Nog niet zo lang geleden schreef ik een blog over hoe koken mijn eetstoornis in stand hield. Ik sprak af met mijn psycholoog dat ik niet meer zou koken, tot het beter ging met mijn eetstoornis. Het koken was een onderdeel geworden van mijn eetstoornis en het werd dwangmatig. Toen het beter met mij ging, heb ik het koken nog lange tijd links laten liggen. Ik vond het niet meer leuk, terwijl ik er voor mijn eetstoornis erg van kon genieten.
Tijdens mijn eetstoornis heb ik denk ik te vaak gekookt. Ook toen het stukken beter met mij ging stond koken voor mij nog zo in verband met mijn eetstoornis dat ik er tot voor kort geen plezier meer aan kon beleven. Tot voor kort, dus… Sinds ongeveer een jaar ben ik weer wat vaker gaan koken. Ik kwam erachter dat ik het eigenlijk best goed kan en inmiddels ook weer leuk vind! Ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen en op hetzelfde moment vind ik het een uitdaging om makkelijke, lekkere recepten te bedenken die ik op een doordeweekse dag kan klaarmaken. Mijn lievelingsrecepten van dit moment wil ik graag met jullie delen!
♥ Pasta met pestosaus en burrata (voor 2 personen)
- ca 250gr pasta, welke jij lekker vindt
- bakje pestosaus, bij verschillende supermarkten te koop
- 1 bol burrata of buffel mozzarella (burrata is zachter van smaak en structuur)
- 1 zak rucolasla
- 1 bakje cherrytomaatjes
- 1 citroen
- 1 zakje pijnboompitten (optioneel)
- olijfolie
- zout
Ik vind het altijd fijn om te beginnen met alles snijden wat gesneden moet worden, zodat ik dat niet opeens nog tussendoor hoef te doen, terwijl het eigenlijk al in de pan moet. Begin daarom met het snijden van de mozzarella of burrata in kleine stukjes en de cherrytomaatjes in kwarten. Leg dit apart. Doe de pasta in een pan met kokend water. Doe er wat zout bij voor de smaak en een beetje olijfolie, zodat het niet aan elkaar plakt als je het afgiet. Laat de pasta koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan en bak ze tot ze een beetje goud-bruinig zijn. Leg deze opzij. Terwijl de pasta nog kookt pak je alvast twee borden en doe daar de rucola sla op, ongeveer twee volle handen per bord. Snijd de citroen door midden en knijp een halve citroen uit over de sla (dus ongeveer een kwart citroen per bord).
Als de pasta klaar is giet je deze af en doe je het weer terug in de pan. Doe het hele bakje pestosaus door de pasta en meng het goed. Verdeel de pasta over de borden met rucola sla, gewoon er bovenop. Verdeel de mozzarella over de pasta, daarna de cherrytomaatjes en strooi als laatste de pijnboompitten erover. Dat was m! Genieten maar.
♥ Salade van geroosterde paprika, kikkererwten en feta (voor 2 personen en een beetje extra voor de lunch de dag erna)
- 1 pot geroosterde paprika
- 2 verse puntpaprika’s
- 1 bakje cherrytomaatjes
- 1 blok feta van 200gr
- 1 blik kikkererwten
- 1 bakje of plantje basilicum
- 1 zakje pijnboompitten
- 1 citroen
- pitabroodjes, ca 3 pp
- humus, smaak naar keuze
- olijfolie, peper en zout
Dit is een van mijn favoriete zomer recepten! Veel ingrediënten maar makkelijk te maken, vooral veel snijden eigenlijk. Ik begin meestal met de kikkererwten. Deze gooi je allemaal in een zeef en spoel ze even goed om. Vervolgens laat je ze even uitlekken en droog je ze af op een dubbel stuk keukenpapier, je kunt ze met nog een stuk keukenpapier afdeppen. Doe ze in een grote kom waar je de salade in gaat maken. Hetzelfde doe je met de geroosterde paprika’s uit de pot. Deze doe je in de zeef en spoel ze goed af, ook van binnen. Vervolgens leg je een dubbel vel keukenpapier. Je kunt ze nog even afdeppen met een extra stukje papier. Vervolgens snijd je alles in blokjes van ca 1cm en doe ze bij de de kikkererwten.
