Veel mensen met een eetstoornis gaan in behandeling om ervan af te komen. Dat kan spannend zijn. Je weet niet zo goed wat je ervan moet verwachten. Ook heb je niet echt een beeld van hoe herstel eruitziet. In deze blog deel ik dan ook vijf dingen die je moet weten als je gaat beginnen met een behandeling voor je eetstoornis.
♥ Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen
Een eetstoornis heb je niet in een nacht gekregen dus je komt er ook niet in een nachtje vanaf. Door de eetstoornis heb je je lichaam slecht behandeld en het kost daarom ook tijd voordat het weer geneest. Je lichaam heeft veel tijd nodig om van de schade en tekortkomingen te herstellen. Het is moeilijk om te zeggen hoe lang dat precies zal zijn, omdat elk lichaam natuurlijk anders is, maar het is een feit dat het gewoon tijd kost. Het kan heel frustrerend zijn, omdat je lichaam je hier enorm mee in de weg kan zitten. Weet dat het goed gaat komen met je lichaam, maar dat het simpelweg een hoop tijd kost.
♥ Het kan als te zwaar en te veel aanvoelen, maar laat je hier niet door afschrikken
Beter worden van een eetstoornis is zwaar, enorm zwaar. De eetstoornis heeft jou allemaal leugens wijsgemaakt waarin je bent gaan geloven. De eetstoornis zit tussen je verstand en gevoel en het is elke dag weer een enorme strijd. Je weet wat goed voor je is, maar de eetstoornis laat je iets anders voelen.
Je zal je aan het begin ontzettend naar gaan voelen. Je moet vol tegen je angsten in en dat is eng. De eetstoornis gilt tegen je dat je fout bezig bent, dat je kilo’s aan zal komen, dat je doodongelukkig zal worden en dat iedereen tegen je liegt. Je kan best met eetstoornis leven. Je kan best nog verder afvallen. Je hoeft niet per se een leven zonder eetstoornis.
Het zijn allemaal leugens en met die leugens zal je -zeker aan het begin- elke dag geconfronteerd worden. De waarheid is dat een leven met een eetstoornis geen leven is. In geen enkel opzicht. Bij alles wat je doet, gaat de eetstoornis met je mee. Op het moment dat je de eetstoornis een klein beetje los gaat laten, zal het in alle hevigheid proberen terug te komen.
Verwacht dus niet dat je je meteen nadat je in therapie bent gegaan weer goed gaat voelen. Hoogstwaarschijnlijk zal dat flink tegen gaan vallen, maar dat is normaal. Laat je hier niet door afschrikken en geef hierdoor niet de hoop op. Probeer juist dan door te zetten. Je bent dan juist stappen aan het zetten in de goede richting en daarom is de eetstoornis zo tegen jou aan het schreeuwen.
♥ Je gaat bijzondere, liefdevolle mensen ontmoeten
De meeste mensen herstellen niet in hun eentje van de eetstoornis. Via het internet, in therapie of in de kliniek ontmoet je vaak lotgenoten. Jongens en/of meiden die van hetzelfde probleem last hebben en jou dus als geen ander begrijpen. Zulke contacten kunnen ontzettend fijn zijn bij jouw proces. Je weet dan dat je niet de enige bent die het moeilijk heeft. Je kan elkaar steunen in de strijd en je kan ook een hoop van elkaar leren.
♥ Therapie is niet het moeilijkste
Therapie is niet moeilijk. Het moeilijkste is wanneer je thuis zit en je de geleerde dingen uit therapie toe moet gaan passen. Thuis is vaak ook een plek dat vol met triggers zit en de kans is heel groot dat je terugvalt in de gewoontes van de eetstoornis. De kliniek voelt vaak als een veilige plek, thuis niet. Je hebt dan geen behandelaren om je heen die je even kunnen helpen en bepalen wat en wanneer je eet. Je hebt dan een lieve therapiegenootjes die je kunnen steunen als je het moeilijk hebt. Eigenlijk ben je dan op jezelf aangewezen en kan je alleen maar hulp vragen aan mensen in jouw omgeving.
♥ Aankomen of op gewicht blijven is moeilijk, maar nodig
In therapie gaat het vaak over je gewicht. Er wordt een gewicht voor je vastgesteld dat goed bij jouw lichaam, lengte en leeftijd past. Voor meiden met ondergewicht geldt dat zij aan moeten komen. Aankomen wordt door hen vaak gezien als een van de moeilijkste dingen in therapie. Ze zijn bang dik te worden en niet meer met zichzelf te kunnen leven als zij op een bepaald gewicht zitten.
Aankomen heeft een hoop voordelen. Je kan weer beter nadenken, lichamelijk voel je je beter, je voelt weer liefde en je wordt sterker. Toch is het moeilijk. Je herkent je eigen lichaam niet meer als je in de spiegel kijkt en dat kan ontzettend veel pijn doen. Het gaat daarom zwaar worden, maar als je er later op terugkijkt, dan zal je dankbaar zijn dat je die stap hebt gezet. Dat is bijna niet voor te stellen, maar het is echt zo.
Mijn ervaring is dat herstellen een van de moeilijkste dingen in mijn leven is geweest, maar dat het uiteindelijk allemaal ontzettend waard is geweest. Ik ben zo dankbaar dat ik toen het besluit heb genomen om er iets aan te doen. Ik heb een zoveel beter en leuker leven ervoor teruggekregen en ik had dit nooit willen missen door de stomme eetstoornis. Ik gun jou dat ook en ik heb er ook al het vertrouwen in dat jou dit ook gaat lukken!
Geef een reactie