5 favoriete recepten van Phoi Cai

Koken is iets wat ik erg fijn vind om te doen. Ik moet er wel zin in hebben en als ik dat heb neem ik er ook graag de tijd voor om iets lekkers te maken. Hoewel ik het vaakst kook voor het avondeten heb ik ook favoriete bakrecepten. Bakken is iets wat ik ook erg graag doe. In deze blog deel ik vijf van mijn favoriete recepten, waaronder hoofdmaaltijden maar ook een recept van mijn favoriete cheesecake!

Ik vond het niet makkelijk om vijf recepten te kiezen, omdat het erg afhangt van waar ik zin in heb als ik wat lekkers op tafel zet. Zo heb ik favoriete recepten uit de Chinese keuken, maar ook de Italiaanse keuken is een favoriet van mij. Echter mogen zoetigheden zeker niet onbreken. Met verjaardagen bak ik graag taarten en één blijft een favoriet in het gezin. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen!

♥ Spaghetti met gehaktballen
Benodigdheden:
– Spaghetti
– Verse gehaktballen
– 2 blikjes tomaten puree
– 4 tomaten 
– 1/2 ui
– 1 courgette
– gedroogde oregano
– geraspte kaas 

Kook de spaghetti volgens aanwijzing in een pan met kokend water en zout. Ondertussen maak je de saus. Snipper daarvoor het uitje en fruit deze in een hapjespan met olijfolie. Het hoeft niet bruin te worden, maar glazig. Bak hier vervolgens de gehaktballen in totdat ze bijna gaar zijn. Snij de courgette in kleine stukjes en laat deze meebakken totdat de gehaktballen gaar zijn. Snij ondertussen de tomaten in kleine blokjes. Wanneer de gehaktballen en courgette gaar zijn, voeg je de inhoud van de blikjes tomatenpuree toe.

Bak dit even kort mee en blus het af met kokend water. Ik kijk zelf altijd hoe dik of dun ik de saus wil hebben dus voeg telkens een beetje bij beetje water toe. Voeg een theelepel gedroogde oregano toe en roer dit goed door. Doe als laatste de tomatenblokjes bij de saus en laat het geheel goed doorkoken. Voeg eventueel nog wat kokend water bij als de saus te dik word. Voeg de gekookte pasta toe aan de saus zodat de saus goed in de pasta trekt. Verdeel het over de borden en doe er nog geraspte kaas over. 

♥ Champignonsoep
– 250 gram witte champignons
– 250 gram kastanje champignons
– 1 sjalotje
– gedroogde tijm
– verse bieslook
– 1 blokje groentebouillon
– 125 ml slagroom

bron

Fruit in een pan de gesnipperde sjalot in boter en snij ondertussen beide champignons in dunne plakes. Bak dit mee met de sjalotjes en voeg daar een kwart theelepel tijm aan toe. Wanneer het geheel gaar is, kan je het bouillonblokje in de pan verkruimelen en voeg daar ongeveer 400 ml water aan toe. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer 15 minuten pruttelen op een laag vuurtje met een deksel op de pan. Voeg eventueel nog wat kokend water toe als je het gevoel hebt dat er teveel water is verdamd. Laat het vervolgens even afkoelen en pureer dit met een staafmixer.

Ik hou zelf van een beetje bite dus er mogen nog kleine stukjes champignon overblijven. Doe dit dus vooral naar eigen smaak. Verwarm het geheel en voeg daar als laatst de slagroom aan toe. Snij de verse bieslook in dunne ringen en roer dit nog door de soep voordat je het serveert. Heerlijk met een stuk  vers geroosterd brood!

♥ Pastasalade met kip
– Pasta, bijvoorbeeld penne of fusili
– 200 gram gerookte kip
– 3 plakjes ontbijtspek
– 250 gram cherrytomaatjes
– 1 blikje maïs
– yoghurtdressing

Kook de pasta volgens aanwijzingen in een pan met kokend water en zout. Giet dit af en spoel het nog even af met lauw water. Laat dit rustig uitlekken. Snij ondertussen de ontbijtspek in reepjes en bak dit in een droge pan totdat ze krokant zijn. Laat dit op een stukje keukenpapier uitlekken en afkoelen. Snij ondertussen de gerookte kip en cherrytomaatjes in stukjes. Meng dit in een grote kom met de maïs, die je hebt laten uitlekken. Voeg hier de afgekoelde spekjes en pasta aan toe. Meng het goed door elkaar en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Voor het eten kan je hier de dressing aan toevoegen. Doe dit op eigen smaak.

♥ Chinees gesmoord spek
– 200 gram spek zonder zwoerd
– 2 eetlepels bruine rietsuiker
– sojasaus
– 2 eieren

bron

Kook de eieren helemaal gaar en pel de schaal eraf. Verwarm in een pan met een dikke bodem, zoals een braadpannetje, de rietsuiker. Snij de spek ondertussen in reepjes van ongeveer 1,5 centimeter breed. Doe dit bij de pan als de suiker gesmolten is en bak de spek hierin totdat er om elk stuk een laagje suiker zit en het gaar is. Blus het af met sojasaus en laat de suiker hiermee ook wat loskoken totdat je een sausje krijgt. Voeg hier de eieren aan toe en laat het nog met een deksel op 10 minuutjes pruttelen. Serveer met witte rijst en nog wat Chinese groentes, zoals pak choi.

♥ Cheesecake met mangochutney
– 100 gram boter, gesmolten
– 200 gram digestive biscuits, verkruimeld
– 600 gram monchou
– 2 eetlepels bloem
– 175 gram fijne suiker
– 3 eieren
– 125 ml crème fraîche
– 1 vanillepeul

bron

♥ Voor de chutney (optioneel, maar wel erg lekker!) 
– 2 verse mango’s of 1,5 doosje bevroren mango
– ongeveer 100 gram suiker, afhankelijk van de mango

Bekleed een bakvorm met een diameter van 23 centimeter met bakpapie en verwarm de oven op 120 graden. Voeg een klein snufje zout toe aan de gesmolten boter en meng dit vervolgens in een kom met de verkruimelde koekjes. Verdeel dit over de taartvorm met de achterkant van een lepel en druk het lichtjes aan. Laat dit in de koelkast opstijven tot gebruik.

Meng in een aparte kom de monchou, bloem, suiker, eieren en crème fraîche tot een glad mengsel. Snij een vanillepeul door midden en schraap met een mesje de zaadjes eruit. (Tip; gooi de vanillepeul niet weg! Stop het in een pot met suiker en maak zo eigen vanillesuiker.) Meng dit nog door het mengsel en verdeel dit over de taartbodem. Bak het geheel 1,5 uur in de oven. Controleer het 10 minuten voor tijd nog even door er met een satéprikker in te steken. Het voelt misschien nog zacht aan maar het stijft op in de koelkast. Het is gaar als de prikker er schoon uitkomt. Als het gaar is doe je de oven uit en laat je het op een klein kiertje openstaan. Door de cheesecake in de oven af te laten koelen, is de kans op scheuren kleiner. Wanneer het is afgekoeld, laat je het minstens 4 uur in de koelkast opstijven.

Ondertussen kan je de mangochutney maken. Schil en snij de verse mango in kleine blokjes. Als je verse mango’s gebruikt kan je ook al even proeven hoe zoet of zuur de mango’s zijn. Mocht je bevroren mango gebruiken kan dit meteen in een steelpan. Doe daar een klein laagje water bij, ook als je verse mango’s gebruikt en breng dit op een laag vuurtje aan de kook. Wanneer de mango’s zachter zijn, kan je de suiker toevoegen. Doe dit beetje bij beetje zodat je zelf kan bepalen hoe zoet je het wilt hebben. Laat het vervolgens wat doorkoken en prak de mango totdat je een jam-achtig structuur krijgt. Laat dit goed afkoelen en verdeel dit over de cheesecake zodat het nog een uurtje in de koelkast mee kan afkoelen. Smullen maar!

Wat is jouw favoriete recept op dit moment?

Phoicai

Geschreven door Phoicai

Reacties

3 reacties op “5 favoriete recepten van Phoi Cai”

  1. Op hoeveel graden moet de cheesecake gebakken worden

  2. @samantha ik denk 120°C dat stond bij het recept werkwijze in het begin. Als ik niet verkeerd ben.

  3. Hoi Samantha,

    Het moet inderdaad op 120 graden gebakken worden 🙂
    Veel bakplezier!

    Liefs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *