5 recepten voor nacho’s

Nacho’s worden veel gegeten als snack bij bijvoorbeeld een borrel, maar zijn ook steeds meer te vinden bij de gewone maaltijd, als bijgerecht of zelfs als hoofdmaaltijd. Oorspronkelijk komen nacho’s uit de Mexicaanse keuken en bestaan ze uit tortillachips met kaas, soms vlees en vaak wat peper of een bepaalde saus. Inmiddels worden nacho’s steeds populairder en komen er ook steeds meer variaties op de traditonele nacho’s. Zo kun je nacho’s ook eten bonen, olijven of uien: alles is mogelijk, afhankelijk van je smaak. 

In deze blog deel ik dan ook vijf lekkere recepten voor nacho’s. Deze zijn allemaal weer net even anders en daarom leuk om uit te proberen als je eens iets anders wil dan het standaard recept. Natuurlijk kun je sommige ingrediënten weglaten of aanpassen als je iets niet lust. 

1. Zoete aardappelnacho’s
Nacho’s hoeven niet per se gemaakt te worden met tortillachips. Je kunt de ”chips” ook maken van zoete aardappel. Dit geeft het geheel net even een andere smaak en is een leuke variant op het oorspronkelijke gerecht.

Wat heb je nodig?
♦ een grote zoete aardappel;
♦ (vegetarisch) gehakt en eventueel vleeskruiden;
♦ 1 ui;
♦ 1 tomaat;
♦ 3 teentjes knoflook;
♦ olijfolie;
♦ peper en zout;
guacamole.

Hoe maak je het? 
Om de chips te maken, verwarm je de oven voor op 180 graden. Snijd hele dunne plakjes van de zoete aardappel en leg deze op een bakplaat. Vet ze een klein beetje in met olijfolie en breng ze vervolgens op smaak met wat peper en zout. Bak de chips daarna in twintig minuten gaar en draai alle chips na tien minuten even. Maak vervolgens het gehakt klaar als je normaal gehakt gebruikt en snijd de tomaat knoflooken ui in stukjes en bak dit kort. Het geheel kun je daarna bij elkaar nog een paar minuten laten staan. Mocht je zelf guacamole maken dan kun je dat nu ook doen. Als de zoete aardappelnacho’s klaar zijn, kun je die op je bord scheppen en daarop het mengsel van gehakt en tomaat doen, met een beetje guacamole.

Bron

2. Nachosalade
Deze variant is wat meer geschikt voor de zomer, als het een warme dag is en je zin hebt in een wat lichtere maaltijd. Je kunt dit gericht met vlees eten, bijvoorbeeld kip, of met iets van een vleesvervanger, net waar je behoefte aan hebt.

Wat heb je nodig?
♦ tortillachips  
♦ een paar bladeren ijsbergsla
♦ 1 tomaat
♦ 1 avocado
♦ olijfolie
♦ zure room
♦ kip met bijbehorende kruiden of vleesvervanger 

Bron

Hoe maak je het?  
Als je dit gerecht maakt met kip, dan kun je dit klaarmaken door de kip in kleine stukjes te snijden, te kruiden en in de pan gaar te bakken. Als je een vleesvervanger gebruikt, dan kun je deze kort van tevoren opwarmen. Vervolgens was je de sla en snijd je de tomaat en avocado in blokjes. De sla verdeel je over de bodem van een schaal, waar je vervolgens een laagje chips overheen legt. Hier kun je dan de tomaat, avocado en kipstukjes/vleesvervanger overheen verdelen. Tot slot kun je naar smaak wat zure room toevoegen en dan is je nachosalade klaar.

3. Nacho’s zonder kaas
Sommige mensen houden niet van kaas, zoals Laura ;). Toch zit er eigenlijk altijd gesmolten kaas op nacho’s. Dit recept bevat geen kaas, maar is daarom niet minder lekker. Bovendien is het net zo eenvoudig te maken.

Wat heb je nodig?
♦ tortillachips;
♦ (vegetarisch) gehakt;
♦ 1 paprika;
♦ 2 blikjes maïs;
♦ 1 ui
♦ 2 tomaten;
♦ 1 teentje knoflook;
guacamole.

Hoe maak je het?
Snijd de ui en knoflook in stukjes en bak deze kort in de pan. Voeg vervolgens het gehakt, de paprika, maïs en tomaten toe en laat het geheel een tijdje staan. Je kunt hier eventueel wat zout en peper aan toevoegen, afhankelijk van je smaak. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Doe de nachochips en het mengsel uit de pan in een ovenschaal, laag voor laag. Zet het vervolgens voor ongeveer acht minuten in de oven.  

Bron

4. Nacho’s met bonen
Als je nacho’s wil eten die goed vullen, voor bijvoorbeeld tijdens het avondeten, dan kun je er bonen aan toevoegen. Die geven het gerecht wat meer inhoud en geeft je het idee dat je ook echt iets op hebt, behalve een snack of bijgerecht.

Wat heb je nodig?
♦ tortillachips;
♦ 3 tomaten;
♦ 1 ui;
♦ geraspte kaas;
♦ zure room;
♦ 1 blikje kidneybonen;
♦ 1 blikje chilibonen;
♦ 1 rode peper.

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de ui, tomaten en peper in kleine stukjes. Bak dit in de pan en voeg daarna de uitgelekte bonen toe. Leg in een ovenschaal een laag tortillachips en vervolgens een laag van dit mengsel. Doe dit telkens tot het mengsel en de chips op zijn. Zet de schaal vervolgens voor ongeveer 8 minuten in de oven. 

Bron

5. Zoete nacho’s
Nacho’s hoeven blijkbaar niet alleen maar hartig te zijn. Je kunt de kaas, peper en eigenlijk nacho’s zelf ook gewoon weglaten en een hele andere variant maken voor bijvoorbeeld een lekker toetje. Via BuzzFeed kwam ik een recept tegen voor nacho’s gemaakt van appelpartjes, met pindakaas en chocolade.

Wat heb je nodig?
♦ 1 appel
♦ een paar eetlepels pindakaas
♦ een handje met chocolade ”chunks”

Hoe maak je het?
Je snijdt de appel in 32 smalle partjes en die verdeel je netjes over een bord, in een cirkel. Vervolgens smelt je de pindakaas zodat je deze in slierten over de appels kunt verdelen, net als driekwart van de chocolade chunks. De overige chocolade chunks verdeel je ter decoratie over het geheel. Als je dit dessert met meerdere personen eet, kun je allemaal heel handig de appelpartjes van het bord pakken.  

Bron

Eet jij weleens nacho’s?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

5 reacties op “5 recepten voor nacho’s”

  1. Leuke blog & het lijken me lekkere recepten! Laatste tijd houd ik echt van nachos, meestal met guacamole of chili, maar een van deze recepten ga ik zeker nog eens proberen voor wat variatie! 🙂

  2. Haha ik moet eerlijk zeggen, dat laatste recept, dat zijn toch geen nacho’s! Zeg dan gewoon appels met pindakaas en chocolade! Anders kun je net zo goed lasagne maken van mandarijnen en vanillevla, of tomatensoep op basis van kokosmelk, hihi!

  3. Leuke blog! Ik eet meestal nacho´s de avond voor mijn tentamen: lekker, makkelijk en comfort food. Leuk om eens wat meer soorten te zien. 🙂

  4. Lekkerrr, vanavond nog gehad als avondmaaltijd! Lekker veel groenten en kip erdoor, kaas erover, frisse salade erbij :)! We hebben ze bij ons in t restaurany waar ik werk ook met kaneel erover, stukjes appel erbij met een caramelsaus en zeezout. Als dessert natuurlijk, super lekker!

  5. @ Honeychild
    Ik dacht precies hetzelfde haha;)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *