Als kind kon ik al ontzettend genieten van kwarkbollen en jaren later vind ik ze nog steeds erg lekker. Het is een lekker tussendoortje, weer eens iets anders, maar het kan ook voor bij het ontbijt of bij de lunch. Sinds kort maak ik ze ook weleens zelf en dan zijn ze vaak nog lekkerder. Zeker wanneer ze net uit de oven komen en nog een beetje warm zijn. Voor de mensen die het niet kennen: eigenlijk is het een soort kruising tussen een krentenbol en een scone. Ze zijn bijvoorbeeld ook extra lekker met wat jam en room.
Kwarkbollen zijn over het algemeen heel makkelijk te maken en vaak heb je veel ingrediënten ook wel in huis zoals eieren, bloem en rozijnen. Soms heb ik ineens zin in wat lekkers bij de thee of iets anders om mee te ontbijten en dan maak ik dit weleens. Ik deel in deze blog een aantal lekkere recepten van kwarkbollen.
1. Kwarkbollen met krenten van 24 Kitchen
Rudolph van Veen ken ik nog van Life & Cooking en hij is nu regelmatig te zien in 24 Kitchen. Ik heb zijn kwarkbollen laatst gemaakt en vond ze erg lekker. Zeker net nadat ze uit de oven waren.
Wat heb je nodig?
– 250 gram bloem
– 1 el bakpoeder
– 150 gram krenten
– 250 gram kwark
– 1 el zonnebloemolie
– 3 el vanillesuiker
– 2 eieren
– Snufje zout
Hoe maak je het?
Leg de krenten ongeveer 15-20 minuten in een bakje heet water zodat ze kunnen wellen. Hiermee voorkom je dat ze uitdrogen of aanbranden in de oven. Verwarm de oven op 180 graden en bedek een bakblik met bakpapier. Meng vervolgens de kwark, olie, eieren, het zout, de vanillesuiker en de bakpoeder in een kom en meng er daarna de bloem doorheen. Het wordt een plakkerig deeg en je kunt het het beste met één hand kneden zodat je andere hand schoon blijft en je daarmee andere dingen kunt pakken. Laat de krenten uitlekken en meng ze met het beslag. Kneed het goed door en verdeel dan het deeg stukken van ongeveer dezelfde maat. Ik heb er negen gemaakt. Bak ze ongeveer 15-20 minuten gaar.
2. Kwarkbollen met aardbeien
In kwarkbollen horen eigenlijk wel krenten of rozijnen, maar je kan ze natuurlijk ook weglaten. Het eerste recept was van een normale kwarkbol maar je kunt in plaats van gewone kwark natuurlijk ook kwark met een smaakje gebruiken. Deze kwarkbollen hebben een lichte aardbeien smaak door de aardbeienkwark en zijn ook heel lekker. Maak ze nog lekkerder door er verse aardbeien in te doen.
Wat heb je nodig?
– 250 gram aardbeienkwark
– 250 gram bloem
– 2 eieren
– 1 el bakpoeder
– 1 el olie
– Snufje zout
– Verse aardbeiden
Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Klop de eieren los en meng dit met alle ingrediënten behalve de bloem en de verse aardbeien. Voeg vervolgens de bloem toe en roer dit goed door elkaar. Snijd de aardbeien in kleine stukjes en schep ze door het beslag. Maak vervolgens kleine bolletjes en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar.
3. Kwarkbol met appel en rozijnen
Dit recept kwam ik tegen op internet en het lijkt me heerlijk. Ik heb het zelf nog niet gemaakt maar ik denk dat het smaakt naar een soort appeltaart maar dan met de basis van de kwarkbol. Dat lijkt me erg lekker en de appel maakt het ook zoet en een beetje zuur tegelijkertijd.
Wat heb je nodig?
– 100 gram zelfrijzend bakmeel
– 100 gram bloem
– 220 gram kwark
– 1 appel
– handje rozijnen
– 2 eieren
– 1 tl vanille extract
– 2 el zonnebloemolie
– 2 el honing
– 2 gram bakpoeder
– 5 gram baking soda
– halve eetlepel kaneel
Hoe maak je het?
In dit recept wordt een grote kwarkbol gemaakt waar je stukjes van kunt snijden, maar je kunt natuurlijk ook kleine kwarkbolletjes maken. Let dan wel even op de baktijd en kijk af en toe even in de oven hoe het gaat. Verwarm de oven op 180 graden en vet een springvorm van ongeveer 20 cm in. Klop de eieren en meng dit met de kwark, de eieren en het vanille extract. Zeef de bloem en het zelfrijzend bakmeel in een andere kom en meng dit met de baking soda en het bakpoeder. Voeg dit toe aan het eimengsel en meng het goed door elkaar. Voeg tot slot de honing toe, samen met de rozijnen, de appel en het kaneel en schep het even door elkaar. Doe dit in de bakvorm en bak het ongeveer 25 minuten in de oven.
4. Volkoren kwarkbollen met gedroogd fruit en noten
Een andere lekkere variatie op de kwarkbol is een kwarkbol met gedroogd fruit en noten. Je kunt hier ook rozijnen doorheen doen, maar het is ook lekker om het een keertje helemaal anders te doen. Koop bijvoorbeeld gedroogde cranberry’s, vijgen, abrikozen en ongezouten noten op de markt of in de supermarkt en verwerk dit in jouw kwarkbollen. Heerlijk.
Wat heb je nodig?
– 250 gram volkorenmeel
– 250 gram kwark (naturel)
– 1 ei
– 1 theelepel baking soda
– 2 tl kaneel
– 2 el kokosrasp
– ongezouten noten
– gedroogd fruit
Hoe maak je het?
Je kun er een grote kwark cake van maken of kleine kwarkbolletjes. Je kunt het dan op bakpapier maken of bijvoorbeeld een bakblik gebruiken waarin cupcake vormpjes zitten. Vet deze in met een beetje boter en verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden. Meng het volkorenmeel met de bakingsoda, de kaneel en kokosrasp. Voeg dan het ei en de kwark toe en mix dit door elkaar. Voeg dan het gedroogd fruit toe en de noten en meng het nog even door elkaar. Verdeel het dan in gelijke stukken en bak het ongeveer 20 minuten in de oven. Prik er even in met een sateprikker om te kijken of ze gaar zijn. Laat ze anders nog wat langer in de oven staan.
5. Kaneelkwarkbollen met dadels
Ik ben gek op dadels en die kun je ook overal in verwerken. Ik verwerk het regelmatig in taarten, koekjes en je kunt het dus ook goed combineren met kwarkbollen. De kwark zorgt voor een frisse smaak en de dadels zorgen voor de zoete smaak.
Wat heb je nodig?
– 250 gram tarwebloem
– 1 el bakpoeder
– 250 gram kwark
– Dadels (hoeveelheid naar keuze)
– 1 el zonnebloemolie
– 1 el vanille suiker
– 1 el kaneel
– 2 eieren
– Snufje zout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 180 graden en bedek een bakblik met bakpapier. Meng vervolgens de kwark, olie, eieren, het zout, de vanillesuiker en de bakpoeder in een kom en meng er daarna de bloem en de kaneel er door heen. Haal de pitten uit de dadels en snijd de dadels in stukjes. Meng deze door het beslag en kneed het goed door. Verdeel dan het deeg stukken van ongeveer dezelfde maat en bak ze in ongeveer 15-20 minuten gaar.
Eet jij weleens kwarkbollen en welke lijkt jou het lekkerste?
Geef een reactie