De puntpaprika’s en cherrytomaatjes snijd je ook in stukjes, doe ze bij de rest van de salade. Bak ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze een beetje goud-bruin zijn. Op hetzelfde moment bak je de pitabroodjes af volgens de verpakking. Als alle groentes in de kom zitten, scheur je alle basilicumblaadjes in grove stukjes en doe ze erbij. Het blok feta kun je er met je handen boven verkrummelen. Strooi de pijnboom pitjes over de salade en knijp er ook een halve citroen over uit. Een scheut olijfolie, peper en zout erbij en de salade is af! Het is lekker om de pitabroodjes te besmeren met humus en te vullen met de salade. Als ik dit eet als avondeten heb ik wel vaak snel weer trek, dus een lekker toetje erbij is zeker aan te raden. Eet smakelijk!
♥ Lasagne van zalm en spinazie (voor 3 a 4 personen)
- 600 gr verse spinazie
- 1 eetl olijfolie
- 5 a 6 tomaten
- 300gr gerookte zalm in plakken
- verse lasagnebladen
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 250gr ricotta
- ca 75gr geraspte kaas (of meer als je dat lekker vindt)
- snufje nootmuskaat
- peper en zout
Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de ui in stukjes. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui op een laag vuurtje. Voeg knoflook en de spinazie toe (in kleine beetjes) en bak totdat het geslonken is. Laat de spinazie uitlekken in een zeef of vergiet en druk het overtollige vocht er goed uit (anders wordt de lasagne te nat). Roer de ricotta door de spinazie en breng het mengsel op smaak met peper, zout en een klein snufje nootmuskaat. Vet een ovenschaal in met een beetje olie of boter en leg 3 plakken lasagne op de bodem. Snijd de tomaten in plakken en beleg de lasagne vellen hiermee. Smeer daarna 1/3 van het spinaziemengsel er over en verdeel de helft van de zalm plakken er over. Dek af met een laag lasagne vellen en maak weer een laag met tomaat, 1/3 spinazie en de rest van de zalm. Leg de laatste 3 vellen lasagne er op en eindig de schotel een laag tomaat en laag spinazie. Bestrooi met geraspte kaas en zet ongeveer 30 min in de oven. C’est fini!
♥ Noodlesoep met zalm en groenten (voor 2 personen)
- 3cm verse gember
- 1 pot krachtige paddenstoelenfond (ca 380ml)
- 1el sojasaus
- 160 gram zalmfilet
- ca 100g noodles naar keuze, welke jij lekker vindt
- 1el sesamolie
- 2 eieren
- 250g shitake paddenstoelen (of kastanjechampignons als je dit lekkerder vindt)
- 3 bosuitjes
- ca 200g spinazie
- 1 zakje peen julienne
- zout en peper
Schil en rasp de gember, deze kun je makkelijk schillen met een theelepeltje. Doe dit samen met de fond, sojasaus en 250ml water in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 10min zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper. Kook ondertussen de noodles volgens de verpakking en meng als ze klaar zijn de sesamolie erdoor. Kook de eieren ca 6min en laat ze schrikken. Pel en halveer in de lengte. Snijd de paddenstoelen in plakjes en voeg toe aan de bouillon, laat 4min meekoken. Snijd de zalm in blokjes van 1cm en de bosui in ringetjes. Verdeel de noodles over 2 diepe kommen. Schenk de bouillon erop en verdeel de peen, eieren, zalm en bosui erover.
Mocht je er een vegavariant van willen maken; je kunt de zalm verwisselen voor blokjes tofu. Snijd de tofu in blokjes van ca 1cm en bak ze in wokolie en een scheut sojasaus tot ze bruinig en krokant zijn.
♥ Ijs met koffie en chocolade
- een bak ijs naar keuze (ik vind zelf stracciatella- of chocoladeijs erg lekker)
- chocolade naar keuze (mijn voorkeur is puur)
- 1 espresso per persoon
Ik sluit mijn recepten af met een heerlijk toetje dat het altijd goed doet en super makkelijk te bereiden is. Neem de chocolade en snijd deze met een scherp mes in stukjes. Doe ca 3 bollen ijs per persoon in mooie glazen. Strooi de gesnipperde chocolade erover. Serveer met de espresso on the side en laat iedereen zelf de espresso over het ijs schenken. Genieten maar!
Geef een reactie