Heel lang had ik geen blender in huis. Vroeger hadden we immers ook nooit een blender en dat neem je toch een beetje mee (of eigenlijk niet dus) als je op jezelf gaat wonen. Ik vond het maar een onhandig ding om te moeten afwassen (nee ik heb geen vaatwasser) en wat kan je er nou allemaal mee maken? Inmiddels heb ik een blender gekregen van een vriendin en ik ben er ontzettend blij mee, haha. Vandaar dat ik 5 favorieten recepten deel van dingen die ik met mijn blender maak!
Groente en fruitsapjes
Met een blender in huis maak je in een handomdraai verse groente- en fruitsapjes. Ik woon dicht bij de Haagse Markt, wat het voor mij makkelijk maakt om goedkoop groente en fruit te kopen. Dat is wel echt een geluk! Paprika vind ik heel lekker in sapjes. Het geeft het zowel een frisse als beetje zoete smaakt. Laatst maakte ik sap met: 2 cm gember, een paprika, een tomaat en een glas sinaasappelsap. Ook bietjes vind ik heel lekker in combinatie met appel! Daarnaast vind ik mango en kurkuma een heel lekkere combinatie. En van banaan en sojamelk maak ik lekkere bananenmelk. Als ik iets wat langer wil bewaren, doe ik er altijd een beetje citroen bij. Dat proef je wel, maar dat kan ook heel lekker zijn.
Smoothiebowl
Vorig jaar heb ik smoothiebowls helemaal ontdekt. In eerste instantie zag ik dit niet als iets dat je thuis zomaar even maakt, maar het is eigenlijk heel makkelijk. Je kan er eindeloos mee variëren. Om de structuur dik genoeg te krijgen, gebruik ik bevroren fruit. Daardoor krijgt het iets ijs-achtigs. Dit haal ik uit de diepvries in de supermarkt, maar een in stukjes gehakte banaan kan je ook heel goed invriezen. Omdat ik behoorlijk veel fruit erin gooi, krijgt het met bijvoorbeeld havermelk al een goede dikte. Maar als je wat minder fruit erin doet, kan je het beste iets van yoghurt of kwark kiezen. Mijn lievelingssmaak is smoothiebowl met mango, ananas, abrikoos en havermelk. Ik doe er vaak wat macha poeder en spirulina bij maar niet te veel. Eigenlijk vind ik die dingen niet zo lekker smaken. Dat doe ik echt puur om de voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Tot slot kan je er van alles aan toppings op doen. Ik gebruik hiervoor vaak wat cruesli en kokosrasp.
Hummus
Om op je brood te smeren, groente in te dippen of bij je avondeten te serveren. Hummus kan je kopen in de supermarkt, maar je kan het ook lekker zelf maken. Dit kan je heel simpel in de blender doen. Een blikje kikkererwten (je kan ze ook zelf koken), een eetlepel tahin, wat citroensap, knoflook (ik gebruik knoflookpoeder voor het gemak), komijn, zout en olijfolie. Zelf vind ik het lekker om er ook wat Chipotle saus doorheen te doen. Je kan er natuurlijk van alles aan smaakjes doorheen doen als je dat lekker vindt. Officieel gezien heet het dan geen hummus meer, maar het is natuurlijk niet verboden. 😉
Gazpacho
Gazpacho is een koude soep. Heerlijk voor in de zomer en gemakkelijk te maken. Ik noem het ook wel eens veredeld tomatensap. Heerlijk met een stukje brood en wat salade erbij. Het volgende recept voor ‘de ultieme gazpacho‘ heb ik van Smulweb. Stop in je blender: 500 gram ontvelde tomaten, 1 geschilde komkommer, 1 geroosterde rode paprika, 2 tot 3 tenen knoflook, een halve rode peper en 50 ml olijfolie. In het recept staat ook dat je rode wijn en wijnazijn kan toevoegen, maar die laat ik zelf achterwege. Heel lekker.
Beslag
Mijn blender gebruik ik ook vaak voor allerlei soorten beslag. Hier heb ik niet echt een receptje voor, haha. Het is meer een trucje, gezien ik geen mixer heb. Ik voel me dan heel slim, maar misschien doen heel veel mensen het wel. Je klopt er makkelijk eieren in op. Ook kan je er makkelijk uit schenken, wat ik wel fijn vind. Het scheelt weer wat afwas, gezien ik echt alleen de blender gebruik. Laatst maakte ik deze Pandan Cake. Het recept daarvan komt gewoon uit een pakje. Het laatste dat ik zonder pakje heb gebakken was Japanse Mochi. Dat recept, kan je hier vinden.
Wat maak jij met de blender? ♥
Geef een reactie