5 x zelf ijs maken

In de warme zomermaanden zijn ijsjes heerlijk en je kunt natuurlijk allerlei soorten ijs kopen zoals raketjes, perenijsjes, magnums, sorbet ijs en cornetto’s en er zijn in de zomer vaak ook verschillende ijskramen in de stad, maar je kunt het ook prima zelf maken. Ik dacht altijd dat je hier echt een ijsmachine voor nodig had, maar dat blijkt helemaal niet altijd nodig te zijn. In deze blog deel ik een aantal lekkere receptjes waarmee je zelf ijs kunt maken zonder een ijsmachine. Je hebt er uiteraard wel ruimte voor nodig in je vriezer.

1. Kokosijs
Een van de lekkerste ijssoorten is wat mij betreft kokosijs. Het heeft vaak een romige smaak maar heeft toch een extra bijzondere smaak. Kokos ijs vind ik heerlijk in combinatie met chocolade dus je kunt er eventueel hagelslag overheen doen. Hieronder lees je hoe je het zelf kunt maken.

Wat heb je nodig?
– 400 ml (dikke) kokosmelk
– 400 ml gecondenseerde melk
– 1 vanillestokje
– kokossnippers of stukjes
– Kokosrasp

Hoe maak je het?
Maak allereerst van de stukjes kokos kleinere snippers. Voeg dan dit samen met de kokosmelk en gecondenseerde melk in een blender. Mix het totdat het glad is. Voeg dan de merg van het vanillestokje toe en wat kokosrasp. Meng het nog even door elkaar en leg het dan in een bak in de vriezer. Laat het minimaal 8 uur staan en daarna kun je er van genieten. Je kunt overigens in veel supermarkten ook hoorntjes kopen. Je kunt er als je wilt ook stukjes chocolade doorheen doen.

Bron

2. Frozen Yoghurt met frambozen
Ik dacht altijd dat ik yoghurt ijs niet zo lekker vond, totdat ik het een keertje at omdat ik zin had in een ijsje en er niks anders in de buurt was. Echt goddelijk! Zeker als je zelf je toppings mag kiezen. Voordeel: als je het zelf maakt (wat overigens helemaal niet moeilijk is), kun je al helemaal zelf kiezen waarmee je het combineert. Hieronder vind je een makkelijk recept.

Wat heb je nodig?
– 2,5 dl. Yoghurt
– 125 ml slagroom (vloeibaar)
– 80 gram suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– bakje frambozen

Hoe maak je het?
Klop de yoghurt, suiker en vanillesuiker in een kom totdat de suiker is opgelost. Klop de slagroom in een andere kom totdat het ongeveer vla dikte heeft en doe dit dan bij de yoghurt. Breek de frambozen voorzichtig in stukjes en meng dit erdoorheen. Niet alles, het is ook lekker om er een paar los bij te eten. Doe het in een bak en dan in de vriezer. Laat het er een aantal uur in staan en je kunt daarna genieten van je frozen yoghurt.

Bron

3. Citroen sorbetijs
Een van mijn lievelings ijssmaken is citroenijs. Als ik ijs ga halen in de stad is dit een smaak die ik heel vaak kies. Ik houd van ijsjes op waterbasis omdat ze zo lekker fris zijn en ik hou ook erg van de combinatie zoet en zuur. Hieronder vind je het recept van citroen sorbetijs.

Wat heb je nodig?
– 1 citroenschil
– 150 ml citroensap
– 400 ml water
– 200 gram suiker

Hoe maak je het?
Schil een citroen en doe de schil in een pannetje met het water en de suiker. Verhit het totdat de suiker is opgelost en laat het dan afkoelen. Verwijder dan de schil. Pers de citroenen uit en voeg 150 ml toe aan de suikersiroop. Schenk het in een bak die je vervolgens voor minimaal 12 uur in de vriezer zet. Je kunt het ijs daarna mixen in een blender of keukenmachine.

