Eetbuien komen heel veel voor bij mensen die problemen hebben met eten. In het gewone leven zeggen veel mensen weleens dat ze last hebben van eetbuien. Geregeld hoor ik vriendinnen bijvoorbeeld weleens zeggen dat ze ”echt een eetbui” hebben als ze een paar handjes M&M’s eten. Toch is dat niet te vergelijken met de eetbuien die voorkomen bij eetstoornissen als Boulimia, BED en eetstoornis NAO. In deze blog beantwoord ik vijf vragen over eetbuien.
1. Wat is een eetbui?
De DSM omschrijft een eetbui als volgt: ”het in een relatief korte periode (bijvoorbeeld twee uur) eten van een hoeveelheid eten die aanzienlijk groter is dan de meeste mensen in een dergelijke periode zouden eten en het ervaren van controleverlies hierover.” Kortgezegd betekent dit dat je tijdens een eetbui in vrij korte tijd veel eet, meer dan iemand normaal gesproken zou doen en dat je het gevoel hebt hier niet mee te kunnen stoppen.
Eetbuien worden opgedeeld in subjectieve en objectieve eetbuien. Objectieve eetbuien zijn de zogenaamde ”echte” eetbuien waar in de DSM op gedoeld wordt. Subjectieve eetbuien zijn eetbuien die door degene die ze heeft, ervaren worden als echte eetbuien, veelal door het gevoel van controleverlies, maar qua omvang geen echte eetbuien zijn omdat er eigenlijk niet heel veel voedsel wordt gegeten.
De vraag is natuurlijk wat er dan wordt gegeten tijdens een objectieve eetbui. Een voorbeeld hiervan is het eten van de volgende producten in bijvoorbeeld twee uur tijd: drie zakken chips, vier repen chocolade, twee pakken koekjes, en een zak borrelnootjes. Een ander voorbeeld is: Een pizza, twee zakken chips, een heel brood, belegd met boter en nutella en een pak droge cruesli.
Bij een subjectieve eetbui kan het zijn dat er bijvoorbeeld enkel twee boterhammen met kaas gegeten worden. Hoewel het gevoel van controleverlies net zo erg kan zijn als bij een reguliere eetbui, wordt dit niet beschouwd als een objectieve eetbui omdat het hier niet gaat om een grote hoeveelheid eten. Ook is het stuk ”controleverlies” bij eetbuien een belangrijk onderdeel omdat eetbuien zich hiermee onderscheiden van bijvoorbeeld een avondje series kijken en daarbij wat lekkere dingen eten. Bij dat laatste kan het immers ook zo zijn dat iemand wat meer eet dan normaal, maar is de insteek totaal anders.
2. Waardoor ontstaat een eetbui?
Het ontstaan van eetbuien kan meerdere oorzaken hebben. Als eerste kan het zijn dat je te weinig eet waardoor je eigenlijk gewoon enorm veel trek/honger krijgt. Als je continu te weinig eten binnenkrijgt, dan gaat je lijf als het ware schreeuwen om eten en is het bijna begrijpelijk dat je uiteindelijk doorslaat in eetbuien. Ook kan het zijn dat je wel voldoende eet qua gezonde producten, maar dat je jezelf niets toestaat als het gaat om de ‘’lekkere” producten zoals koekjes en chocolade. Je kunt daar dan na verloop van tijd zo naar gaan verlangen, dat je ook hier in doorslaat als je bijvoorbeeld één koekje eet.
Daarnaast, en dit is de meest voorkomende oorzaak, hebben eetbuien vaak te maken met emoties. Als je niet lekker in je vel zit en je bijvoorbeeld last hebt van spanningen waarvan je niet goed weet hoe je ermee om moet gaan, kan dit leiden tot eetbuien. Genoeg mensen zoeken een bepaalde uitlaatklep om om te gaan met gevoelens, dit hoeft niet altijd negatief te zijn. Mensen kunnen bijvoorbeeld gaan sporten, afspreken met vrienden of een instrument bespelen. Als je een dergelijke uitlaatklep niet hebt, kun je dit gaan zoeken in minder gezonde dingen zoals drank, drugs, zelfbeschadiging of in dit geval eten. Dit kan een manier worden van omgaan met emoties.
3. Hoe voorkom ik een eetbui?
Om een eetbui te voorkomen is het van belang eerst naar de oorzaak te kijken. Komt je eetbui voort uit honger, dan is het van belang om je als eerste te richten op het ontwikkelen van een gezond eetpatroon. Komt de eetbui voort uit het jezelf niets toestaan, dan is het belangrijk om producten die je normaal gesproken enkel eet tijdens een eetbui, ook toe te gaan voegen in je normale eetpatroon zodat je niet meer naar deze dingen gaat ”verlangen.” Hebben je eetbuien een andere oorzaak zoals hierboven beschreven, dan zou je kunnen kijken naar hoe je bijvoorbeeld anders om kunt gaan met spanningen of negatieve emoties. Ook is het belangrijk om afleiding te zoeken op het moment dat eetbuidrang heftig wordt. Als de eetbuien je dagelijks leven op negatieve wijze beïnvloeden, dan kun je ook hulp hierbij zoeken. Lees ook eens deze en deze blog over tips tegen eetbuien.
4. Is er therapie en/of medicatie tegen eetbuien?
Er is genoeg therapie beschikbaar als je last hebt van eetbuien. De therapie zal zich dan niet enkel richten op de eetbuien, maar kijken naar het grotere geheel. Als bijvoorbeeld blijkt dat de eetbuien onderdeel zijn van een eetstoornis zoals boulimia nervosa, binge eating disorder of eetstoornis NAO dan zijn hier veel verschillende behandelingen voor mogelijk. Een overzicht van de behandelingen bij jou in de buurt kun je hier vinden.
Ook is het mogelijk om in behandeling te gaan voor de onderliggende problematiek. Dit betekent dat je niet zozeer gaat werken aan de problemen met eten zelf, maar meer aan de problemen die de eetbuien veroorzaken. Dit kunnen bijvoorbeeld depressies, angstklachten of problemen op school of werk. Ook voor hulp op deze gebieden kun je kijken in ons hulpoverzicht.
Inmiddels is er van twee middelen bekend dat deze kunnen helpen bij eetbuien. Het is echter goed om te onthouden dat je hiermee niet de oorzaak van het probleem aanpakt en enkel de symptomen bestrijdt. Als eerst kan fluoxetine, beter bekend als prozac, goed werken als je last hebt van eetbuien. Dit antidepressivum vermindert de eetlust waardoor je minder snel doorslaat met eten. Ook topiramaat, een middel tegen epilepsie en migraine, wordt steeds meer voorgeschreven aan mensen die problemen hebben met eetbuien. Hoe dit middel precies werkt, is niet helemaal bekend, maar de ervaring leert dat het mensen met eetbuien veelal helpt. Topiramaat heeft echter wel behoorlijk wat bijwerkingen, daarom is het van belang om goed met een arts te overleggen als je overweegt dit te gaan gebruiken.
5. Kom ik aan van eetbuien?
Als je één keer een eetbui hebt, dan hoef je hier niet direct van aan te komen. Wel kan het gewicht op de weegschaal hoger zijn aangezien er nu eenmaal meer eten in je lichaam zit dan normaal. Je lichaam heeft dan even de tijd nodig om dit te verwerken. Het is dus aan te raden om na een eetbui je sowieso even niet te wegen. Als je echter voor een langere periode en met regelmaat objectieve eetbuien hebt, dan is de kans logischerwijs groot dat je hier wel wat van aankomt, hier kunnen we niet over liegen.
Heb jij nog vragen over eetbuien?
Geef een reactie