Van jongs af aan ben ik al dol op patat en volgens mij is dit nog steeds het lievelingseten van veel kinderen. Volgens mij vinden de meeste mensen een frietje op z’n tijd wel erg lekker! Natuurlijk kennen we allemaal de heerlijke frietjes die gemaakt worden van aardappel en die nog het aller lekkerste zijn als je ze zelf maakt, maar je kunt ze ook op andere manieren en met andere ingrediënten maken. Zo kun je eindeloos variëren en maak je eens wat anders. De frietjes zijn ook lekker als tussendoortje of snack met een lekkere dip maar je kunt ze ook prima voor bij het avondeten maken.
In deze blog deel ik dus een aantal lekkere receptjes met jullie van verschillende soorten frietjes die je niet alleen met aardappel kunt maken. Over het algemeen is het erg simpel en leuk om te doen en dus eens te proberen. De klassieke aardappel friet maakt nu plaats voor variatie.
1. Zoete aardappel frietjes
Zoete aardappelfriet vind ik erg lekker! Ik vind het heerlijk om ze te combineren met wat zout omdat je dan een goed contrast hebt tussen zoet en zout. Ik maak dit vaak als ik bijvoorbeeld iets van vlees eet en een zure salade erbij heb. Ik vind de smaak van een zure salade goed combineren met de zoete friet.
Wat heb je nodig?
– Zonnebloemolie
– Zoete aardappel
– Grof zeezout
– evt. cayennepeper
Hoe maak je het?
Schil de zoete aardappels en snijd ze in dunne repen, zoals frietjes eruit zien. Je kunt ze zo dik of dun maken als je zelf wilt. Ik hou van knapperige friet dus ik snijd het vaak wat dunner. Verhit een laag olie in een pan en frituur hier de frietjes in. Ik doe het meestal in twee delen. Laat de frietjes even uitlekken op keukenpapier en frituur ze na een tijdje nog een keer. Zo worden ze nog knapperiger. Strooi er wat zeezout en eventueel cayennepeper overheen en klaar!
2. Courgette frietjes
Ook courgette frietjes zijn erg lekker om te eten, bijvoorbeeld als tussendoortje of bij een maaltijd en die kun je ook goed zelf maken.
Wat heb je nodig?
– 1 courgette
– 2 eieren
– 125 gr panko (soort paneermeel)
– 50 gram bloem
– 50 gram parmezaanse kaas
– Italiaanse kruiden
– zout en peper
Hoe maak je het?
Om deze frietjes te maken, snijd je eerst de courgette in reepjes, waardoor ze gaan lijken op frietjes. Doe er wat zout overheen en laat dit even intrekken. Hierdoor verliezen ze wat vocht. Droog ze daarna af en verwijder zoveel mogelijk zout. Verwarm ondertussen de oven op 220 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Maak het paneermeel door de panko te mengen met parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden Breek twee eitjes in een andere kom en haal hier de courgettes doorheen. Haal ze vervolgens door het paneermengsel. Leg de frietjes op de bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten bruin.
3. Avocado frietjes
Ik hou heel erg van avocado en het wordt ook steeds meer in warme gerechten gebruikt. Ik vind zelf warme avocado niet zo lekker, maar mocht je eens wat anders willen proberen, maak dan eens deze avocado frietjes. Lekker met een stukje vlees en een frisse salade en natuurlijk kun je er ook normale frietjes bij maken.
Wat heb je nodig?
– 2 rijpe avocado’s (niet te zacht)
– 3 el tarwebloem
– 2 el maizena
– 100 gr paneermeel
– paprikapoeder
– knoflookpoeder
– zout en peper
– olijfolie
Hoe maak je het?
Halveer de avocado en verwijder de pit. Vervolgens kun je ze in plakjes snijden (niet te dun, dan is het lastiger om mee te werken). Meng de meel met de maizena en de paneermeel met de kruiden. Zet drie diepe borden of schaaltjes klaar. Doe in eentje het bloem mengsel, in het andere water en in de derde de paneermeel met de kruiden. Haal de avocado eerst door het water, dan door de bloem en laat het dan 10 minuten liggen. Haal het daarna weer door het water en vervolgens door de paneermeel. Doe een laag olie in een pan en frituur hier de avocado frietjes ongeveer 2-3 minuten in. Maak een lekker yoghurtsausje met knoflook en dezelfde kruiden als die je gebruikt hebt voor de frietjes en smullen maar!
4. Pittige appelfrietjes
Je kunt ook van appels frietjes maken. Dat klinkt als een lekker zoet gerecht, maar je kunt er ook iets hartigs van maken. Heel lekker en weer eens iets anders. Het heeft uiteraard een zoete smaak maar in combinatie met spicy kan dit heel lekker zijn.
Wat heb je nodig?
– 2 grote appels
– zonnebloemolie of kokosolie
– 50 gram havervlokken
– 1 bruine boterham
– 4 el honing
– chili flakes
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de frietjes en snijd ze in reepjes. Doe ze in een kom en besprenkel ze met de chili flakes. Besprenkel ze vervolgens met een laagje honing. Rooster de boterham en maak het met de keukenmachine fijn tot een soort paneermeel. Meng dit met de havervlokken. Haal de frietjes door het paneermeel en leg ze verspreid op de bakplaat (bekleed met bakpapier). Bak ze vervolgens ongeveer 15 minuten.
5. Geroosterde wortelfrietjes
Ik ben gek op wortels en vind ze ook gegrild erg lekker. Je kunt ook wortel frietjes maken (vooral heel lekker met een soort knoflook sausje). Je kunt het eten als groente bij je maaltijd maar het is ook heel lekker als tussendoortje. Als je ze kunt vinden, is het leuk om regenboogwortels te gebruiken. Je hebt ze dan in allerlei kleuren.
Wat heb je nodig?
– 400 gram wortels
– olijfolie
– grof zeezout
– peper
– paprikapoeder
– rozemarijn
Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de wortels in reepjes en doe ze in een kom. Doe hier een beetje olijfolie overheen en wat kruiden als zeezout, peper, paprikapoeder en rozemarijn. Meng het goed door elkaar en leg ze op de bakplaat. Bak ze ongeveer 20-25 minuten. Ze zijn heel lekker met een knoflook sausje of mayonaise.
Welke lijken jou het lekkerste?
Geef een reactie