Hoe goed je jezelf ook voor de gek houdt, je lichaam weet vaak precies welke signalen er afgegeven moeten worden. Waarschuwingssignalen, alarmbellen en seintjes die jou laten weten dat er iets mis is. Soms zelfs nog voordat je je hier zelf bewust van bent. Wanneer er iets aan de hand is, je ergens mee zit of iets veel van je vraagt, kan zich dat vertalen naar je lichaam. Dit zijn belangrijke signalen. Dit is de taal die je lichaam spreekt en waar je naar mag luisteren.
Ik ben ongetwijfeld niet de enige die dacht dat ik alles over mijn lichaam kon bepalen. Dat ik de regie had en dat mijn lichaam zo maakbaar was als dat ik wilde. Zeker tijdens mijn eetstoornis was dit gevoel enorm sterk. Ik had de controle en mijn lichaam deed precies wat ik vond dat het moest doen. Onzin, want mijn lichaam was ook toen geen machine en liet op zijn eigen manier weten hoe het ervoor stond. Niet zo best dus.
Of het nu ging over mijn gedrag of over mijn gedachten, vaak had dit direct of indirect effect op mijn lichaam. Hoewel het soms misschien wat vage of onbelangrijke klachten lijken, is het wel goed om dit serieus te nemen. Het kan natuurlijk morgen weer over zijn, maar er kan ook een achterliggende oorzaak zijn. Dan gaat het vaak pas weg als je er iets aan doet of iets in je dagelijks leven verandert. Niet altijd makkelijk natuurlijk, maar wel nodig om je weer beter te voelen.
Slapeloosheid
Een veelvoorkomend probleem. Het kan iets genetisch zijn of te maken hebben met een slaapstoornis, maar er kan ook een psychische oorzaak achter zitten. Het is altijd raadzaam om hierover in gesprek te gaan met je huisarts, want slaapproblemen kunnen weer veel andere ongemakken met zich meebrengen. Het geen wat er speelt kan verergerd worden door het slaaptekort en zo heeft alles een negatieve invloed op elkaar. Belangrijk dus om te proberen daar op tijd uit te stappen en dit aan te kaarten.
Wacht er niet te lang mee, want genoeg slaap is ongelofelijk belangrijk. Het zorgt ervoor dat je hersenen rusten en kunnen resetten in de nacht. Zodat je de volgende dag dus echt helder kunt nadenken en dingen weer op een gezonde manier aan kunt pakken. Wanneer je oververmoeid bent vraagt dat elke dag veel van je lichaam en je geest. Je kunt minder goed nadenken, het heeft effect op je eetlust en je kunt op den duur minder goed gaan zien.
Gedachten die maar niet stoppen, nachtenlang gepieker of zorgen die je uit je slaap houden. Misschien heb je zelf nog niet duidelijk voor ogen wat precies de reden is, maar ook daar kun je met behulp van een huisarts achter komen. Die kan jou begeleiden met het terugkrijgen van een goede nachtrust, zodat je uitgerust je zorgen aan kunt pakken.
Hoofdpijn
Een lastige klacht, die eveneens genetisch bepaald kan zijn. De één heeft simpelweg sneller of hevigere hoofdpijnklachten dan de ander. Ontzettend vervelend en niet iets om mee rond te blijven lopen. Daarnaast kan het met zo veel verschillende dingen te maken hebben, dat het belangrijk is om dat uit te zoeken. Er kan zowel lichamelijke spanning achter zitten als mentale stress.
Zelf merk ik bijvoorbeeld dat ik eerder hoofdpijn krijg als er veel spanning in mijn lichaam zit. Door een te druk schema, veel zorgen of stress, komt er spanning in mijn schouders en rug. Dit trekt door naar mijn nek en uiteindelijk voel ik het zelfs in mijn hoofd. Door het te leren signaleren kan ik er beter op inspelen, maar soms zit het er gewoon ineens. Dan zal ik iets aan die achterliggende oorzaak moeten doen. Misschien kunnen wat ontspanningsoefeningen en een goede praat-of huilsessie al veel doen om je lichaam te ontladen. Tijd voor een grondig onderzoek dus, om te kijken wat je hiervoor nodig hebt.
Ook een tekort aan voedingsstoffen en vocht kan een oorzaak zijn. Misschien heb je zelf ook gemerkt dat te weinig eten en/of te weinig drinken er aan het einde van de dag voor kan zorgen dat je met hoofdpijn op de bank ligt. Extra belangrijk om daarin goed voor jezelf te zorgen en te kijken hoe je dat kunt oppakken. Tien procent van alles wat je eet en drinkt gaan namelijk naar je hersenen, dat is best veel. Je hoofd heeft dus echt genoeg nodig om goed te kunnen functioneren. Om goed te kunnen kijken, om goed te kunnen denken en dus ook om goed te kunnen ontspannen.
Veel ziek zijn
Het lijkt misschien op pech, sommige mensen zijn nu eenmaal sneller vatbaar voor ziektes dan anderen. Toch heeft het meestal wel een reden wanneer je immuunsysteem aanhoudend lager is. Zelf ben ik iemand die snel aan het kwakkelen is en zeker in de tijd dat ik niet goed voor mijzelf zorgde was ik regelmatig ziek. Iets wat ook direct te herleiden was naar mijn eetstoornis, maar wat ik desondanks toch los van elkaar zag.
Het kan ook een minder zichtbaar probleem zijn, iets wat meer op de achtergrond speelt maar langzaam wel te merken is in je lichaam. Wanneer je lichaam niet genoeg vitamines, mineralen en voedingstoffen binnenkrijgt wordt je ook minder weerbaar voor virussen. Het kan zijn dat je tekorten hebt opgebouwd of dat je op andere manieren niet goed voor jezelf zorgt. Zeker wanneer je geestelijke niet lekker in je vel zit of als je destructief gedrag vertoont vertaalt zich dat snel naar je lichaam, want het vraagt ongelofelijk veel energie.
Het is zeker niet iets om te negeren of om licht over te denken, vooral omdat het ziek zijn dan steeds langer duurt en je er steeds niet helemaal bovenop komt. Je lichaam krijgt door omstandigheden niet genoeg tijd om te herstellen en dat heeft het juist zo hard nodig. Rust en zelfzorg kan hierin een belangrijke rol spelen. Daar mag je hulp bij inschakelen als je dat nodig hebt.
Vermoeidheid
Het lijkt zo onschuldig, want iedereen is toch wel eens moe? Het leven is druk, niet altijd leuk en misschien zijn er veel verschillende dingen die jouw aandacht en energie vragen. Logisch ook dat je moe bent, maar dat maakt het geen onbelangrijk signaal. Vermoeidheid kan veel andere klachten in de hand werken of bestaande klachten verergeren. Moe zijn hoeft niet iets normaals te zijn en is niet iets waar je aan hoeft te wennen.
Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn en het is waardevol om dat uit te zoeken. Kosten zowel lichamelijke als geestelijke activiteiten veel energie? Slaap je niet goed? Zit je niet lekker in je vel? Of doe je misschien steeds dingen tegen je zin in? Wanneer ik lange tijd dingen deed voor anderen en mijzelf wegcijferde voelde ik mij ook vaak moe, terwijl ik het idee had goed bezig te zijn en niet zo veel van mijzelf te vragen. Jezelf opzij zetten en niet luisteren naar wat je diep van binnen wilt is iets wat je mentaal op kan breken, maar wat je misschien pas later herkent in vermoeidheid. Probeer erachter te komen waar deze vermoeidheid vandaan komt. Op tijd aan de bel trekken kan erger voorkomen.
Vergeet ook niet hoe veel therapie van je vraagt. Je zit misschien hele dagen op een stoel, maar het is mentaal ontzettend intensief. Daarna kun je echt uitgeblust zijn, zonder dat je je misschien realiseert dat het door het harde werken komt. Therapie en in je eigen tijd dingen toepassen en verwerken is een zwaar proces. Geef jezelf genoeg rust en tijd om bij te komen.
Buikpijn
Als ik als kind buikpijn had, vroeg mij vader altijd of ik ergens mee zat. Toen snapte ik daar niets van, maar nu snap ik heel goed wat hij bedoelde. Onze buikjes vertellen eigenlijk zo veel, een misselijk of bekneld gevoel geeft vaak veel meer aan dan je denkt. Je zit niet voor niets ergens mee in je maag. Wanneer je ergens tegenop ziet, zenuwachtig bent of rot over voelt kan dit als een knoop in je buik gaan voelen. Zelf vond ik dit een heel groots en vaag gevoel en vaak heel moeilijk te verklaren. Het maakte mij misselijk en dit had weer direct invloed op mijn eetlust. Meer eten of juist veel minder trek, dat was regelmatig het gevolg. Niet fijn, zeker niet als je je buik al vol hebt van die eetstoornis.
Luister goed naar dit signaal, misschien sluimert er iets op de achtergrond wat toch je aandacht trekt. Iets wat niet lekker loopt of wat je voor je uitgeschoven hebt. Heel begrijpelijk ook, maar vaak kan dat zorgen voor een opgekropt gevoel. Probeer meteen te kijken wat je eraan kunt doen, want eerder zal het gevoel in je buik vaak ook niet verdwijnen.
Uiteraard kan ook je voeding op zichzelf een prikkel zijn voor buikpijn. Te weinig voeding, eetbuien, eenzijdig voedsel.. allemaal dingen die het niet soepel laten verlopen in je buik en maag. Bovendien kunnen je darmen hier ook last van krijgen, wat ook weer voor buikkrampen kan zorgen. Wanneer je hier hulp bij zoekt en dit probeert aan te passen, zul je snel merken dat je lichaam dit stabiliseert en dat je buik rustiger wordt. Hoe moeilijk het ook is, hoe erg je ook tegen die stem in moet gaan, het is belangrijk om je buik te geven wat het nodig heeft. In aandacht, liefde en voeding.
Hoe ga jij om met signalen van je lichaam?
Fotografie: dannyg
Geef een reactie