Soms kan het weleens nuttig zijn om jezelf de vraag te stellen: “Stel dat ik nu tien jaar ouder ben, wat had ik dan gewild dat ik op dit moment had gedaan?” Terugkijkend op een situatie kom je vaak tot hele andere inzichten. Bronnie Ware is een zuster die oudere zieke mensen heeft begeleid. Tijdens haar werk hebben veel van haar patiënten ervaringen, levenslessen en spijtbetuigingen met haar gedeeld. Ze besloot een blog te schrijven over de dingen waar haar patiënten zoal spijt van hebben en wat zij anders zouden doen als ze hun leven over mochten doen. De zuster ontdekte hierbij vijf thema’s die steeds weer opdoken.
1. Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden waarin ik eerlijk en oprecht naar mijzelf ben geweest, en niet het leven dat anderen van mij verwachtten.
Dit was de eerste en meest voorkomende spijtbetuiging die de zuster tegenkwam. Wanneer mensen oud of erg ziek worden en terugkijken op hun leven, dan wordt snel duidelijk welke dromen onvervuld blijven. De meeste mensen hadden nog niet eens de helft van hun dromen kunnen vervullen en beseften dat dit het gevolg was van de keuzes die zijzelf wel of niet hadden gemaakt. Zij hadden het meest logische pad gevolgd en geprobeerd om hierbij de verwachtingen van familie en vrienden waar te maken. De patiënten gaven hierbij aan dat zij te weinig voor zichzelf hebben geleefd, vaak uit angst om te falen of om keuzes te maken die een risico met zich meebrengen.
Het is belangrijk dat je probeert om in ieder geval enkele van je dromen na te jagen. Soms zijn we geneigd om te denken, dat komt ooit nog wel. Maar als je altijd zo blijft denken dan zal het moment er dus ook nooit komen. Er is geen beter moment om te beginnen met het najagen van je dromen dan vandaag.
2. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.
Veel mensen gaven aan dat zij hun gevoelens vaak onderdrukten om de goede vrede te bewaren. Daardoor namen zij vaak genoegen met een middelmatig bestaan en werden zij nooit wat zij hadden kunnen worden. Veel mensen ontwikkelden ziektes of lichamelijke kwalen die verband houden met de bitterheid en wrok die zij hierdoor met zich meedroegen.
Soms kan het een snelle en simpele oplossing lijken om gevoelens die je niet aan wilt gaan heel diep weg te stoppen. Ze verdwijnen even op de achtergrond en je hoeft het niet aan te gaan. Maar door gevoelens weg te stoppen verdwijnen ze niet. Je zult ze altijd met je meedragen, tot het moment dat je ze uitspreekt en eventueel verwerkt. Op de lange termijn is het dus altijd beter om je gevoelens te uiten en ze niet voor jezelf te houden.
3. Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt.
Deze spijtbetuiging werd vooral gehoord bij de mannelijke patiënten. Zij gaven aan dat zij een groot deel van de jeugd van hun kinderen hadden gemist doordat ze zo vaak aan het werk waren. Ook hebben zij hierdoor veel genegenheid bij hun partner gemist. Hoewel het vooral mannen waren die hier spijt van hadden, waren er ook enkele vrouwen die dit liever anders hadden gedaan. Omdat de zuster vooral met oudere mensen te maken had, waren de vrouwen die zij sprak vaak van een andere generatie. In deze generatie was het minder geaccepteerd dat vrouwen de kostwinner waren.
Voor sommigen is het vanzelfsprekend om fulltime te werken. Vaak zijn er ook gezinnen waarbij beide partners 40 uur in de week werken. Door prioriteiten te stellen en je leven te versimpelen kan het mogelijk worden om ook eens wat minder uren in de week te werken, en wat meer tijd te kunnen besteden aan jezelf en elkaar. Niet leven om te werken dus, maar gaan werken om te leven.
4. Ik wou dat ik meer mijn best had gedaan om in contact te blijven met mijn vrienden.
Vaak hadden mensen er spijt van dat ze niet meer in contact waren gebleven met vrienden uit het verleden. De patiënten gaven veelal aan dat zij eerder niet beseften hoe belangrijk en waardevol deze vriendschappen waren. Vaak waren zij zo druk bezig geweest met zichzelf en met hun eigen leven dat zij deze vriendschappen hadden laten verwateren of verwaarloosd hebben.
Het komt vaak voor dat vriendschappen verwateren doordat mensen verhuizen, een baan krijgen, een gezin of het om andere redenen druk hebben met hun leven. Maar terugkijkend op hun leven gaven de patiënten aan dat het niet die baan, dat mooie huis, hun status of het geld is dat hun leven invulling geeft. Juist liefde, vriendschappen en relaties geeft volgens hen de betekenis aan hun leven.
5. Ik wou dat ik het mijzelf had toegestaan om gelukkiger te zijn.
Dit laatste thema kwam verrassend vaak voor. Veel van de patiënten realiseerden zich eerder niet dat gelukkig zijn een keuze is. Zij zaten vast in oude patronen en gewoonten. Zij bleven hun hele leven vaak hangen in die vertrouwde comfort zone, zowel op emotioneel als op fysiek vlak. De angst voor verandering maakte dat zij tegenover zichzelf en anderen deden alsof ze tevreden waren. Maar diep vanbinnen verlangden zij er allemaal naar om de boel soms ook eens gewoon de boel te laten, om gek te doen en eens echt te lachen. Terugkijkend op hun leven gaven de patiënten aan dat het er helemaal niet toe deed wat anderen van hun dachten. Zij hadden hun hele leven meegedreven met de stroom en hadden zich laten leven door zogenaamde verantwoordelijkheden zonder daarbij eens uit de ban te springen. Daar hebben veel mensen later spijt van.
In grote lijnen hebben veel mensen er op het einde van hun leven spijt van dat zij niet wat meer dingen hadden gedaan waar zijzelf gelukkig van worden. Vaak hebben mensen hun hele leven gedaan wat hun familie, vrienden,familie en de samenleving van hen verwachtten. Wanneer deze mensen vervolgens terugkijken op hun leven dan hebben zij daar spijt van. Pas dan wordt ingezien dat zij hun hele leven hebben voldaan aan verwachtingen, patronen, vooral niet opvallen, niet gek doen en niet anders zijn. De spijtbetuigingen van deze mensen kunnen voor ons een hele belangrijke levensles zijn. Ook al heb je zeker niet altijd alles voor het zeggen: het leven is een keuze. Het is jouw leven. Kies dus bewust en eerlijk, kies voor geluk.
Wat neem jij mee uit deze spijtbetuigingen?
Bron: bronnieware.com
Geef een reactie