5 keer anders lunchen

Lunchen bestaat voor veel Nederlanders uit een simpele broodmaaltijd. Ook ik lunch vaak met brood, zoals je kunt zien in onze rubriek ‘De lunches van de redactie‘. Toch houd ik er ook van om regelmatig iets anders te eten bij de lunch. Vooral in het weekend of als ik thuis werk heb ik daar de mogelijkheden voor. Natuurlijk is het een niet gezonder dan het ander, en maak ik deze blog vooral om te laten zien hoe je kun varieren met je lunch. Tijdens mijn herstel van mijn eetstoornis vond ik eten namelijk vrij saai. Ik deed het omdat het moest. Ik heb de jaren daarna leuke variatiemogelijkheden ontdekt die eten erg leuk maken en een aantal van die variaties wil ik met je delen. Wie weet kun je ze ook eens proberen of ben je wel aan een beetje inspiratie en variatie toe in je eigen eetpatroon. 

♥ Linzensoep met kikkererwtensalade
De soep die je hier ziet is een van mijn favorieten. Ik maak hem regelmatig. De laatste tijd doe ik er ook een beetje rode peper doorheen, om het een heel klein beetje scherper te maken. Je kunt het recept voor deze soep hier lezen, maar ga ook gerust zelf je gang met dit recept. Je kunt zo bijvoorbeeld ook kiezen voor rode linzen of juist meer uit door de soep doen. De salade die ik bij deze soep eet, is een mix van de volgende ingrediëten. 

Ingrediënten:
Handje gemengde sla
8-10 tomaatjes
4 eetlepels kikkererwten uit blik
Paar ringen prei
Beetje geraspte wortel
Paar dry roasted amandelen
Snufje peper
Snufje zout
Theelepel appelazijn
Theelepel olijfolie

♥ Couscoussalade
Regelmatig eet ik als lunch couscous, vaak van de dag ervoor. Ik maak dan die avond extra veel, zodat ik er de volgende dag mee kan lunchen. Een simpele couscous maakt weinig vaak vies en is erg snel klaar te maken. Ik gebruik de couscous van Marcs & Spencer, die vind ik erg goed gaar worden en plakt niet zo snel. Je kunt door je couscous een heleboel ingredienten gooien. In deze video eet ik het als avondeten en laat ik je weten hoe je het zelf gemakkelijk kunt kruiden. Je kunt zelf je couscous kruiden met kaneel, knoflook, olijfolie, peterselie, komijn, citroensap, peper en zout. Maar je kunt natuurlijk ook een zakje couscous kruiden kopen. In een simpele couscous gebruik ik onderstaande ingredienten. Op het pakje van de couscous staat hoeveel je nodig hebt aan couscous voor één persoon; meestal 100 gram. 

Ingrediënten:
Kruiden: zoals ik hierboven beschreef naar eigen smaak
Gewelde rozijnen
Perzik
Feta blokjes
Maiskorrels 
Gegrilde/gebakken plakken courgette/ gekookte broccolli
Amandelen of cashewnoten (gezout mag)
Tomaatjes

♥ Lunch to go
Als je ergens anders eet dan thuis, zoals op school of je werk, hoef je echt niet altijd brood mee te nemen. Eerder schreef ik een blog met 3 leuke variaties voor je lunchbox. Eentje daarvan heb ik nog regelmatig gemaakt. Salade, crackers en noten vind ik een goede combinatie. Wat er in dit lunchtrommeltje zit lees je hieronder. Je kunt natuurlijk ook een klein plastic bakje vullen met houmous/tahina/plakjes kaas of andere lekker beleg voor je crackers. Ik variëer hier veel mee. 

Ingrediënten:
5/6 meergranen crackers
Gemengde salade
Gegrilde Courgette
Tomaatjes
Yoghurt/sla dressing
Pijnboompitjes
La Vache Qui Rit kaasjes
Gemengde notenmix
Pakje drinken/flesje water

♥ Pita met Kikkererwten salade
Ik ken inmiddels een heleboel lekkere recepten met kikkererwten, waar dit er eentje van is. Deze broodjes zijn gevuld met een salade met tomatenpuree en groenten met heerlijke kruiden. Een prima lunch met wat tzatzikisaus erbij. Ik heb het zelf bedacht en het is ontzettend makkelijk en snel te maken. Ik vertel je onder de foto wat je ervoor nodig hebt. 

Ingrediënten:
Blik kikkererwten
Halve komkommer
Blikje tomatenpuree
Halve paprika
Halve prei of twee lenteuitjes
Tzatziki saus uit een flesje 

Kruiden op eigen smaak: 
Kerriepoeder
Teentje knoflook
Snufje zout
Snufje cayennepeper
Snufje gemberpoeder 

♥ Zoete, gepofte aardappel met guacamole
Een aardappel poffen is heel erg simpel. Het duurt misschien wel eventjes, maar het kan gebeuren, terwijl je lekker thuis aan je huiswerk of iets anders aan het doen bent. Je moet de aardappel van bovenaf over de lengte open snijden, maar niet doorsnijden. Daarna prik je aan alle kanten diep gaatjes in de aardappel met een vorm. Dit kan even duwen zijn, omdat de aardappel nog niet gaar is. Vervolgens doe je hem 40-60 minuten in de oven op 220 graden. Wanneer er zoete stroop uit de gaatjes loopt, zal hij ongeveer goed zijn. Je kunt dit checken door er in te prikken met een vorm. Ga elke 15 minuten even kijken tussendoor. 

Je kunt de aardappel vullen met verschillende groenten en bijvoorbeeld een knoflooksausjes. Ik ging deze keer voor mais en zelfgemaakte guacamole. Je kunt er allerlei groenten bij eten, zoals tomaatjes, komkommer, augurk en wat alfalfa. Ik vind het een hele lekkere combinatie als lunch en het is heel erg simpel. 

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

15 reacties op “5 keer anders lunchen”

  1. Lekker allemaal!

  2. Leuk/ lekker zeg! Jammer dat ik er bijna geen tijd voor heb om te maken en worden het vaak boterhammen met pindakaas :P. Maar ik ga het zeker een keer maken!

  3. Leuk! Wanneer ik de tijd heb maak ik ook verschillende salades. Breekt de sleur weer.

  4. Is dit omdat iedereen brood tegenwoordig ongezond vindt? En vinden jullie brood nu ook ongezond?

  5. De Lunch to go spreekt mij het meest aan.

  6. Heerlijk hoor, gezond, gevarieerd en ik denk ook lekker. Vooral de couscoussalade. Die heb ik eens bij mijn zusje gegeten, erg lekker!
    Ik vind het ook leuk om thuis iedereen te verwennen met eens wat anders, maar ik kom niet verder dan soep, tosti, broodjes gezond of pizzastokjes ;))) Leuk zo weer wat inspiratie op te kunnen doen!

  7. Lees de inleiding.

  8. Ziet er allemaal leuk en lekker uit! Vind het nu nog lastig om van mijn structuur af te wijken, maar wil het ooit allemaal eigenlijk wel een keer proberen :). Wil ook heel graag ooit af en toe Japanse bento’s gaan maken als lunch. Wel eng, omdat het anders is dan brood, maar dat ziet er altijd zoooo leuk uit ^_^. Misschien ook ooit een leuk idee voor een blog?

  9. Die laatste lijkt erg veel op Kumper, dat is een gepofte aardappel met yoghurtsaus en salade er boven op. Het is een Turks gerecht en ikzelf vind het echt heel lekker! Het is vegatarisch maar je kunt er ook tonijn, kip of iets anders op doen. Ik had het een keer gemaakt maar het mislukte helaas. Maar je kunt het bij King Kumper kopen, het is best wel duur 3,50 ongeveer en het is best wel groot.

  10. Wat verantwoord weer allemaal…… Kikkerwten, groenten en noten…. Alles bij elkaar heerlijk hoor maar is ook wat mijn eetstoornis graag wil.

  11. Lekker maar allemaal wel veel duurder dan gewone bammetjes helaas 🙁 Kan ik me als student niet veroorloven om elke dag te eten.

  12. anna, gezond eten is heel normaal. Of je nu een eetstoornis hebt of niet. Jammer dat het gelijk daaraan wordt gekoppeld.

  13. Veel mensen willen gezond eten om gezond te blijven en lang gezond te leven. Het gaat er om wat de beweegreden is achter gezond eten….

  14. waar zijn de gewone boterhammen met ham en kaas en dan geen geitenkaas

  15. Super leuk 🙂 zelf vind ik het ook heerlijk om te variëren ipv altijd maar brood te eten, ik at eigenlijk vooral veel brood uit eetstoornisredenen, het was ‘veilig’ maar het is gewoon zoveel leuker om te experimenteren met smaken. En er gaat echt nog wel eens een boterham of twee of drie of vier of .. in hoor. Beetje jammer dat sommige mensen dit direct eetstoornis vinden.
    Welke bakjes gebruik jij trouwens Nouska? Alle bakjes die ik uitprobeer lekken echt, dan hangen mijn tas en boeken vol met tomatensap bijvoorbeeld 🙁

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *