5 lekkere hartige taarten

Hartige taarten zijn heerlijk voor de lunch, als tussendoortje of als gerecht voor bij het diner, bijvoorbeeld bij een lekkere soep. Vroeger at ik al regelmatig hartige taart omdat mijn ouders dit weleens maakte. Later hoorde ik mensen steeds vaker het woord ‘Quiche’ gebruiken terwijl ik dat niet kende. Het is dus een beetje hetzelfde maar er zijn verschillen. Een hartige taart is niet altijd een quiche maar een quiche is wel altijd een hartige taart. Wat precies het verschil is maakt ook niet zoveel uit, het is in ieder geval erg lekker en ik deel in deze blog een aantal receptjes met jullie.

1. Quiche met room, kaas en spek
Dit schijnt een klassieker te zijn en het wordt door veel mensen ook gegeten. Het is een Frans recept die je ook goed zelf kunt maken.

♥ Wat heb je nodig?
– 250 gram bloem
– 125 gram koude boter
– 5 eieren
– 1 tl zout
– 1 tl koud water
– 200 gram gerookt ontbijtspek
– 150 ml melk
– 250 gram creme fraiche
– 120 gram geraspte kaas
– een halve tl olie
– een mespuntje nootmuskaat

♥ Hoe maak je het?
Snijd de boter in stukjes en kneed het met de bloem. Doe er één ei bij, het zout en ei en kneed dit zo kort mogelijk totdat het een soepel deeg is. Laat het vervolgens in vershoudfolie een uur in de koelkast rusten. Vet vervolgens een ronde ovenschaal of bakvorm in met boter en haal er wat bloem doorheen waardoor er een dun laagje ontstaat. De losse bloem kun je uit de bakvorm kloppen. Rol het deeg uit en bekleed de vorm met het deeg. Druk het aan en prik met een vork gaatjes in de bodem. Verwarm de ogen voor op 200 graden en bak de spek in een koekenpan. Meng in een kom de overige eieren, de melk, kaas en creme fraîche en breng dit op smaak met de nootmuskaat en een beetje peper. Verdeel de spekjes over het deeg en giet de rest van de vulling er overheen. Bak het ongeveer 40 minuten in de oven.

Bron

2. Hartige taart met broccoli, cherry tomaatjes en tonijn
Vroeger at ik vaak een hartige broccoli taart met ham, kaas, ei en natuurlijk broccoli maar dit lijkt mij ook een heerlijke versie voor tonijnliefhebbers.

♥ Wat heb je nodig?
– 5 plakjes deeg voor hartige taart
(pakje van koopmans)
– 400 gram broccoli
– 250 gram cherry tomaatjes
– 350 – 400 gram tonijn in water
– 100 gram geraspte kaas
– 200 gram Griekse yoghurt
– 4 eieren
– 2 el olie

♥ Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de plakjes deeg ontdooien. Snijd de broccoli in roosjes en kook ze in ongeveer 4 minuten beetgaar. Vet een taartvorm in en bekleed het met de plakjes deeg. Er mag een overlap in zitten, dan sluit het goed op elkaar aan. Snijd de cherry tomaatjes door de helft en verdeel ze samen met de broccoli en tonijn over de bodem. Klop de eieren met de yoghurt en voeg daarna de kaas toe met wat peper en zout. Schenk dit over de deegbodem en bak het in ongeveer 35 minuten gaar.

Bron

3. Hartige taart met feta en spinazie
Ondanks dat ik deze hartige taart niet zo snel zelf zou maken of eten (omdat ik niet van feta houd), deel ik het recept toch met jullie omdat veel mensen dit wel heel lekker vinden. Het schijnt ook een goed recept te zijn voor de liefhebbers.

♥ Wat heb je nodig?
– 6 plakjes bladerdeeg of deeg voor hartige taart
– 1 zakje bladspinazie
– 4 eieren
– 1 middelgrote ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 el crème fraîche
– 50 gram geraspte oude kaas
– 150 gram cherrytomaatjes
– 150 gram feta
– 2 el pijnboompitten
– zout en peper

♥ Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden en haal het hartige taart deeg of bladerdeeg uit de vriezer om te ontdooien. Rooster de pijnboompitten even met een beetje zout in de pan (zonder olie). Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes en bak dit in een beetje olie in de pan. Doe de spinazie erbij en laat het even op staan. Kluts de eieren met de crème fraîche en breng het op smaak met zout en peper. Doe dit vervolgens bij het mengsel met de spinazie en voeg de geroosterde pijnboompitten toe. Breek de feta in stukjes en voeg dit ook toe. Roer goed en laat het vuur aan staan totdat het gestold is. Vet een bakvorm in en bekleed dit met het deeg. Giet dan het mengsel over het deeg heen en leg de cherry tomaatjes er op. Strooi de geraspte kaas er overheen en vouw het deeg om. Bak het vervolgens ongeveer 45 minuten in de oven.