Bron

4. Chocolade ijs
Chocolade ijs is voor veel mensen een favoriet en ook dit kun je zelf maken. Hieronder vind je een van de heerlijke recepten om dit te doen.

Wat heb je nodig?
– 100 gram pure chocolade
– 145 ml slagroom
– 3 dl volle melk
– 30 gram cacao poeder
– 55 gram bruine basterdsuiker

Hoe maak je het?
Doe de melk in een pannetje en voeg de suiker toe. Breng het vervolgens aan de kook. Roer de cacaopoeder toe en breek de chocolade in stukjes en voeg dit ook toe. Neem de pan van het vuur en roer totdat de chocolade smelt. Zet het erna apart en laat het afkoelen. Klop de slagroom en voeg dit daarna bij het warme chocolademengsel. Roer het goed door elkaar. Doe het in een bak in de vriezer en laat het ongeveer 4 uur staan. Roer wel elk uur even het mengsel door. Tip: lekker met verse aardbeien.

Bron

5. Bananenijs
Bananenijs kun je ook heel makkelijk zelf maken en is erg lekker in combinatie met chocoladeijs of gewoon een stukje chocolade of hagelslag. Hieronder vind je een receptje van bananenijs dat gemaakt is met yoghurt.

Wat heb je nodig?
– 6 bananen
– 250 ml yoghurt
– handje kokos
– 1 el honing

Hoe maak je het?
Snijd de bananen in stukjes en doe ze ongeveer 6 uur in de vriezer. Doe voordat je het gaat eten de bananen samen met de yoghurt, honing en wat kokos in de blender en je ijs is klaar! Garneer het met wat kokosrasp en eventueel wat verse banaan.

Bron

Heb jij weleens zelf ijs gemaakt en wat zou je graag eens willen proberen?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

7 reacties op “5 x zelf ijs maken”

  1. oh ik heb wel eens bananenijs gemaakt. Dat was heel lekker en ik meng ook weleens vers fruit of zo door roomijs.

  2. Ik maak wel eens hazelnoot-ijs. Had ik eerst helemaal niet gedacht, maar het is erg lekker

  3. Superleuk dit. Ik wilde nog ijs maken, maar zag niet iets makkelijks. Dankjewel, Laura. Oh en heel vaak weet ik van het soort blog al wie m geschreven heeft, zo maf, hihi.

  4. Wat leuk dit!

    Ik wilde ijs gaan maken van een smoothie. Dus met meloen, banaan, vriesfruit en yoghurt en dan in de vriezer. Ik wil wel eens weten of dat lekker wordt!

  5. Superleuke blog!
    Ik maak zelf nu het zomer is, heel vaak bananen-yoghurt ijs, van banaan met Griekse yoghurt en zakje vanillesuiker, of bramen-yoghurt ijs van bramen, Griekse yoghurt en ook een zakje vanillesuiker.
    De bananen en bramen vries ik eerst in en daarna doe ik er een paar eetlepels Griekse yoghurt en vanillesuiker bij, even met de staafmixer en je hebt overheerlijk yoghurtijs!

  6. Ik maak echt super vaak banana nicecream. Mijn favoriete combinatie is banaan met mango. verhouding: 1 banaan (invriezen in stukjes) op 2 mango’s (invriezen in stukjes), evt een eetlepel plantaardige melk, mixen et voila! Als het al iets te zacht is geworden doordat het mixen wat langer duurt zet je het nog heel even in de vriezer.

    Ook banaan met bessen, of banaan met cacao is super lekker :).

    Ik hield eerder nooit van bananenijs, vooral omdat ik de combinatie met melk/room echt vies vind. Maar gewoon puur bananenijs (of in combinatie met ander fruit), zonder room enzo, vind ik echt heerlijk.

  7. Leuke site. Dank emje wel voor de tips. Ik ga ijs maken😃

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *