Lunchen bestaat voor veel Nederlanders uit een simpele broodmaaltijd. Ook ik lunch vaak met brood, zoals je kunt zien in onze rubriek ‘De lunches van de redactie‘. Toch houd ik er ook van om regelmatig iets anders te eten bij de lunch. Vooral in het weekend of als ik thuis werk heb ik daar de mogelijkheden voor. Natuurlijk is het een niet gezonder dan het ander, en maak ik deze blog vooral om te laten zien hoe je kun varieren met je lunch. Tijdens mijn herstel van mijn eetstoornis vond ik eten namelijk vrij saai. Ik deed het omdat het moest. Ik heb de jaren daarna leuke variatiemogelijkheden ontdekt die eten erg leuk maken en een aantal van die variaties wil ik met je delen. Wie weet kun je ze ook eens proberen of ben je wel aan een beetje inspiratie en variatie toe in je eigen eetpatroon.
♥ Linzensoep met kikkererwtensalade
De soep die je hier ziet is een van mijn favorieten. Ik maak hem regelmatig. De laatste tijd doe ik er ook een beetje rode peper doorheen, om het een heel klein beetje scherper te maken. Je kunt het recept voor deze soep hier lezen, maar ga ook gerust zelf je gang met dit recept. Je kunt zo bijvoorbeeld ook kiezen voor rode linzen of juist meer uit door de soep doen. De salade die ik bij deze soep eet, is een mix van de volgende ingrediëten.
Ingrediënten:
Handje gemengde sla
8-10 tomaatjes
4 eetlepels kikkererwten uit blik
Paar ringen prei
Beetje geraspte wortel
Paar dry roasted amandelen
Snufje peper
Snufje zout
Theelepel appelazijn
Theelepel olijfolie
♥ Couscoussalade
Regelmatig eet ik als lunch couscous, vaak van de dag ervoor. Ik maak dan die avond extra veel, zodat ik er de volgende dag mee kan lunchen. Een simpele couscous maakt weinig vaak vies en is erg snel klaar te maken. Ik gebruik de couscous van Marcs & Spencer, die vind ik erg goed gaar worden en plakt niet zo snel. Je kunt door je couscous een heleboel ingredienten gooien. In deze video eet ik het als avondeten en laat ik je weten hoe je het zelf gemakkelijk kunt kruiden. Je kunt zelf je couscous kruiden met kaneel, knoflook, olijfolie, peterselie, komijn, citroensap, peper en zout. Maar je kunt natuurlijk ook een zakje couscous kruiden kopen. In een simpele couscous gebruik ik onderstaande ingredienten. Op het pakje van de couscous staat hoeveel je nodig hebt aan couscous voor één persoon; meestal 100 gram.
Ingrediënten:
Kruiden: zoals ik hierboven beschreef naar eigen smaak
Gewelde rozijnen
Perzik
Feta blokjes
Maiskorrels
Gegrilde/gebakken plakken courgette/ gekookte broccolli
Amandelen of cashewnoten (gezout mag)
Tomaatjes
♥ Lunch to go
Als je ergens anders eet dan thuis, zoals op school of je werk, hoef je echt niet altijd brood mee te nemen. Eerder schreef ik een blog met 3 leuke variaties voor je lunchbox. Eentje daarvan heb ik nog regelmatig gemaakt. Salade, crackers en noten vind ik een goede combinatie. Wat er in dit lunchtrommeltje zit lees je hieronder. Je kunt natuurlijk ook een klein plastic bakje vullen met houmous/tahina/plakjes kaas of andere lekker beleg voor je crackers. Ik variëer hier veel mee.
Ingrediënten:
5/6 meergranen crackers
Gemengde salade
Gegrilde Courgette
Tomaatjes
Yoghurt/sla dressing
Pijnboompitjes
La Vache Qui Rit kaasjes
Gemengde notenmix
Pakje drinken/flesje water
♥ Pita met Kikkererwten salade
Ik ken inmiddels een heleboel lekkere recepten met kikkererwten, waar dit er eentje van is. Deze broodjes zijn gevuld met een salade met tomatenpuree en groenten met heerlijke kruiden. Een prima lunch met wat tzatzikisaus erbij. Ik heb het zelf bedacht en het is ontzettend makkelijk en snel te maken. Ik vertel je onder de foto wat je ervoor nodig hebt.
Ingrediënten:
Blik kikkererwten
Halve komkommer
Blikje tomatenpuree
Halve paprika
Halve prei of twee lenteuitjes
Tzatziki saus uit een flesje
Kruiden op eigen smaak:
Kerriepoeder
Teentje knoflook
Snufje zout
Snufje cayennepeper
Snufje gemberpoeder
♥ Zoete, gepofte aardappel met guacamole
Een aardappel poffen is heel erg simpel. Het duurt misschien wel eventjes, maar het kan gebeuren, terwijl je lekker thuis aan je huiswerk of iets anders aan het doen bent. Je moet de aardappel van bovenaf over de lengte open snijden, maar niet doorsnijden. Daarna prik je aan alle kanten diep gaatjes in de aardappel met een vorm. Dit kan even duwen zijn, omdat de aardappel nog niet gaar is. Vervolgens doe je hem 40-60 minuten in de oven op 220 graden. Wanneer er zoete stroop uit de gaatjes loopt, zal hij ongeveer goed zijn. Je kunt dit checken door er in te prikken met een vorm. Ga elke 15 minuten even kijken tussendoor.
Je kunt de aardappel vullen met verschillende groenten en bijvoorbeeld een knoflooksausjes. Ik ging deze keer voor mais en zelfgemaakte guacamole. Je kunt er allerlei groenten bij eten, zoals tomaatjes, komkommer, augurk en wat alfalfa. Ik vind het een hele lekkere combinatie als lunch en het is heel erg simpel.
Geef een reactie