Bron

4. Hartige taart met prei en gehakt
Dit lijkt mij ook een heerlijke combinatie. Ik heb hem zelf nog nooit geprobeerd maar prei en gehakt vormen samen sowieso een goede combinatie dus het is het proberen waard. Het recept komt van ‘Uit Paulines keuken‘ en dit is vaak de garantie voor lekker eten.

♥ Wat heb je nodig?
– 125 gram boter
– 250 gram bloem
– 200 gram rundergehakt
– 3 eieren
– 5 st prei
– 150 ml room
– geraspte kaas
– zout en peper
– 1 el kerriepoeder

♥ Hoe maak je het?
Om te beginnen verwarm je de oven voor op 180 graden. Daarna ga je het deeg maken. Snijd de boter in blokjes en meng het met de bloem en één ei. Mix het goed door elkaar. Kneed het vervolgens tot een bol, pak het in in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast. Snijd ondertussen de prei in stukken van ongeveer 8 cm en snijd ze in vieren. Was de prei vervolgens goed. Zet vervolgens een pan op het vuur met een klontje boter en laat de prei hier een aantal minuten in stoven. Je kunt de prei op smaak brengen met wat zout en peper. Het het erna apart in een bakje. Bak het gehakt ook met wat zout en peper en voeg hier wat kerriepoeder aan toe. Klop in een kom de room met 2 eieren en breng dit ook op smaak met zout en peper.

Rol het deeg vervolgens uit tot een grote ronde lap. Je kunt hierbij wat bloem tegen het plakken gebruiken. Vet vervolgens een bakvorm in en verdeel het deeg erover. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Verdeel het gehakt over de bodem en verdeel het romige eimengsel over het gehakt. Leg vervolgens de prei in een waaiervorm er bovenop en bestrooi het met geraspte kaas. Bak de hartige taart ongeveer 30 minuten.

Bron

5. Hartige taart met chorizo en tomaat
Een Spaanse smaak toevoegen aan je hartige taart? Dat kan met deze heerlijke chorizo taart. Het is iets pittiger maar dat maakt de taart juist heel lekker en de zoete smaak van de tomaten staat er tegenover.

♥ Wat heb je nodig?
– 250 gram chorizo
– 5 plakjes deeg voor hartige taart
– een halve Spaanse peper
– 2 uien
– 6 eieren
– 5 tomaten
– 125 ml slagroom
– 2 el olijfolie
– 10 gram platte peterselie

♥ Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een bakvorm in met boter, Snijd de chorizo in plakjes, snijd de peper in kleine stukjes en snijd de ui. Bak de chorizo ongeveer 5 minuten en bak de ui en peper daarna even mee. Laat de plakjes deeg ontdooien en bekleed de bakvorm met het deeg. Klop de eieren samen met de slagroom en wat peper en zout. Doe de chorizo, ui en peper samen met de fijngesneden peterselie door het ei mengsel en doe het in de vorm. Snijd de tomaten in stukjes en leg ze er bovenop. Doe hier wat olijfolie overheen en bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar.

Bron

Wat zit er in jouw favoriete hartige taart?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

9 reacties op “5 lekkere hartige taarten”

  1. Oeehh lekker 😉

  2. Volgens mij zit er in quiche altijd veel ei, en in een hartige taart niet .
    Ik heb ooit in een ver verleden wel eens quiche gegeten (met eieren dus) maar wat daar inzat ??? Broccoli geloof ik

  3. Oh ik lees nog eens goed de recepten en ik zie dat er in hartige taart ook veel eieren kunnen zitten. Daar gaat mijn theorie, haha

  4. Hartige taart met courgette, tomaat en blauwe kaas!

  5. Leuk! Wij eten ook vaak de spinazie variant maar dan zonder feta, omdat we er ook niet van houden. En die met prei en gehakt is mn favoriet!!

  6. Onze hatrige taart gaat in laagjes.
    Eerst een ovenschaal invetten en dan bekleden met bladerdeeg (bodem en randen). Daarna een laag rősti-rondjes (afbakken in de oven volgems de gebruiksaanwijzing). Het ligt er natuurlijk aan hoe groot je ovenscgaal is dus kan je het beste de rondjes al passen. Zo weet je hoeveel je er nodig hebt.
    Daarna gaat er gebakken gehakt in (voor de vegetariėrs kan dit makkelijk vervangen worden voor vega gehakt). Hierop gaat voorgekookte broccolien reepjes bladerdeeg.
    Als laatste komt er een ei-sausje overheen = 2 eieren, 1 et oregano, 1/2 et provesaalse kruiden, 1 thl peper en 1/2 thl zout. Even mixeren en over de bladerdeeg gieten.
    De rösti-rondjes bak je af op 220 graden en de taart op 200-180 graden voor 40 minuten of totdat de bladerdeeg die bovenop ligt bruin en knapperig is.

  7. Ik ben echt dol op hartige taart met pesto, tomaat, zongedroogde tomaat en spinazie a la creme

  8. Zien er allemaal superlekker uit. Thanks voor de inspiratie!:)

  9. Ik heb vanavond de taart met broccoli en tonijn gemaakt! echt ontzettend lekker!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *