5 vragen over laxeermiddelen

Laxeermiddelen zijn natuurlijk bedoeld om te gebruiken als je erg veel last hebt van obstipatie. Toch worden ze niet alleen daarvoor gebruikt. Veel mensen met een eetstoornis gebruiken laxeermiddelen in de hoop hiermee af te vallen. Zij misbruiken laxeermiddelen echter en nemen vaak veel meer dan de toegestane hoeveelheid. Werkt dit echt en val je af van laxeermiddelen? En hoe kun je het beste stoppen als je lange tijd laxeermiddelen hebt gebruikt? In deze blog beantwoord ik vijf vragen over laxeermiddelen.

Bron

1. Hoe werken laxeermiddelen?
Als je erg veel last hebt van verstopping, dan kunnen laxeermiddelen uitkomst bieden. Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen die allemaal op een andere manier werken. Grofweg zijn er drie soorten laxeermiddelen:
1. contact laxeermiddelen: deze middelen prikkelen de darmen om te gaan werken. Ook trekken ze water aan waardoor de ontlasting dunner wordt;
2. volumevergrotende laxeermiddelen: deze middelen zorgen ervoor dat de ontlasting als het ware vergroot wordt waardoor de darmen gestimuleerd worden om te gaan werken. Dat vergroten wordt gedaan door vocht vast te houden;
3. osmotische laxeermiddelen: ook deze middelen houden vocht vast waardoor de ontlasting zachter wordt en je makkelijker naar de wc kunt.

2. Val ik af van laxeermiddelen?
Zoals je kunt lezen onttrekken laxeermiddelen vooral vocht aan het lichaam om zo de ontlasting dunner te maken of te vergroten en de darmen te stimuleren. Omdat het lichaam veel vocht bevat, kun je door het gebruik van laxeermiddelen veel vocht kwijtraken waardoor het kan lijken alsof je afvalt door het gebruik van laxeermiddelen. Ook kan het overmatig gebruik van laxeermiddelen leiden tot diarree waardoor je darmen behoorlijk leeg zullen raken en het lijkt alsof je gewicht verliest. Het gaat hier echter enkel om vochtverlies en darminhoud en niet om het verlies van vet. Je kunt dus niet afvallen van laxeermiddelen.

3. Zijn laxeermiddelen schadelijk?
Als je erg veel last hebt van verstopping en het niet lukt om je darmen weer op een natuurlijke manier te stimuleren, dan kan het geen kwaad om een keer laxeermiddelen te gebruiken. Deze stimuleren de darmen om weer aan de slag te gaan en de darmen zullen vervolgens zelf weer werken. Bij het misbruiken van laxeermiddelen, wat veel voorkomt bij mensen die problemen hebben met eten, is dit echter een ander verhaal. Hierbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt van laxeermiddelen in de hoop af te vallen.

Bron

Sommige mensen slikken jarenlang meerdere laxeerpillen per dag. De darmen gaan hierdoor wennen aan de laxeermiddelen en worden niet meer gestimuleerd om zelf te werken, wat leidt tot zogenaamde luie darmen. Dit is zeer schadelijk omdat de darmen niet meer uit zichzelf werken waardoor de persoon in kwestie veel problemen kan krijgen zoals ernstige verstoppingen en buikkrampen. Dit kan soms leiden tot klysma’s of een stoma.

Daarnaast zorgt overmatig laxeergebruik er natuurlijk ook voor dat je uitdroogt. De laxeermiddelen nemen zoveel vocht op dat er weinig overblijft voor de rest van je lichaam. Bovendien is het lichaam op den duur niet meer in staat om kalium goed op te nemen, waardoor je een kaliumtekort kunt ontwikkelen. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen en uiteindelijk een hartstilstand. 

4. Hoe kan ik het beste stoppen met laxeermiddelen?
Dit verschilt een beetje per persoon. Voor veel mensen is het goed te doen om in één keer te stoppen met laxeermiddelen, anderen hebben het nodig om dit rustig af te bouwen. Het is daarom goed om bij jezelf na te gaan wat voor jou haalbaar is. Daarnaast is er een fysiek stuk. Als je bijvoorbeeld dagelijks een grote hoeveelheid laxeermiddelen slikt en je overweegt hiermee te stoppen, dan is het verstandig te bespreken met een arts. Het is aan te raden dit af te bouwen en dit kun je bijvoorbeeld doen door een afbouwschema te maken. Bespreek met een deskundige die op de hoogte is van jouw persoonlijke situatie hoe je dit het beste aan kunt pakken.

5. Kom ik aan als ik stop met het gebruiken van laxeermiddelen?
Aangezien je niet afvalt van het gebruik van laxeermiddelen, kom je ook niet aan als je stopt met het gebruiken ervan. Wel kan het stoppen met laxeermiddelen ervoor zorgen dat je in het begin veel vocht vasthoudt en last krijgt van verstopping. Zeker als je veel laxeermiddelen gebruikt en je darmen hier enigszins aan gewend zijn geraakt, kost het tijd om je darmen zelf weer op gang te brengen. Je lichaam moet weer wennen aan hoe het was zonder laxeermiddelen en dit verschil kun je terugzien op de weegschaal. Dit betekent dus niet dat je aankomt, maar wel dat het getal op de weegschaal wat hoger kan zijn omdat je wat extra vocht en darminhoud in je lichaam hebt.

Bron

Heb jij nog vragen over laxeermiddelen?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

17 reacties op “5 vragen over laxeermiddelen”

  1. Ik heb begrepen dat macrogol meer ondersteuning bied. Dat moet ik gebruiken omdat ik gewoon beetje slechte darmen heb. De arts heeft mij verteld dat ze daar niet lui van worden. Maar jullie zeggen van wel?

  2. @RosieV. Als je het voorgeschreven krijgt, zal je een goeie hoeveelheid krijgen en worden ze vast niet lui. Het geldt volgensmij vooral voor te grote hoeveelheden.

  3. Ik dacht alleen voor de laxantia die je maar 3 dagen mag gebruiken

  4. Ik heb zelfs zoveel gelezen over laxeermiddelen in combinatie met afvallen dat ik dacht dat het een soort dieetpillen waren (^_-)

  5. @RosieV
    Met name voor de contactlaxantia geldt dat je darmen er ‘lui’ van kunnen worden. Deze stoffen beschadigen bij langdurig gebruik de plexus myentericus/plexus van Auerbach, waar de zenuwcellen liggen die de darm doen bewegen. De darm kan dan minder goed ‘aangestuurd’ worden om te bewegen. De stoffen uit het laxeermiddel prikkelen hier direct de darm

    Macrogol is geen contact laxeermiddel maar een osmotisch laxeermiddel, deze trekt vooral water aan. Het volume prikkelt vervolgens de darm, niet de chemische stof zelf. Het is een soort verlengde van het ‘normale’ mechanisme. Het grootste gevaar bij deze medicijnen zijn daarom elektrolytenstoornissen (bijv. te weinig kalium) of uitdroging en niet zozeer ‘luie’ darmen.

  6. Oke, duidelijk uitgelegd bedankt.

  7. @RosieV ik krijg ook Macrogol voorgeschreven, al verschillende jaren omdat ik andere medicijnen slik die verstopping veroorzaken. Ik heb het de huisarts gevraagd, toen ik het met haar over de eetstoornis had. Deze medicatie geven geen problemen indien je minimaal 1,5 liter vocht per dag extra binnen krijgt. Esther heeft het op dezelfde uitgelegd als mijn huisarts. Ik moest wel alle andere laxeermiddel afbouwen, te veel om in een keer te stoppen. Nu ben ik in de laatste fase. De waarschuwingen die mijn lichaam afgaven waren genoeg om er iets aan te gaan doen. Ik hoop jullie ook nu. Sterkte.

    Bedankt voor deze Proud2Live! Zeer zinvol…

  8. Ben al 5jaar verslaafd aan die rotzooi, slikte zelf tijden 120pillen per dag, ziekenhuisopnames wegens hartritmestoornissen em kalium tekort, vele paazopnames er ook voor gehad…. mensen begin hier ajb niet aan, het is een soort drugs, je raakt eraan verslaafd met alle gevolgen van dien, je begint met 1pilletje en eindigt met…
    . Heb er een flink probleem door bij gekregen, nogmaals: begin er niet aan

  9. Ik kan alleen maar beamen wat P zegt.
    Ikzelf ben ook al jaren verslaafd aan laxeermiddelen. Dozen per dag slik ik naar binnen. Het is niet enkel een dure grap, maar ook gevaarlijk. Mijn lichaam vanbinnen is kapot & toch kan ik niet stoppen. Het is een echte verslaving.
    Ik kan alleen maar zeggen, begin er alsjeblieft niet mee. Het zorgt enkel voor nog meer problemen, en je hebt maar één lichaam, als het kapot is, moet je er de rest van je leven mee door. En ikzelf besef ook dat ik op een dag spijt zal hebben van de schade die ik heb aangericht… Voor mij is het te laat, toch zal ik ooit ook moeten stoppen. Begin er niet aan!

  10. Ik ben ermee begonnen omdat ik chronische buikpijn had ,ik wist niet meer wat ik moest doen, ! en de laxeermiddelen hielpen mij zodat ik normaler kon functioneren.Ik had geen keuze meer ,ik had al zoveel geprobeerd om minder pijn te hebben.
    Ik neem er gelukkig geen extreme hoeveelheden van ,maar ik heb ze wel elke dag nodig.
    Weet iemand of Macrogol ook werkt bij IBS-C ??

  11. Aanvulling op degene die zei dat een gevaar bij Macrogol elektrolytenstoornissen is: gelukkig zitten er daarom in de meeste/alle Macrogolzakjes ook elektrolyten. 🙂

  12. Y bedoel het niet vervelend of verkeerd maar voor mij is het fijn te lezen dat ik niet de enige ben, idd dozen per dag, dure grap maar ik maak me het meeste druk hoe lang ik dit nog volhoud of zelfs overleef! Hoe ga jij hier mee om?

  13. Ik ben jaren verslaafd geweest aan die rotzooi.Iedere dag dacht ik ik moet naar de dokter,maar durfde niet uit schaamte en bang om aantekomen.
    Op een dag moest ik wel,want mijn lichaam deed verschrikkelijk pijn en had iedere dag krampen in bovenbenen en viel daardoor vaak flauw.uiteindelijk de stap genomen om naar de dokter te gaan.Samen hebben we een afbouwschema gemaakt en in 6 weken was ik ervan af.Met spoed heeft de huisarts mujn bloed laten testen.Omdat ik liters per dag water en thee dronk viel het gelukkig allemaal mee.
    Nu 2 jaar later en nooit meer die rotzooi aangeraakt.Gebruik wel iedere dag 4 zakjes macrogol elektrolyten.

  14. @W huh dus je hebt ze al 2 jaar niet meer aangeraakt maar je gebruikt toch nog 4 zakjes per dag?

  15. Ikbebruikpsylliumvezels. U zeggen ze dat het niet goed is

  16. ik ben echt bang dat ik mijn lichaam kapot heb gemaakt, hoe weet ik of het nog gezond is?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *