5 dingen die ik had willen weten, voordat ik aan herstel begon

Toen ik besloot dat ik stappen wilde gaan maken in het herstellen van mijn eetstoornis, kon ik volgens mij wel wat beter voorbereid zijn. Ik vond het doodeng en was vooral gefocust op de angst om aan te komen. Ik begon met het idee dat ik richting een volwaardig en gebalanceerd eetpatroon ging werken en dat was ook zo. Ik kwam er alleen al snel achter dat er veel meer bij kwam kijken en dat zorgde voor enorm veel paniek, want ‘dit was niet de afspraak’. Ik zou meer eten, meer energie krijgen, naar mijn setpoint-gewicht gaan en voor altijd gelukkig zijn! Een idee van wat er echt op me zat te wachten, was hierin helpend geweest. En daarom deel ik vandaag 5 dingen die ik had willen weten, voordat ik aan herstel begon. Betekenen deze dingen dat het niet de moeite waard was? Nee, absoluut niet. Ik bedank mezelf nog elke dag dat ik het niet heb opgegeven en ik weet dat dat bij jou ook het geval gaat zijn.

Het wordt slechter, voordat het beter wordt

Herstellen van een eetstoornis is een proces met ups en downs. In het begin kun je je zelfs slechter voelen dan toen je nog midden in de eetstoornis zat. Je hebt niet meteen bakken met energie, je kunt niet meteen supergoed met je emoties omgaan, consistent en gebalanceerd eten is in het begin niet leuk en ga zo maar verder. Het kost tijd. Gevoelens van angst, schuld en schaamte kunnen in het begin ook toenemen, omdat je je veilige, maar destructieve gewoontes loslaat. Het is belangrijk om te onthouden dat deze gevoelens tijdelijk zijn en dat ze een teken zijn dat je je eetstoornis juist uitdaagt. Dat is een stap dichter bij een eetstoornis-vrij leven.

Het gaat niet alleen om het eten

Je moet naar binnen kijken, want je coping is juist weg. Een eetstoornis gaat vaak niet alleen over eten of gewicht. Het kan een manier zijn om met moeilijke emoties of situaties om te gaan. Met elke stap die je zet in herstel, laat je deze destructieve copingmechanisme steeds wat meer los. Het is belangrijk om naar de onderliggende redenen van je eetstoornis te kijken en nieuwe, gezondere manieren te vinden om met moeilijke momenten om te gaan.

Sta niet stil bij hoe lang het duurt

Probeer niet te denken aan hoelang het duurt of gaat duren, er komt een moment dat je opeens denkt; “oh wow ik heb al in geen weken eetstoornis gedachten gehad.” Je bent dan gewoon ontzettend blij dat je hersteld bent. Herstellen van een eetstoornis kan veel tijd in beslag nemen en dat kan voelen als ‘verloren’ tijd. Focus je op de kleine stappen die je elke dag zet, totdat de eetstoornis je niet meer beheerst. Al die ‘verloren’ tijd heeft je daar, mentaal en fysiek sterker dan ooit, gebracht.

Het kan echt mega oncomfortabel zijn

Bloating, vocht vasthouden, hoofdpijn, vermoeidheid. Dit gaat weg, maar je lichaam heeft ook tijd nodig om te wennen en te herstellen. Het kan frustrerend zijn, maar deze symptomen zijn tijdelijk. Je lichaam heeft tijd nodig om weer in balans te komen en je te vertrouwen. Het kan even duren, maar ze verdwijnen echt!

Je moet het uiteindelijk zelf doen

Je staat er absoluut niet alleen voor, maar ondersteuning van therapeuten, familie of vrienden gaan er niet op magische wijze voor zorgen dat het gebeurt. Uiteindelijk ben jij degene die de stappen moet zetten. Therapie kan je handvatten en inzichten geven, en steun van anderen kan je motiveren en je erdoorheen helpen, maar de daadwerkelijke verandering moet van jou komen. Dit betekent dat je bereid moet zijn om moeilijke beslissingen te nemen, ongemakkelijke gevoelens te doorstaan en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen herstel. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik heb alle vertrouwen in je.

Hoe ver zit jij nu in herstel? En herken je één van deze punten of heb je een toevoeging?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Rihan

Geschreven door Rihan

Reacties

2 reacties op “5 dingen die ik had willen weten, voordat ik aan herstel begon”

  1. Pff ik hoop dat die dag en week ooit gaat komen. De dag dat ik mij besef gister helemaal niet aan m’n eetstoornisgedachten gedacht te hebben.
    Ben nu al 6 jaar in herstel met ups en downs en al ben ik een heel stuk verder, ik zit er nog elke dag mee.

    1. Ik weet zeker dat die dag er gaat komen! Ieder herstelproces zit er anders uit en ups and downs horen erbij. Geef niet op! <3

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *