op dat moment tergen.

  3. *(“Trigger Warning”)

    Sorry, toch nog even een andere (belangrijke) tip: (donkere) humor!

    Mijn vorige tip was gericht op de serieuze kant, maar lachen (Endorfine) is natuurlijk een van de beste/belangrijkste dingen, al is het niet iets wat erg voor de hand ligt als het op “depressie” aan komt.

    Helaas zijn mensen die veel met eetstoornissen bezig zijn vaak geneigd om zich “getriggerd” te voelen (zichzelf/hun problemen iets te serieus te nemen), maar als je je hopeloos voelt dan kan het vaak ook een opluchting zijn om te lachen over de absurditeit (en ja; zelfs je pijn en verdriet), in plaats van er om te huilen.
    Dit inzicht geeft jou de macht over je eigen emoties, in plaats van dat ze jou overheersen.
    Ook is lachen een gedeelde ervaring, omdat het in essentie vaak draait om “herkenning”, wat er voor zorgt dat je niet alleen bent met je pijn, verdriet, hopeloosheid en eenzaamheid.
    Life is a struggle, but we’re in it together (human condition).

    Maar om open te staan voor humor/lachen moet je wel bereid zijn om de confrontatie aan te gaan met dingen die sommige mensen als “triggering” omschrijven.
    Dit betekent niet dat situaties niet “triggering” kunnen zijn, maar het gaat er om wat er “getriggerd” wordt/waar dat toe leidt/wat je daar mee doet.
    Incasseer je de “trigger” en krimp je ineen/laat je jezelf daar door overheersen, of incasseer je de “trigger” en geef je jezelf even de tijd (en afstand) om deze in perspectief te plaatsen?

    O.K. je bent “getriggerd”, wat nu? Het voelt (op dat moment) erg, maar is het ook daadwerkelijk zo erg, of is het slechts een gevoel in een moment, waar je je met een beetje geduld en inzicht/perspectief eigenlijk wel overheen kunt zetten?

    Misschien niet voor iedereen, maar iets om te overwegen/naar toe te werken…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *