Rond de jaarwisseling maken veel mensen zelf oliebollen, appelflappen en appelbeignets. Ook kun je ze bijna overal wel krijgen bij allerlei kraampjes en vaak ook nog eens in verschillende varianten. De oliebol is er niet in heel veel varianten. Ik ken ‘m eigenlijk alleen als de gewone bol met krenten/rozijnen en sommige mensen eten de oliebol liever zonder deze extra toevoeging, maar verder is een oliebol eigenlijk altijd hetzelfde. Het kan daarom best leuk zijn om zowel jezelf als eventueel bezoek eens te verrassen met wat leuke variatie op de standaard oliebol. In deze blog deel ik vijf recepten.
Voor alle recepten heb je sowieso de ingrediënten nodig die je ook nodig hebt voor het maken van gewone oliebollen. Hiervoor heb je het volgende nodig:
♦ 50 gram suiker
♦ 80 gram gist
♦ 20 gram zout
♦ 1 liter handwarm water
♦ 1 kilo tarwebloem
♦ 150 gram krenten of 200 gram rozijnen (optioneel)
♦ Frituurpan
♦ IJslepel
Hoe maak je de gewone oliebollen?
Doe de krenten/ rozijnen vooraf in lauwwarm water zodat ze kunnen wellen (optioneel). Los de gist op in een paar eetlepels handwarm water. Doe nu de bloem, de suiker en het zout bij elkaar en voeg ook de gist toe. Blijf het geheel mixen en voeg langzaam het water toe. Voeg ten slotte de gewelde rozijnen/ krenten toe (optioneel).
Bedek de kom met het beslag met een vochtige theedoek en laat het geheel ongeveer een uur rijzen op een warme plek (op de vensterbank boven de kachel bijvoorbeeld). Verwarm de frituurpan en bak de oliebollen door bolletjes te scheppen met een ijslepel of twee gewone lepels in de frituurpan mooi goudbruin in ongeveer 5 minuten. Check bij de eerste bol even of de binnenkant wel gaar wordt en/of het frituurvet niet te heet is zodat enkel de buitenkant bruin is, maar de binnenkant niet gaar. Laat de oliebollen daarna uitlekken op keukenpapier.
♥ Appel oliebollen
Je hebt het volgende nodig:
♦ Ingrediënten voor de gewone oliebollen
♦ 3 appels
♦ kaneel
♦ citroensap
Hoe maak je de appel oliebollen?
Doe de krenten/ rozijnen vooraf in lauwwarm water zodat ze kunnen wellen (optioneel). Snijd vervolgens de appels in stukjes, zo groot als je zelf wil. Besprenkel ze vervolgens met wat citroensap. Hiermee voorkom je dat de stukjes appel bruin worden, dat zou zonde zijn. Tot slot kun je ook wat kaneel toevoegen, afhankelijk van of je hiervan houdt. Los de gist op in een paar eetlepels handwarm water. Doe nu de bloem, de suiker en het zout bij elkaar en voeg ook de gist toe. Blijf het geheel mixen en voeg langzaam het water toe. Voeg ten slotte de gewelde rozijnen/ krenten en stukjes appel toe.
Bedek de kom met het beslag met een vochtige theedoek en laat het geheel ongeveer een uur rijzen op een warme plek (op de vensterbank boven de kachel bijvoorbeeld). Verwarm de frituurpan en bak de oliebollen door bolletjes te scheppen met een ijslepel of twee gewone lepels in de frituurpan mooi goudbruin in ongeveer 5 minuten. Check bij de eerste bol even of de binnenkant wel gaar wordt en/of het frituurvet niet te heet is zodat enkel de buitenkant bruin is, maar de binnenkant niet gaar. Laat de oliebollen daarna uitlekken op keukenpapier.
♥ Noten oliebollen
Je hebt het volgende nodig:
♦ Ingrediënten voor de gewone oliebollen
♦ 50 gram gehakte walnoten
♦ 50 gram amandelen
♦ 50 gram hazelnoten
Hoe maak je de noten oliebollen?
Doe de krenten/ rozijnen vooraf in lauwwarm water zodat ze kunnen wellen (optioneel). Hak vervolgens de noten fijn, voor zover je dat wil. Als je graag andere noten in de oliebollen wil verwerken dan kan dat natuurlijk ook. Ook kun je variëren met de hoeveelheden. Los de gist op in een paar eetlepels handwarm water. Doe nu de bloem, de suiker en het zout bij elkaar en voeg ook de gist toe. Blijf het geheel mixen en voeg langzaam het water toe. Voeg ten slotte de gewelde rozijnen/ krenten en de noten toe.
Bedek de kom met het beslag met een vochtige theedoek en laat het geheel ongeveer een uur rijzen op een warme plek (op de vensterbank boven de kachel bijvoorbeeld). Verwarm de frituurpan en bak de oliebollen door bolletjes te scheppen met een ijslepel of twee gewone lepels in de frituurpan mooi goudbruin in ongeveer 5 minuten. Check bij de eerste bol even of de binnenkant wel gaar wordt en/of het frituurvet niet te heet is zodat enkel de buitenkant bruin is, maar de binnenkant niet gaar. Laat de oliebollen daarna uitlekken op keukenpapier.
♥ Vruchten oliebollen
Je hebt het volgende nodig:
♦ Ingrediënten voor de gewone oliebollen
♦ 2 limoenen
♦ 200 gram gedroogde mango
♦ 100 gram gedroogde cranberry’s
♦ 2 eetlepels gemberpoeder
Hoe maak je de vruchten oliebollen?
Doe de krenten/ rozijnen vooraf in lauwwarm water zodat ze kunnen wellen (optioneel). Meng vervolgens de gedroogde vruchten samen met de gemberpoeder en rasp van schil van de limoen. Als je graag andere gedroogde vruchten in de oliebollen wil verwerken dan kan dat natuurlijk ook. Ook kun je variëren met de hoeveelheden. Los de gist op in een paar eetlepels handwarm water. Doe nu de bloem, de suiker en het zout bij elkaar en voeg ook de gist toe. Blijf het geheel mixen en voeg langzaam het water toe. Voeg ten slotte de gewelde rozijnen/ krenten en het mengsel met de gedroogde vruchten toe.
Bedek de kom met het beslag met een vochtige theedoek en laat het geheel ongeveer een uur rijzen op een warme plek (op de vensterbank boven de kachel bijvoorbeeld). Verwarm de frituurpan en bak de oliebollen door bolletjes te scheppen met een ijslepel of twee gewone lepels in de frituurpan mooi goudbruin in ongeveer 5 minuten. Check bij de eerste bol even of de binnenkant wel gaar wordt en/of het frituurvet niet te heet is zodat enkel de buitenkant bruin is, maar de binnenkant niet gaar. Laat de oliebollen daarna uitlekken op keukenpapier.
♥ Hartige oliebollen
Je hebt het volgende nodig:
♦ Ingrediënten voor de gewone oliebollen
♦ 1 paprika
♦ geraspte kaas
♦ lenteuitjes
♦ ananas
♦ kerriepoeder
♦ zout
Hoe maak je de hartige oliebollen?
Bij dit recept kun je de rozijnen/krenten beter weglaten. Snijd de paprika in kleine stukjes en meng dit met wat geraspte kaas, een lenteuitje en ananas en breng het op smaak met wat kerriepoeder en zout. Los de gist op in een paar eetlepels handwarm water. Doe nu de bloem, de suiker en het zout bij elkaar en voeg ook de gist toe. Blijf het geheel mixen en voeg langzaam het water toe. Voeg ten slotte het hartige mengsel toe en roer dit goed door het beslag heen.
Bedek de kom met het beslag met een vochtige theedoek en laat het geheel ongeveer een uur rijzen op een warme plek (op de vensterbank boven de kachel bijvoorbeeld). Verwarm de frituurpan en bak de oliebollen door bolletjes te scheppen met een ijslepel of twee gewone lepels in de frituurpan mooi goudbruin in ongeveer 5 minuten. Check bij de eerste bol even of de binnenkant wel gaar wordt en/of het frituurvet niet te heet is zodat enkel de buitenkant bruin is, maar de binnenkant niet gaar. Laat de oliebollen daarna uitlekken op keukenpapier.
♥ Oliebollencake
Je hebt het volgende nodig:
♦ Ingrediënten voor de gewone oliebollen
♦ 1 theelepel kaneel
♦ 200 ml water
Hoe maak je de oliebollencake?
Verwarm de oven voor op 50 graden. Doe de krenten/ rozijnen vooraf in lauwwarm water zodat ze kunnen wellen (optioneel). Los de gist op in een paar eetlepels handwarm water. Doe nu de bloem, de suiker en het zout bij elkaar en voeg ook de gist toe. Blijf het geheel mixen en voeg langzaam het water toe. Voeg ten slotte de gewelde rozijnen/ krenten, kaneel toe. Doe het beslag voor 45 minuten in de oven om het te laten rijzen. Vet intussen de cakevorm in. Na de 45 minuten kun je de oven voorverwarmen op 200 graden. Het beslag kan vervolgens in een cakevorm en moet dan nog voor twintig minuten in de oven. De cake zal ongeveer dezelfde structuur hebben als een oliebol, maar dan in een net iets andere vorm, wat leuk is voor de variatie.
Heb jij weleens zelf oliebollen gemaakt?
Geef een reactie