5 vragen over EMDR

Al eerder schreef ik een blog over EMDR, een veelgebruikte behandelvorm voor mensen die kampen met trauma’s. Tegenwoordig wordt EMDR overigens ook voor andere doeleinden ingezet. Toch zijn er nog steeds veel vragen over EMDR, onder andere over hoe dit precies werkt en wanneer je als het ware ”geschikt” bent voor EMDR. In deze blog beantwoord ik vijf van deze veelgestelde vragen. Mocht je meer willen lezen over EMDR, klik dan hier

Bron

1. Wat is EMDR?
EMDR is een behandelvorm om nare ervaringen te verwerken. Deze behandelmethode wordt al geruime tijd toegepast voor de verwerking van trauma’s zoals een verkeersongeval, een geweldsmisdrijf of pesterijen. Veel mensen ervaren na dit soort gebeurtenissen klachten zoals slapeloosheid of angst. EMDR kan helpen een trauma te verwerken waardoor dit soort klachten afnemen. Ook kan EMDR effectief zijn bij andere problemen zoals angststoornissen of een extreem negatief zelfbeeld.

2. Hoe werkt EMDR?
Tijdens een EMDR-sessie zal je behandelaar je vragen om aan de nare gebeurtenis waar jij EMDR voor krijgt te denken. Vaak vertel je hier iets over aan je behandelaar zodat hij of zij weet waar het over gaat. Vervolgens moet je aan het meest vervelende moment uit die gebeurtenis denken en dit als het ware als een stilstaand beeld voor je zien. Dan start de therapeut met het bewegen van zijn of haar vingers langs je ogen, in een set van 25 oogbewegingen. Na de set vraagt je therapeut vaak wat er in je opkomt. Op dat moment kun je vertellen welke gedachten er in je omgaan en of je misschien iets in je lichaam voelt. Dan concentreer je je op wat er dan gebeurt en krijg je de volgende set aan oogbewegingen.

Dit gaat een aantal keer zo door tot de spanning voor het oorspronkelijke beeld afneemt. Sommige therapeuten werken overigens met tikjes of geluidjes in plaats van oogbewegingen. Hoe het kan dat deze methode werkt, is nog niet helemaal bekend. Eén van de verklaringen is dat het natuurlijk verwerkingsproces gestimuleerd wordt doordat de cliënt zich moet concentreren op de nare gebeurtenis én op de afleidende oogbewegingen (of tikjes, of geluidjes). Dit vraagt zoveel van de hersenen dat er weinig plaats meer is voor het hele hevige en levendige beeld van het trauma. Hierdoor neemt de lading af.

Bron

3. Kan ik EMDR krijgen?
Dit hangt helemaal van de situatie af. Als je een heftige gebeurtenis hebt meegemaakt en je hier nog steeds veel last van hebt in het dagelijks leven, dan zou EMDR mogelijk uitkomst kunnen bieden. Voordat je EMDR krijgt, wordt er echter eerst gekeken naar je persoonlijke situatie. EMDR is een intensieve behandeling waarvoor je stevig in je schoenen moet staan. Door EMDR wordt een verwerkingsproces in gang gezet wat best wel heftig kan zijn en even door kan werken na een sessie. Je kunt je hierdoor een periode wat slechter voelen, last hebben van nare herinneringen of gevoelens en misschien wat slechter slapen. Al met al is het van belang dat je enigszins stabiel bent om EMDR te kunnen volgen. Bespreek dit met je behandelaar als je denkt dat EMDR jou wellicht zou kunnen helpen.

4. Werkt EMDR altijd?
Nee, EMDR werkt niet altijd. Net als met alle behandelvormen geldt nu eenmaal dat deze methode bij de één wel werkt en bij de ander niet. Bovendien hangt de effectiviteit van EMDR ook samen met het soort trauma. Niet ieder trauma leent zich voor EMDR, soms zijn er andere middelen nodig om trauma’s of bepaalde heftige gebeurtenissen te kunnen verwerken. Zoals hierboven beschreven, is EMDR ook niet voor iedereen geschikt.

5. Hoe snel werkt EMDR?
EMDR staat er om bekend dat het relatief snel werkt. In sommige gevallen kun je binnen een paar sessies het verwerkingsproces van een trauma al behoorlijk in gang hebben gezet. Dit is dan ook één van de redenen dat EMDR veel wordt toegepast. Het gebeurt echter ook geregeld dat het langer duurt voordat je het effect van EMDR merkt. Sommige trauma’s roepen heftige beelden op die niet met een paar sessies EMDR verwerkt kunnen worden, daar is meer tijd voor nodig. Hoelang precies, verschilt per persoon en per situatie.

Bron

Heb jij nog vragen over EMDR?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

24 reacties op “5 vragen over EMDR”

  1. Ik ben nu 3 maanden bezig met EMDR en het helpt mij goed. Het is wel heel zwaar. Bedankt voor deze blog!

  2. Bedankt voor deze blog! Ik heb nu 2 maanden EMDR, en het helpt me best goed. Het is alleen wel heel vermoeiend en zwaar.. omdat alles weer terugkomt, en je vooral veel met je gevoelens bezig bent. Dat vond ik best lastig.

  3. ben vorige week begonnen alleen toen ik naar huis fietste kwamen de egte nare gebeurtenisen en gedachtes naar boven inplaats van daar waar ik therapie had.. is dat normaal?? is dat goed?? want het hielp niet egt met me zelfbeschadeging wat nu weer erger is geworden :/

  4. Hoi,

    Ik ben al een aantal maanden bezig met EMDR, en effect heeft het zeker.

    Toen ik ermee begon had ik dagen na de therapiesessie klachten dat ik me afwezig voelde, erg moe.
    Gelukkig is dat later wel vervaagd en heb ik daar niet zo veel last van.

    Helaas heb ik nu wel last gekregen van concentratieproblemen, maar als het goed is gaat dat weer weg als de EMDR is afgerond.

    Traumaklachten zoals flashbacks en slapeloze nachten verdwijnen snel, maar het is zeker een zware therapie als ik uit mijn ervaring spreek.

    Groetjes!

  5. Heb het ook ooit gehad maar het lukte mij niet echt omdat ik telkens in slaap viel :X

  6. Twee sessies en ik was van zeker 60% van mijn trauma af! Ik heb me jarenlang verzet tegen EMDR omdat ik er zo tegen op zag en het ook wat te ‘wazig’ vond, maar nu denk ik.. Waarom niet eerder? Dat had me zó veel leed bespaard. Misschien wel goed om te zeggen: nare herinneringen ‘verdwijnen’ niet door EMDR maar ze worden dragelijker. Nog steeds heb ik nachtmerries en andere problemen door mijn trauma’s, maar geen complete paniekaanvallen meer. Voor mij is dit zó helpend geweest in de strijd tegen mijn eetstoornis!

  7. Ben vorige week gestart alleen tijdens denk ik aan niks maar wanneer het voorbij is dan komen alle herinneringen en gevoelens naar boven , hoort dit?? Is dit goed?? Want ik denk dat ik er mee wil kappen want me zelfbeschadeging werd veel erger door alleen die x

  8. 2 erg zware intake gesprekken gehad, nu aankomende week starten met de sessies. Spannend!!

  9. Ik heb nu 7 intake gesprekken gehad waar we heb hadden over de gebeurtenissen en de klachten die het heeft veroorzaakt. Nu starten we eindelijk met het ordenen van de gebeurtenissen zodat we snel met EMDR kunnen starten. Ik kan niet wachten totdat het eindelijk gaat beginnen. Het duurt zo lang.. Ik kan.. en ik wil niet meer zo verder..

  10. Voor mij heeft het ook deels gewerkt bij het behandelen van 1 situatie. Maar zoals je schrijft, werkt het niet voor alles 100 procent. Het duurde even voor het behandelteam een aanpak had waarbij ik resultaat boekte. Wat ik me wel afvraag is in hoeverre ADHD invloed heeft op de effectiviteit van EMDR.
    Bij mij was naast EMDR ook een soort angst exposure nodig om thuis niet weer terug te vallen in de angst (en de daarbij behorende eetproblemen) die ik aan de trauma ervaring had over gehouden.

    Ik hoop voor iedereen die dit overweegt, dat je het oprecht een kans durft te geven. Ik zag/ zie er zelf ook tegen op. Toch heeft de positieve ervaring dat het voor mij werkte toch een soort zelfvertrouwen gegeven dat ik er niet in “blijf hangen” (dat was voor mij lang een reden om het niet te durven).

    Sterkte
    Liefs Romy

  11. Een heel erg goede beschrijving!!!

    EMDR werkt voor mij super goed voor meervoudige trauma stoornis/PTSS.
    Heb echter wel veel sessies nodig, maar dat is onvermijdelijk met zo veel oude, diepe trauma’s!

    Ik zou het zeker aanraden aan mensen in vergelijkbare situaties.

  12. Ik kreeg emdr terwijl ik helemaal geen trauma of iets had dus voor mij hielp het niet, maar kan me voorstellen dat het voor mensen met een trauma wel helpt

  13. Bij mij heeft het niet gewerkt,
    Maanden lang gehad voor hetzelfde trauma ( ik heb er helaas meer van) en het enige wat er in die sessies gebeurde waren dissociaties.. Ik kan niet denken aan de Kern van mijn trauma zonder te dissocieren.. Dus nee ik heb niks aan de emdr gehad.

    1. In welke vorm heb je toen hulp gezocht?

  14. Ik vroeg mij af of er ook mensen zijn die ervaring hebben met EMDR bij CPTSS (complexe PTSS) ik ga er volgende week mee starten en vind dit echt heel spannend…

    Liefs Tazzie

  15. @tazzie
    EMDR is niet anders bij cptss dan bij gewone ptss, misschien heb je meer sessies nodig, maar dat verschilt per persoon. Succes volgende week!

  16. Ik heb ook veel EMDR sessies gehad. Ik reageerde er lichamelijk nogal heftig op en was ook langere tijd daarna niet helder en veel dissociëren.
    echter nu pas merk ik dat het echt wel geholpen heeft, en het is al maanden terug.

  17. ik krijg het binnenkort en ben serieus bang ervoor

  18. Ik ben sinds deze week bezig met alle nare gebeurtenissen aan het vertellen aan me therapeut, wat al best wel wat impact op mij heeft.
    Daarna ga ik zeker Emdr krijgen,….. waar ik heel erg tegenop zie.
    Bang voor alles wat er dan omhoog gaat komen, gedachtes en gevoelens die ik jarenlang heb weggestopt.

    Ik ben iemand die zich niet uit. een enorme beerput verzamelt van binnnen met gedachtes en gevoelens, waar de deksel op zit vast gelijmd ofzo,….
    Het moet eruit, weet ik. maar ben er zo bang voor.

    1. Heb precies hetzelfde, alles altijd maar weggestopt waar ik ook erg handig in was geworden, maar het moet er blijkbaar toch een keer wat niet meer te negeren valt omdat ik langzaam dreig te verdrinken Altijd beweerde dat sommige putten beter dicht kunnen blijven omdat de verdringing ervan me langere tijd redelijk af ging met soort bedieningsknop
      Het al genoeg had aangericht en mij gevormd/misvormd heeft tot een triest geval die ik vaak vanaf de zijlijn bekijk en totaal niets van mezelf in terugzie, laat staan herken…

  19. Beste lezers,

    Zelf heb ik ook emdr gehad.
    Dit heb ik 2x geprobeerd. Helaas bleef ik 3 weken hangen in de herbeleving.
    Zowel geestelijk als lichamelijk herbeleefde ik de trauma 3 weken lang.

    Mensen die dit ook hebben meegemaakt?

  20. heb je een bepaald BMI nodig ? wordt steeds afgewezen

  21. Werk EMDR ook bij iemand met een Borderline persoonlijkheidsstoornis
    Ik blijf n.l. zo in alles hangen, wordt bijna nergens meer echt blij van, alles kost me moeite, vooral de aanloop/’stap’ tot het uiteindelijk de deur uit gaan voor b.v. een simpele boodschap.. mensen om me heen zeggen steeds vaker jij zou EMDR-therapie moeten overwegen door minstens uit te zoeken d.m.v. een intake of dit überhaupt wat zou kunnen betekenen weer wat kleur aan het leven geeft, innerlijke rust en alsnog beter in het leven komt te staan met als basis mijn toch optimistische aard die altijd weer de kop op stak/steekt…
    Nog zó graag wil maar niet weet hoe !!! Groetjes, Petra..
    Leeftijd: 57

  22. Sorry, is natuurlijk geen antwoord op bovenstaande vraag door mijn eigen vraag op de verkeerde plaats te zetten…
    Geen desinteresse maar één van mijn impulsieve acties door vaak iets half te lezen
    bla bla bla…
    Zijn ergere dingen !!?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *