Gezellig met vrienden of familie uit eten, even ergens een kopje koffie drinken met een stukje taart, spontaan een ijsje halen op een warme zomeravond. De meeste mensen kunnen onwijs genieten van dit soort momenten, maar wanneer je een eetstoornis hebt, is dit een heel ander verhaal. Tijdens mijn eetstoornis vond ik het onwijs eng om in gezelschap te eten en ik heb hier bewust stappen in moeten zetten om het weer te leren en er uiteindelijk ook weer van te kunnen genieten. Nu ik dat weer kan, vind ik het juist super leuk om in gezelschap te eten. In deze blog geef ik 5 tips die mij hebben geholpen weer te durven eten in sociale situaties. Ik hoop dat jullie er iets aan zullen hebben.
1. Begin klein
Wanneer je wilt oefenen met eten in sociale situaties is het een goed idee om klein te beginnen. Zelf wilde ik, als iets iets deed, het meteen goed doen en overschatte mijzelf hier in. Ik koos er dan voor meteen uit eten te gaan terwijl ik hier helemaal niet klaar voor was. De stap was te groot en ik raakte erg in paniek. Dit zorgde alleen maar voor een extra negatieve ervaring, waardoor ik extra veel ging compenseren en het de volgende keer alleen maar moeilijker was. Dit zo handig dus. Daar wil ik jullie voor behoeden. Begin bijvoorbeeld met een kopje koffie of een kleine snack. Zelf ben ik uiteindelijk begonnen met het drinken van een cappuccino. Dat vond ik al spannend genoeg. Wanneer ik me daar comfortabeler in begon te voelen kon ik steeds een stapje verder. Een smoothie, een broodje, een stukje cake, een taartje en nu kan ik onwijs genieten van lekker uitgebreid uit eten gaan. Het hoeft echt niet allemaal in één keer. Het mag best met kleine stapjes, maar die stapjes moet je wel maken.
2. Plan van tevoren
Wanneer je uit eten gaat, op een verjaardag bent of gaat barbecueën, kan het handig zijn van tevoren te bepalen wat je gaat eten. Bij een restaurant kan je vaak online van tevoren de kaart bekijken. Het kan helpen alvast te kiezen wat je gaat eten, dan hoef je je er daarna niet meer druk om te maken en kan je wat makkelijker genieten van het gezelschap. Zelf had ik dit heel erg nodig wanneer ik bijvoorbeeld naar een verjaardag of barbecue ging. Zeker tijdens de periode waarin ik boulimia had, waren dit soort bijeenkomsten een grote valkuil. Wat een gezellige verjaardag zou moet worden, eindigde voor mij in een stiekeme eetbui. Ik dacht: “Ik doe wel gewoon wat, dan komt het vanzelf wel goed.” Helaas werkt het bij een eetstoornis anders. Gewoon maar wat doen geeft je eetstoornis onwijs veel bewegingsvrijheid, waardoor de kans groot is dat het misgaat. Wanneer ik van tevoren plande wat ik ging eten, vond ik het veel makkelijker om me aan een bepaalde portie te houden waar ik me wel goed bij voelde.
3. Spreek het uit
Gevoelens kunnen hoog oplopen wanneer je ze voor jezelf houdt. Het hielp mij heel erg om ze dan even uit te spreken. Wat je precies uitspreekt kan van alles zijn. Misschien vind je het fijn van tevoren aan te geven dat het lastig voor je kan worden, wil je achteraf hardop een afspraak maken niet te compenseren of geef je aan dat je even frisse lucht nodig hebt. Vooral het hardop afspraken maken voelde bij mij als een fijne stok achter de deur. Ik sprak dan van tevoren mijn plan uit over wat ik wilde eten, zoals ik in het kopje hierboven heb besproken. Op deze manier konden andere mensen voor mij een oogje in het zeil houden en mij steunen. Ergens werd ik daar ook wel een beetje kriebelig van, maar ik wist dat ik het even nodig had.
Wanneer je gaat eten met mensen die je niet zo heel goed zijn, kan het wel lastig zijn dingen hardop uit te spreken. Mijn ervaring is wel dat de meeste mensen best begripvol zijn. Door gewoon open en eerlijk te zijn heb ik ook een stuk meer vertrouwen gekregen in de wereld om mij heen, maar ik begrijp het als je dat nog eng of lastig vindt.
4. Vermijd onrustige plekken
Eten in gezelschap is voor jou misschien al een uitdaging genoeg. De stem van je eetstoornis kan flink tekeer gaan wat best spannend kan zijn en angsten kan oproepen. Een drukke, luidruchtige omgeving waarin je je niet veilig en op je gemak voelt, is dan niet echt helpend. Zelf heb ik dat in ieder geval wel zo ervaren. Het was dankzij mijn gedachtes over eten al zo druk in mijn hoofd dat ik een drukke omgeving er niet ook nog bij kon hebben. Ik raakte dan onwijs overprikkeld waardoor ik helemaal vastliep. Het kan een goed idee zijn niet meteen uit eten te gaan, maar bij iemand thuis te gaan eten. Je kan ook van tevoren bij een paar restaurantjes of eettentjes langs gaan en er eentje kiezen waar je een goed gevoel bij hebt om later te gaan eten of drinken.
5. Niet vergelijken
Wanneer je een eetstoornis hebt, heb je vaak de neiging jezelf met anderen te vergelijken. Wat eet de rest? Hoeveel eten ze? Hoe eten ze? Zelf probeerde ik dan altijd minder of gezonder te eten dan iemand anders. Als ik meer at dan iemand anders voelde ik me meteen onwijs vies en mislukt. Dit is helemaal niet nodig, weet ik nu. We eten allemaal anders en verschillend. De ene keer wat meer, de andere keer wat minder, het is maar net waar je zin in of behoefte aan hebt. Het maakt niet uit wat anderen mensen eten, als jij maar eet zoals goed voor jou is.
Houd je ogen op je eigen bord, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kon er voor mijn gevoel echt niks aan doen dat ik steeds een snelle blik wierp op het bord van een ander. Ik deed het al voordat ik er over na kon denken om het niet te doen en waarschijnlijk doe jij hetzelfde. Misschien kan je het niet voorkomen te kijken, probeer er in ieder geval niet de focus op te leggen en afleiding te zoeken. Wanneer ik per ongeluk toch had gekeken besloot ik bewust mijn aandacht te verleggen naar bijvoorbeeld het gesprek aan tafel. Of ik zocht afleiding door op een verjaardag bijvoorbeeld te roepen een spelletje te willen spelen. Zo richtte ik mijn aandacht weer op het positieve en zou ik niet gaan malen over het eten.
Heb jij nog tips voor eten in gezelschap?
Geef een reactie