Als je kampt met een eetstoornis, dan zou het zomaar kunnen dat je ook geregeld last hebt van je darmen. Onregelmatig eten of vaak te veel of te weinig eten kan ervoor zorgen dat je darmen van slag raken. Je darmen werken nu eenmaal het best bij een normaal voedingspatroon en als je gezond eet. Daarnaast kun je ook klachten krijgen als je veel eet van bepaalde producten of misschien last hebt van een bepaalde aandoening die krampen kan veroorzaken.
Negen van de tien keer zijn buikpijnklachten dan ook niet zo gemakkelijk te verklaren als je hiervoor bij de huisarts komt. Er kan immers van alles aan de hand zijn. Toch zijn er wel een aantal zaken die mogelijk de oorzaak kunnen zijn van al die darmklachten. In deze blog beschrijf ik er een aantal en vertel ik je bovendien wat je er zelf aan zou kunnen doen.
1. Te veel vezels eten
Vezels zijn goed voor je en stimuleren de stoelgang. Vezels zitten onder andere in granen, tarwe, fruit en bepaalde groenten zoals broccoli en kool. Toch is het goed om niet in eens helemaal los te gaan wat vezels betreft. Dit kan onder andere zorgen voor winderigheid en buikpijn. In een normaal voedingspatroon zitten in principe voldoende vezels en het is dus niet nodig om ineens een hele broccoli te eten. Door gevarieerd te eten krijg je voldoende binnen zonder dat je er last van krijgt.
2. Gevoelig voor bepaalde voedingsgroepen
Sommige mensen krijgen last van hun darmen na het eten of drinken van producten uit een bepaalde voedingsgroep. Dit zie je vaak bij melkproducten, wat overigens niet betekent dat je direct lactose-intolerant bent. De een is hier gewoon wat gevoeliger voor dan de ander waardoor het lichaam wat meer moeite moet doen om zuivel af te breken. Als je daadwerkelijk lactose-intolerant bent, dan kun je inderdaad buikkramp krijgen nadat je producten hebt gegeten of gedronken waar zuivel in zit. De een heeft hier echter meer last van dan de ander. Ook gevoeligheid bij andere productgroepen komt voor, bijvoorbeeld suiker of specifieke koolhydraten. Als je dit bij jezelf merkt en hier erg veel last van hebt, dan is het raadzaam om hiervoor naar de huisarts te gaan.
3. Te veel lucht
Door te veel lucht in te slikken kun je last krijgen van een opgeblazen buik wat weer voor winderigheid en een onprettig gevoel in je darmen kan zorgen. Te veel lucht inslikken kan komen door verschillende dingen. Vaak gebeurt dit door veel op kauwgom te kauwen, roken, snel eten en drinken en hierbij met open mond kauwen kunnen oorzaken zijn. Ook zijn er mensen die tijdens het slapen via hun mond ademen en daardoor veel lucht binnenkrijgen. Om te voorkomen dat je wat minder lucht binnenkrijgt, kan het helpen om bijvoorbeeld met een rietje te drinken en bewust wat rustiger te eten en te drinken.
4. Problemen met bacteriën
Darmbacteriën helpen de darmen hun werk goed te doen. Het kan zijn dat door je eetstoornis of andere omstandigheden dit allemaal even niet zo goed werkt zoals het zou moeten. Het beste is natuurlijk om dan te werken aan een gezond eetpatroon zodat de darmen van nature weer wat beter gaan werken, maar als dat nog niet helemaal haalbaar is, kun je je darmen ook een handje helpen door die bacteriën wat te stimuleren met behulp van probiotica. Dit kun je bijvoorbeeld terugvinden in Griekse yoghurt.
5. Darmaandoening
Niet alle darmklachten zijn makkelijk te verhelpen met kleine aanpassingen in het voedingspatroon of de leefstijl. Als darmklachten aanhouden en dit mogelijk ook gepaard gaat met veel buikpijn, maagzuur en schommelingen in het gewicht, dan is er wellicht meer aan de hand. Onthoud dat iedereen weleens een periode last kan hebben van problemen met de darmen. Als dit echter niet over gaat, dan is het goed om hiermee naar de huisarts te gaan voor een uitgebreid onderzoek. Houd voor die tijd eens een dagboek met de beschrijving van je pijn en wat je op een dag eet en doet qua activiteiten. Op die manier kan gekeken worden naar bepaalde patronen.
Geef een reactie