Al eerder schreef ik een blog over EMDR, een veelgebruikte behandelvorm voor mensen die kampen met trauma’s. Tegenwoordig wordt EMDR overigens ook voor andere doeleinden ingezet. Toch zijn er nog steeds veel vragen over EMDR, onder andere over hoe dit precies werkt en wanneer je als het ware ”geschikt” bent voor EMDR. In deze blog beantwoord ik vijf van deze veelgestelde vragen. Mocht je meer willen lezen over EMDR, klik dan hier.
1. Wat is EMDR?
EMDR is een behandelvorm om nare ervaringen te verwerken. Deze behandelmethode wordt al geruime tijd toegepast voor de verwerking van trauma’s zoals een verkeersongeval, een geweldsmisdrijf of pesterijen. Veel mensen ervaren na dit soort gebeurtenissen klachten zoals slapeloosheid of angst. EMDR kan helpen een trauma te verwerken waardoor dit soort klachten afnemen. Ook kan EMDR effectief zijn bij andere problemen zoals angststoornissen of een extreem negatief zelfbeeld.
2. Hoe werkt EMDR?
Tijdens een EMDR-sessie zal je behandelaar je vragen om aan de nare gebeurtenis waar jij EMDR voor krijgt te denken. Vaak vertel je hier iets over aan je behandelaar zodat hij of zij weet waar het over gaat. Vervolgens moet je aan het meest vervelende moment uit die gebeurtenis denken en dit als het ware als een stilstaand beeld voor je zien. Dan start de therapeut met het bewegen van zijn of haar vingers langs je ogen, in een set van 25 oogbewegingen. Na de set vraagt je therapeut vaak wat er in je opkomt. Op dat moment kun je vertellen welke gedachten er in je omgaan en of je misschien iets in je lichaam voelt. Dan concentreer je je op wat er dan gebeurt en krijg je de volgende set aan oogbewegingen.
Dit gaat een aantal keer zo door tot de spanning voor het oorspronkelijke beeld afneemt. Sommige therapeuten werken overigens met tikjes of geluidjes in plaats van oogbewegingen. Hoe het kan dat deze methode werkt, is nog niet helemaal bekend. Eén van de verklaringen is dat het natuurlijk verwerkingsproces gestimuleerd wordt doordat de cliënt zich moet concentreren op de nare gebeurtenis én op de afleidende oogbewegingen (of tikjes, of geluidjes). Dit vraagt zoveel van de hersenen dat er weinig plaats meer is voor het hele hevige en levendige beeld van het trauma. Hierdoor neemt de lading af.
3. Kan ik EMDR krijgen?
Dit hangt helemaal van de situatie af. Als je een heftige gebeurtenis hebt meegemaakt en je hier nog steeds veel last van hebt in het dagelijks leven, dan zou EMDR mogelijk uitkomst kunnen bieden. Voordat je EMDR krijgt, wordt er echter eerst gekeken naar je persoonlijke situatie. EMDR is een intensieve behandeling waarvoor je stevig in je schoenen moet staan. Door EMDR wordt een verwerkingsproces in gang gezet wat best wel heftig kan zijn en even door kan werken na een sessie. Je kunt je hierdoor een periode wat slechter voelen, last hebben van nare herinneringen of gevoelens en misschien wat slechter slapen. Al met al is het van belang dat je enigszins stabiel bent om EMDR te kunnen volgen. Bespreek dit met je behandelaar als je denkt dat EMDR jou wellicht zou kunnen helpen.
4. Werkt EMDR altijd?
Nee, EMDR werkt niet altijd. Net als met alle behandelvormen geldt nu eenmaal dat deze methode bij de één wel werkt en bij de ander niet. Bovendien hangt de effectiviteit van EMDR ook samen met het soort trauma. Niet ieder trauma leent zich voor EMDR, soms zijn er andere middelen nodig om trauma’s of bepaalde heftige gebeurtenissen te kunnen verwerken. Zoals hierboven beschreven, is EMDR ook niet voor iedereen geschikt.
5. Hoe snel werkt EMDR?
EMDR staat er om bekend dat het relatief snel werkt. In sommige gevallen kun je binnen een paar sessies het verwerkingsproces van een trauma al behoorlijk in gang hebben gezet. Dit is dan ook één van de redenen dat EMDR veel wordt toegepast. Het gebeurt echter ook geregeld dat het langer duurt voordat je het effect van EMDR merkt. Sommige trauma’s roepen heftige beelden op die niet met een paar sessies EMDR verwerkt kunnen worden, daar is meer tijd voor nodig. Hoelang precies, verschilt per persoon en per situatie.
Heb jij nog vragen over EMDR?
Geef een reactie