Van jongs af aan ben ik gek op dadels en vooral de Medjoul dadels zijn mijn favoriet. Die zijn wat groter, dikker, sappiger, zachter en voller van smaak. Een dadel is een vrucht van de dadelpalm en groeien aan trossen. Ze kenmerken zich door de harde pit in het midden maar gelukkig kun je ze ook pitloos kopen. Ze worden zowel vers als gedroogd gegeten. Inmiddels worden dadels niet alleen meer gewoon gegeten als tussendoortje, maar worden ze ook veel verwerkt in allerlei gerechten. Ze zijn bijvoorbeeld vaak een ingrediënt voor taarten, cakes en andere zoete snacks maar zijn ook heerlijk in combinatie met hartige recepten. Hieronder deel ik een aantal lekkere ideetjes.
♥ Dadels met spek
Vaak vind ik de combinatie tussen zoet en hartig wel heel lekker, hoewel ik hier vroeger echt niks van moest hebben. Gekke combinaties zijn soms een beetje spannend, maar wel vaak het proberen waard. Bij een tapasrestaurantje at ik voor het eerst dadels met spek. Ik vond het verrassend lekker door de combinatie van heel zoet en zacht met het hartige, zoute en knapperige van bacon. Om dit te maken is het het makkelijkste om de pit uit de dadel te halen zodat je het daarna makkelijk kunt opeten. Ik zou hiervoor wel wat grotere dadels gebruiken, bijvoorbeeld medjoul dadels die je kunt kopen bij Turkse supermarkten, op de markt en soms ook bij de supermarkt. Wikkel hier een plakje bacon omheen en gril het in een grillpan.
♥ Gezonde chocolade- dadelcake
Dadels zij ook een perfect ingrediënt om in cakes en taarten te verwerken. Ik maak regelmatig bananenbrood / cake met dadels en die eet ik graag als ontbijt. Het recept kun je vinden in deze blog. Ook kun je een heerlijke en gezonde chocoladecake maken met dadels. Hieronder vindt je het recept.
Wat heb je nodig?
– 250 gram dadels (zonder pit)
– 120 gram amandelen of walnoten
– 2-3 el cacaopoeder
– 4 eieren
– 1 tl baking soda
– 2 tl kaneel
– 1 tl vanille extract
– 1 el honing
– wat druppels citroensap
– roomboter
– cakevorm en keukenmachine.
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in met roomboter. Haal de pitten uit de dadels en doe ze vervolgens samen met de amandelen, honing, kaneel en cacao in de keukenmachine. Mix het goed door elkaar. Pak een schone kom en klop hierin de eieren tot een luchtig geheel. Voeg de eieren, het citroensap en de baking soda toe aan het beslag en meng het in de keukenmachine of in een kom met de mixer totdat het goed gemengd is. Giet het in het cakeblik en bak het ongeveer 35 minuten in de oven. Prik er even met een sateprikker in. Als hij er heel nat uitkomt, kun je hem nog een paar minuutjes laten staan.
♥ Rucola salade met dadels, bacon en venkel
Dadels zijn ook door een salade heel erg lekker. Zeker wanneer je het combineert met een wat zuurdere dressing. Een van mijn favoriete salades is de salade met venkelzaad, dadels en bacon. Heel fris en lekker bij verschillende gerechten. Hieronder zie je wat je nodig hebt. Je kunt de hoeveelheden zelf bepalen.
Wat heb je nodig?
– rucola
– dadels
– bacon
– venkelzaad
– balsamico azijn
Hoe maak je het?
Om deze heerlijke salade te maken is het handig om eerst de rucola te wassen en in een schaal te doen. Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Bak de bacon totdat het een beetje knapperig is en laat het even uitlekken op keukenpapier. Doe vervolgens alle ingrediënten in de schaal en strooi er wat venkelzaad overheen. Doe er wat balsamico azijn overheen en meng het goed door elkaar.
♥ Dadelrepen met havermout en noten
Ik ben gek op de notenrepen van Eat Natural. Er is zelfs een tijd geweest dat ik ze elke dag at. Ook dadelrepen vind ik erg lekker maar dan vooral de zelfgemaakte varianten. Gelukkig is het heel makkelijk om dit lekkere tussendoortje zelf te maken.
Wat heb je nodig?
– 200 gram dadels
– 150 gram havervlokken
– 150 gram gemengde noten (amandelen, walnoten, hazelnoten, etc.)
– 4 el honing
– 4 el notenboter (of pindakaas)
– optioneel: kokosrasp
– snufje zout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een dichte bakplaat met bakpapier. Hak de noten grof en leg ze samen met de havermout op de bakplaat en zet het ongeveer 10 minuten in de oven. Haal het dan uit de oven en laat het afkoelen. Haal de pitten uit de dadels en doe de dadels vervolgens in de keukenmachine zodat je een dadelmengsel krijgt. Verwarm de notenboter en honing in een steelpannetje en roer het goed door elkaar. Doe de noten en havermout bij de dadelpuree en voeg een snufje zout toe. Doe hier eventueel ook wat kokos bij. Meng alles goed door elkaar. Schep het mengsel vanuit de keukenmachine in een kom en voeg dan de gesmolten notenboter met honing toe. Roer alles door elkaar. Bekeed een kleine vierkante bakvorm met bakpapier en schep het mengsel er in. Verdeel het mengsel over de vorm en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet het ongeveer 30-60 minuten in de koelkast zodat het hard wordt. Haal daarna voorzichtig het mengsel uit de vorm en snijd het in repen. Je kunt het in de koelkast bewaren.
♥ Smoothie met spinazie, banaan en dadels
Dadels zijn ook een heerlijke zoetmaker in smoothies en verstevigen ook de structuur. Ik vind het heel lekker en het is zeker de moeite waard om het eens te proberen. Ik heb een lekkere tip, alleen doe ik de hoeveelheden altijd een beetje op gevoel. Je maakt het met een banaan, wat water of kokosmelk, een handje spinazie en dadels. Meng het allemaal door elkaar en je hebt een heerlijke smoothie. Het is extra lekker als je er wat kaneel doorheen doet of kokos rasp.
Hoe eet jij dadels het liefste?
Geef een reactie