5 vragen over de weegschaal

Als je kampt met een eetstoornis dan is de weegschaal waarschijnlijk je grootste vriend én vijand. Veel mensen met een eetstoornis staan erg vaak op de weegschaal en tegelijkertijd vinden zij het eng om op de weegschaal te staan uit angst voor het getal. Het getal is namelijk nooit goed. Als je bent aangekomen is het niet goed, als je gelijk bent gebleven is het niet goed omdat je niet bent afgevallen en als je bent afgevallen is het niet goed omdat je niet genoeg bent afgevallen. Dit maakt de weegschaal ook zo vervelend en lastig. In deze blog beantwoord ik vijf veelgestelde vragen over de weegschaal.

Bron

1. Hoe vaak moet je je wegen?
Er is geen bepaalde regel of richtlijn over hoe vaak je je zou moeten wegen. Ik ken genoeg mensen die zich helemaal nooit wegen en mensen die zich iedere week een keertje wegen en natuurlijk alles wat daar tussenin zit. Als ik kijk naar mijn vriendinnen dan hebben de meesten niet eens een weegschaal in huis. Een paar hebben ergens achterin de kast een weegschaal liggen die van zichzelf al behoorlijk zwaar is door al het stof. Jezelf nooit wegen is eigenlijk heel normaal. Veel mensen merken aan hun kleding vanzelf wel of ze aangekomen of afgevallen zijn en gaan hier niet speciaal voor op de weegschaal staan.

2. Hoe betrouwbaar is een weegschaal?
Een weegschaal is niet heel betrouwbaar. Het getal op de weegschaal is erg beïnvloedbaar en kan al veranderen op het moment dat je de weegschaal op een andere plek in dezelfde ruimte zet. Daarnaast is gewicht erg veranderlijk en zegt een getal op de weegschaal niet zoveel over je lichamelijke gesteldheid. Om dit uit te leggen wordt vaak de vergelijking gemaakt met een topsporter.

Topsporters hebben namelijk vaak een relatief hoog gewicht. Als je enkel af zou gaan op het getal op de weegschaal, dan zou je kunnen zeggen dat zij ongezond zijn. In werkelijkheid zijn topsporters ontzettend fit en in goede conditie. Door hun spiermassa zijn zij echter wat zwaarder. Deze uitleg is echter niet terug te zien op de weegschaal. Ook kan een gewicht veranderen door hormonale schommelingen en temperatuurwisselingen, terwijl je dan niet ineens bent aangekomen of afgevallen.

3. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik minder vaak op de weegschaal ga staan?
Als je jezelf erg vaak weegt, dan is het belangrijk om hier mee te stoppen. Continu met het getal op de weegschaal bezig zijn, kan je leven op een negatieve wijze beïnvloeden en je problemen met eten en gewicht in stand houden. Je kunt jezelf minder gaan wegen door dit af te bouwen of door er in één keer volledig te stoppen. Hoe je dit wil doen, is afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. Je kunt bijvoorbeeld werken met een afbouwschema waarbij je eerst afbouwt naar één keer per dag wegen, vervolgens om de dag en één keer in de drie dagen en daarna naar één keer in de week.

Bron

Als het je lukt om dit een tijdje vol te houden dan kun je het verder afbouwen naar een hoeveelheid die voor jou prettig is. Het kan helpen om hier steun bij te vragen van ouders, vrienden of een hulpverlener. Soms is het namelijk noodzakelijk om je eigen weegschaal het huis uit te doen en enkel nog bij iemand anders te wegen, om te voorkomen dat je in de verleiding komt om het vaker te doen.

4. Wanneer moet ik me wel wegen?
Niet wegen is niet altijd een optie. Als je een behandeling volgt voor je eetstoornis dan is wegen vaak een onderdeel van de behandeling. Ook als je zelf bezig bent met herstellen van je eetstoornis, dan hoort wegen er soms bij. Meestal is wegen een belangrijk punt als je moet aankomen. Ben je in behandeling, dan is het vaak zo dat je iedere week gewogen wordt om te kijken hoe het gaat met je gewicht. Dit is niet per se om je te controleren, maar om te kijken of de eventuele eetlijst die je volgt voldoende voor je is en of er misschien iets anders nodig is. Het zou immers zonde zijn als je heel erg je best doet met eten en later blijkt dat dit eigenlijk te weinig voor je is en je dus niet aankomt, terwijl dit voor je gezondheid wel nodig is.

5. Wat is blind wegen?
Blind wegen is een term die je misschien weleens voorbij hebt zien komen en dit betekent dat je je wel weegt, maar het getal zelf niet ziet. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je in behandeling bent en je je moet wegen omdat je gewicht nu eenmaal bekend moet zijn, maar je zelf liever niet wil weten wat je weegt. Voor sommige mensen is het getal op de weegschaal nu eenmaal te confronterend om te zien en dan kan deze optie uitkomst bieden. Je behandelaar kan dan kijken naar het getal en jullie kunnen afspreken dat je er verder niets over hoort, behalve als er bijvoorbeeld iets drastisch verandert. Op die manier kun je je ook niet druk maken over je gewicht en kan het ook geen invloed hebben op je humeur en je eetpatroon.

Bron

Heb jij nog vragen over de weegschaal?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

10 reacties op “5 vragen over de weegschaal”

  1. In het ziekenhuis toen ik moest aan komen had ik me blind gewogen omdat het gwn te veel was voor me en toen ik weer naar huis kon deed ik het een tijdje ook blind en nu zit ik rond me gezonde gewicht en weet ik het nu en ik begin me lichaam wel een beetje te accepteren eindelijk vooral me buik eindelijk een beetje

  2. Morgen is het weer weegdag.. En inderdaad het is nooit goed; afvallen voelt als een opluchting. Ene kant even rustiger wel kunnen eten, maar aan de andere kant weet je dat je wilt herstellen en moet aankomen. Daarbij komt dan ook nog is dat m’n omgeving zich dan extra zorgen maakt en ik faal in m’n behandeldoelen. Gelijk blijven, is nog het minst slechte; althans er blijft een gedachte van teleurstelling omdat ik toch verlang naar een lager cijfer.. De gedachte over behandeldoelen of naasten die zich zorgen maken is dan wel een stuk kleiner. Wanneer ik ben aangekomen voel ik direct de boosheid, of eigenlijk meer verdriet. M’n kop staat op zijn kop; wat wil ik nou?! De dagen voordat het weegmoment komt komen de gedachten over laxeren weer sterker omhoog, ik wil m’n gewicht wel weten maar het moet dan wel met zo min mogelijk fake gewicht..maar hoe normaal is het eigenlijk dat er eten in je darmen zit… Het wegen ensich kan ook wel motivatie zijn om eetbui en braken uit te stellen, je weet dat je geen extra eten in je lijf wilt en die verstoorde vochthuishouding werkt ook nooit in m’n voordeel… Kortom die weegschaal bepaald nog steeds m’n dagen. Heb geen weegschaal meer thuis, dat is in het verleden meerdere malen misgegaan. Ik kan er niet mee omgaan,
    Maar blindwegen? Ik zou er niet aan moeten denken, en dat is m’n angst die spreekt en wint… Al zou het misschien goed zijn…

  3. Ik weeg me al jaren niet meer en het is heerlijk. 🙂 Als ik veel aankom of afval merk ik dat heus wel aan m’n kleding en dat vind ik prima.

  4. Recentelijk heb ik weer een weegschaal in huis gehaald en dat is een grote fout geweest. Ben wel weer van digitale naar analoge weegschaal gegaan omdat die digitale het begaf. Misschien wel weer positief; elke 100 gram die ik ben aangekomen werd ik al helemaal down van. Met de analoge weegschaal is het minder confronterend..en valt er nog wat te raden.

  5. Ik kon me er eerst helemaal niets bij voorstellen dat je blind wil wegen, maar inmiddels weeg ik al 1,5 jaar blind en het is de perfecte oplossing voor mij!

  6. Lange tijd is de weegschaal in huis geweest en had ik nergens last van dacht ik…. Maar als ik nu terug kijk was het altijd een obsessie. Of ik wilde er niet op uit angst of stond er meerdere keren oer week op. Dit heeft een vlucht genomen toen mijn eetstoornis de andere kant op ging. Van eetbuien ging ik ineens naar niks en stond ik dagelijks op de weegschaal en bepaalde het mijn humeur en eetgedrag voor de rest van de dag. Na een half jaar besloten om de weegschaal de deur uit te doen. Zo wat een angst in het begin en onrust en ga zo maar door. Nu ben ik blij dat de weegschaal geen obsessie meer is waar ik dagelijks last van heb. Ook de dagen dat ik de diëtist zie wel maar ook dan kan ik besluiten niet te wegen of blind te wegen. Het gevoel van een keuze is bevrijdend

  7. Zelf weeg ik me nog steeds een paar keer per dag. Ik probeer er mee te stoppen maar ik raak gewoon in paniek als ik me niet vaker dan 1x per dag kan wegen

  8. Ik ben jammer genoeg vanwege mijn gewichtsport verplicht om elke dag te wegen…..

  9. Justme83.. Dit lijkt nou net mijn verhaal. Ik voel me precies hetzelfde. Wil weer zo graag gewoon zijn maar ben bang dat ik niet meer weet wat dat is en hoe Dat is…

  10. Ik weeg me eigenlijk nog best wel vaak ik merk ook dat als ik ben afgevallen ik blijer ben dan als ik ben aangekomen. Maar ik laat me er wel minder door leiden dan eerst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *