5 x wat een laag zelfbeeld in stand houdt

Het is een gegeven dat iedereen weleens onzeker is, zelfs de mensen waarvan je het helemaal niet zou verwachten. Ook iemand die alles goed voor elkaar lijkt te hebben kan last hebben van een laag zelfbeeld. Je kunt dit aan de buitenkant lang niet altijd zien en de oorzaak ervan kan heel uiteenlopend zijn. Niet alleen het verleden, maar ook het dagelijks leven kan van invloed zijn op iemands eigenwaarde. In deze blog bespreek ik vijf gewoonten die een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen en in stand houden van een laag zelfbeeld.

Toen ik een eetstoornis had heb ik weleens te horen gekregen dat ik best zelfverzekerd overkwam op anderen. Dat vond ik altijd heel moeilijk te geloven, want vanbinnen voelde ik me vaak helemaal niet zo zeker van mijn zaak. “Je moest eens weten”, dacht ik dan. Hoe je er vanbuiten uitziet, zegt dus lang niet altijd iets over wat zich aan de binnenkant afspeelt. Toen ik slecht in mijn vel zat was ik best wel afstandelijk en sprak ik niet graag over mijn gevoelens. Ik denk achteraf dat mensen destijds mijn geslotenheid aangezien hebben als een soort zelfvertrouwen. Nu moet ik toegeven dat ik me ook niet graag liet kennen en zo kom ik gelijk bij puntje één van deze blog.

Vrouw op een bed met een boek
Foto: Thirdman CC

1. Invullen wat anderen denken

Een laag zelfbeeld kan je onbewust in stand houden door jezelf veel zorgen te maken over wat anderen van je denken. Het kan dan zelfs gebeuren dat je voor anderen gaat invullen wat ze denken en voelen, terwijl je feitelijk helemaal niet weet wat er in een ander omgaat. Als je negatief over jezelf denkt, is de kans groot dat je ook geneigd bent te geloven dat mensen in je omgeving dit ook doen. Uit ervaring weet ik dat mensen echter helemaal niet zoveel met jou bezig zijn als jijzelf, ook al klinkt dat wat negatief. Het wil in ieder geval zeggen dat het geen zin heeft om jezelf te veel druk te maken over wat anderen van je denken. Probeer in plaats daarvan eens iets positiefs tegen jezelf te zeggen.

2. Jezelf anders voordoen

Als je het gevoel hebt dat je bij je vrienden jezelf kunt zijn, is dit doorgaans goed voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Andersom zou je het gevoel kunnen krijgen dat je iemand moet zijn die je helemaal niet bent en daardoor zou je aan jezelf kunnen gaan twijfelen. Het is daarom belangrijk om mensen te vinden in je leven waarbij je het gevoel hebt dat je jezelf niet anders voor hoeft te doen. Het is namelijk helemaal niet prettig om jezelf in allerlei bochten te moeten wringen.

3. Vasthouden aan het verleden

Het verleden maakt ons voor een groot deel tot wie we zijn, maar dat wil niet zeggen dat we nooit meer kunnen veranderen. Het is de kunst om vooruit te kijken en om te blijven werken aan de toekomst. We maken allemaal fouten en daarvan kunnen we enkel leren. Ons falen definieert niet wie we zijn, maar hoe we met tegenslagen omgaan wel.

Zelf heb ik soms ook weleens het gevoel dat bepaalde gebeurtenissen uit het verleden me maar blijven achtervolgen. Dan kan ik me ineens weer super onzeker voelen over een fout die ik ooit heb gemaakt of me plotseling nog schamen voor iets dat ik ooit heb gezegd. Helemaal niet helpend eigenlijk, want soms ga ik er negatief over mezelf door denken. Daarom probeer ik altijd om het verleden rationeel te benaderen en te bekijken wat ik de volgende keer anders kan doen, zonder gelijk te oordelen.

4. Te veel tijd doorbrengen op social media

Social media kan heel leuk en gezellig zijn, maar voor veel mensen zit er ook een keerzijde aan. Het kan namelijk heel verleidelijk zijn om jezelf en jouw leven te vergelijken met wat je ziet op Instagram en Facebook waar iedereen alleen de mooiste plaatjes en leukste gebeurtenissen deelt. De werkelijkheid is vaak anders, maar die krijg je niet altijd te zien. Irene omschreef hier ooit heel mooi hoe zij het internet probeert te zien: “Als een soort tijdschrift waar je doorheen kunt bladeren.”

5. De lat te hoog leggen

Als je te veel van jezelf verlangt, zal je nooit je eigen verwachtingen waar kunnen maken en dat kan leiden tot een laag zelfbeeld. Als je structureel de lat te hoog legt, dan lijkt er nooit iets te lukken of zijn je prestaties nooit goed genoeg. In feite ligt het dan helemaal niet aan jouw kunnen, maar aan de hoge eisen die je aan jezelf stelt. In dat geval is het belangrijk om de lat eens flink wat lager te leggen zodat je eens wat vaker trots op jezelf kan zijn. Lief zijn voor jezelf op deze manier draagt bij aan een beter zelfbeeld.

Welke dingen doe jij die invloed hebben op jouw zelfbeeld?

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2019.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lotte

Geschreven door Lotte

Reacties

3 reacties op “5 x wat een laag zelfbeeld in stand houdt”

  1. Positief blijven denken!

  2. – dingen doen die ik graag doe: zingen, dansen, …
    – me omringen met mensen (kinderen) die me aanvaarden zoals ik ben
    – voldoende rusten (oververmoeidheid heeft echt een grote invloed)
    – afleiding zoeken als ik mezelf in mijn hoofd weer begin af te breken
    – contact mijden met mensen die te veel kritiek hebben
    – humor en relativeren
    – mezelf toelaten om te balen van mezelf maar niet om erin te blijven hangen
    – bedenken waar ik dankbaar voor ben van de afgelopen dag (of periode)
    – zomaar iets leuks doen voor iemand anders , random acts of kindness
    – leuke plannen maken voor de toekomst, iets om naar uit te kijken

  3. marleen dit klinkt heel positief good luck

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *